Ας δένει ο κόμπος κι ας λέει ο κόσμος

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Η Κ.Ε.ΠΟ.Μ. χαιρετίζει την συμπαράταξη του φίλου Δημήτρη Ι Νάζου (Μαδούπα) στις γραμμές της. Η συμβολή του στον αγώνα μας στέλνει ένα πολλαπλό μήνυμα και είναι για μας σημαντική, σημαδιακή και καθοριστική. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δημήτρης θα συμβάλει με την πείρα του με τον καλύτερο τρόπο στην πορεία μας για να αλλάξουμε την κακή εικόνα του νησιού μας. Να αλλάξουμε τη Μύκονο!


Ας δένει ο κόμπος κι ας λέει ο κόσμος

Γράφει ο Δημήτρης Ι. Νάζος (Μαδούπας)
Μύκονος  18 Αυγούστου 2010

Αγαπητοί μου,

Σίγουρα δεν παραξενεύεστε με την παρούσα επιστολή μου, αφού σας έχω συνηθίσει να γράφω  επώνυμα για θέματα που μας αφορούν. Αυτό μπορεί καμιά φορά να ενοχλεί. Δεν έχω επιλέξει να είμαι πάντα σε όλους ευχάριστος. Υπήρξε περίπτωση δε που χωρίς να δημοσιευτεί επιστολή μου, ο εκδότης αφού με στόλισε με διάφορους χαρακτηρισμούς, την κατέκρινε, συμπεριφερόμενος όχι σαν εκδότης Δημοτικής εφημερίδας αλλά σαν παραγιός εργολάβων ανεξέλεγκτης οικοδόμησης των Κοινών του Νησιού μας.

Χρονιά Δημοτικών εκλογών η φετινή  και μιας και με είχατε εμπιστευτεί στο παρελθόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας  τις σκέψεις μου, δεχόμενος την υποκειμενικότητα της κρίσης μου, όπως όλων μας και μαζί με αυτές στέλνω και μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα που σαν τέτοια δεν εμπεριέχουν ίχνος υποκειμενικότητας αφού είναι γεγονότα, έχουν γίνει.

Ο τόπος σήμερα δοκιμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο. Βαδίζομε προς τις Δημοτικές εκλογές με αυξημένες τις πιθανότητες να  απαγγελθεί κατηγορία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε αιρετούς που για πολλά χρόνια διαχειρίζονται με το χειρότερο τρόπο, όπως  δείχνουν τα γεγονότα, την λαϊκή εντολή που με διάφορες μεθόδους εξασφάλιζαν. Κάποιοι από αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι πάλι υποψήφιοι, πράγμα που θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και ποια κατηγορία θα τους απαγγελθεί. Θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και αυτή τη φορά;

Η διατήρηση στην εξουσία των ίδιων ανθρώπων που ανανεωνόταν ελαφρώς με ίδιας νοοτροπίας άτομα, για δύο δεκαετίες  περίπου δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Χάριζαν (μη διεκδικώντας) τεράστια ποσά που ανήκαν στο Δήμο,  δεν ασκούσαν έλεγχο για τα ποσά που εξαφανιζόταν στην διαδρομή από την τράπεζα μέχρι το ταμείο του Δήμου, έφερναν τα τιμολόγια από τα μπετουδάκια κλπ προεκλογικά ρουσφέτια στο Δήμο για να τα πληρώσει, χρησιμοποιούσαν τη δημοτική  εφημερίδα σαν προπαγανδιστικό όργανο κλπ  βρώμικα κόλπα . Αναμφισβήτητα χρειάζονται ιδιαίτερα ικανά, εργατικά και  αφιλότιμα πρόσωπα για να ασκούν χωρίς ντροπή τόσα χρόνια την εξουσία πετώντας ή χαρίζοντας το δημοτικό χρήμα ενώ παράλληλα οδηγούσαν τον Δήμο σε τραπεζικό δανεισμό και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις σε ζημίες και χρέη. Το παραπάνω μείγμα ικανοτήτων με λίγο πολυκομματικό εμπλουτισμό συνενοχής μπορούσε να έχει «και τα σκυλιά δεμένα».

Μέσα σε τέτοιο κλίμα, έχομε τους δύο εκδηλωμένους υποψήφιους συνδυασμούς, του κ.Φιορεντίνου Ανδρέα και του κ. Κουσαθανά Αντώνη να μάχονται για την κηδεμονία των κινήσεων που ακολούθησαν ένα τυχαίο γεγονός, που έγινε η αφορμή να φανεί το χάος που επικρατεί στα Οικονομικά του Δήμου. Οι παραπάνω δύο μάχονται χωρίς αμφιβολία και για την ανάδειξη των λαθών – εσκεμμένων ή εκ παραδρομής – του νυν Δημάρχου κ. Κουσαθανά Αθανάσιου (Μέγα) στο χειρισμό της υπόθεσης του Οικονομικού σκανδάλου του Δήμου, τις διαστάσεις και προεκτάσεις του οποίου αδυνατεί να συλλάβει και η πιο ανθηρή φαντασία. Μάχονται και για άλλες  υποθέσεις του Δήμου μας αλλά με προτεραιότητα στα επικοινωνιακώς  καρποφόρα θέματα και  δίνοντας επικοινωνιακώς  ενδεδειγμένες μάχες, κάτι που κάνουν με δραματική καθυστέρηση και πιεζόμενοι από τα γεγονότα, αφού κάθονται πολλά χρόνια στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου και οι  δύο, χωρίς να έχουν επιδείξει τη μαχητικότητα που επιδεικνύουν σήμερα υπέρ του δημοτικού συμφέροντος.

Στην ουσία λοιπόν, που κατά τη γνώμη μου είναι η γέννηση ενός κοινού,  συμμετοχικού, αξιόπιστου, ελεγχόμενου και ανιδιοτελούς «σχήματος  εργατών», αποφασισμένων να δοθούν στο όραμα  δημιουργίας και διατήρησης  συνθηκών προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες όπως αυτές καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο δεν επικεντρώνεται κάποιος από  αυτούς, αλλά και σε πρόταση που απευθύνθηκε προς τους δύο από τη σεμνή ΚΕΠΟΜ, δε μπήκε στον κόπο κανένας τους ούτε καν να ζητήσει μία ημέρα περιθώριο για να το σκεφτεί ή να το συζητήσει με τους δικούς του. Την απέρριψαν «αβλεπεί». Δε το σχολιάζω περισσότερο.

Φτάνομε λοιπόν στην τρίτη εκδηλωμένη υποψήφια δύναμη, την ΚΕΠΟΜ, με εκφραστή της την  Δέσποινα Νάζου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και μη απουσιάζουσα, όπως και οι υπόλοιποι της Κίνησης-Δύναμης, από τα κοινά εδώ και αρκετά χρόνια. Από γνωστό blog αντιγράφω πως παρουσιάζει την ΚΕΠΟΜ «κάποιος» αναγνώστης (ανώνυμες τοποθετήσεις και τακτικές. Τι υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση!!)

« ……….την ομάδα ΚΕΠΟΜ ,γνωστή παρέα από τα παλιά, που κατά την άποψη μου αποτελεί ένα κλειστό σύστημα ανθρώπων, με θέσεις!! τις αντιθέσεις τους, σε όλους και σε όλα.
Ηθικολογούντες, με λόγο επιλεγμένα γοητευτικό, αλλά πάντως επικριτικό και απαξιωτικό, προς ότι αναπτυξιακό έχει γίνει στον τόπο ,συμπεριφορά υπεράνω, χωρίς όμως καν τη συγκατάβαση του ανώτερου στους κατ αυτούς κατώτερους και χωρίς αντίστοιχη προσφορά. Με εμμονές, πολλές φορές μέχρι μίσους, αλλά ιδεολογία θελκτική , νομίζω όμως πια παρωχημένη . Παγκοσμιοποίηση γαρ. Αποτελούν μικρές μειοψηφίες, όπως και το κόμμα που εκπροσωπούν, αλλά πιθανόν βέβαια, τα ποσοστά που θα αποσπάσουν να είναι ψηλότερα από αυτά της επικράτειας, λόγω του γνωστού ζητήματος στη Μύκονο-βλέπε συγγενείς και φίλοι…Το κείμενο θα σταλεί σε δυο blog του νησιού, με την παράκληση να αναρτηθεί, δεν έχω ξαναγράψει και δεν σκάφτομαι να επανέλθω.
Αναγνώστης»

Ούτε επικοινωνιολόγος να ήταν ο ανώνυμος αναγνώστης που έγραψε το παραπάνω μπαγιάτικο ανέκδοτο. Έχουν πάψει βέβαια εδώ και πολλά χρόνια να έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον αστείες κριτικές τοποθετήσεις όπως η παραπάνω, με τα τόσο προσεκτικά επιλεγμένα επίθετα και στοχεύσεις. Αυτοί στους οποίους αναφέρονται, δηλ. τα μέλη της ΚΕΠΟΜ,   είμαστε γνωστοί στους πατριώτες μας είτε βοηθώντας τους, είτε δεχόμενοι βοήθεια από αυτούς είτε γλεντώντας μαζί τους είτε συμμετέχοντας στη λύπη τους είτε προσφέροντας τους τον καρπό των κόπων μας είτε διαμαρτυρόμενοι για το συμφέρον όλων είτε δεχόμενοι λάσπη, επιθέσεις και κακία προκειμένου να φανούμε αρνητικοί στην κοινωνία. Συνεχίζομε να χαμογελάμε και  ο χρόνος έπεται.

Με ανάλογα λόγια και χαρακτηρισμούς σχολιάζεται η ΚΕΠΟΜ από διάφορους, οι οποίοι  αδυνατούν να σχηματίσουν προσωπική άποψη και χρησιμοποιούν χιλιοειπωμένα λεκτικά σχήματα γνωστής προέλευσης  ή από άλλους που με δεδομένη την αδυναμία σύγκρισης  γνώσεων, προθέσεων, καθαρότητας λόγου, ευθύτητας και συνέπειας λόγων και έργων  αναπαράγουν ανενεργά μοτίβα.

Η ΚΕΠΟΜ φίλοι μου, μιας και τη γνωρίζω, δεν είναι γερασμένη, είναι νέα  και περιλαμβάνει μέρος της γνωστής παρέας από τα παλιά, που πολεμήθηκε ανελέητα για την προσφορά της, με ζημιά αυτού του τόπου (κινηματογραφική λέσχη, εφημερίδα κλπ όλα από τη τσέπη της), περιλαμβάνει επιπλέον γνωστούς ανθρώπους που  πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά ή άλλους που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν, εμπλουτισμένη με την πείρα που αποκτήθηκε, περήφανη για τα πεπραγμένα των μελών της που δικαιώνονται από τα γεγονότα καθημερινώς  και ανοιχτή σε όλους όσους θα επιθυμούσαν να είναι ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας χωρίς ιδιοτέλεια και με χαρακτηριστικό τους να είναι πρώτα χρήσιμοι και μετά αρεστοί. Με δεδομένη την ανυπαρξία «εμμονών μέχρι μίσους» που σερβίρει  παραπάνω ο ανώνυμος,  επιθυμούν το αβέβαιο πλέον κέρδος των Μυκονιατών Επιχειρηματιών να το εγγυώνται, διαμορφώνοντας εγγυήσεις και συνθήκες σταθερότητας και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν δράση με πράξεις  από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρω:

–     Όσο και όπου συμμετείχαν (Δημοτικό Συμβούλιο, Νομαρχιακό Συμβούλιο) κατέθεταν εγγράφως τις προτάσεις, τις θέσεις και την άποψη τους γνωστοποιώντας την ταυτόχρονα στους συμπολίτες τους. Τα πρωτόκολλα και οι δημοσιεύσεις είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Για παράδειγμα οι Ξυδάκης Γιώργος και Νάζος Δημήτρης το 2000 απευθυνόμενοι προς τους Δημοτικούς άρχοντες αλλά και δημοσιεύοντας επιστολές τους, ζητούσαν στοιχεία για τα οικονομικά, τη διαχείριση, την αντιμετώπιση και τον εξευτελισμό των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Οι ελεγκτές του Δήμου βρήκαν και έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπ’όψη τις παραπάνω παρεμβάσεις και πρόσωπα.

–      Έχουν καταθέσει προτάσεις με όραμα και αγάπη για τον τόπο, που όμως αντιμετωπίστηκαν από την τοπική εξουσία βιαστικά, υποτιμητικά και απαξιωτικά με αποτέλεσμα το νησί σήμερα να είναι ένας προβληματικός σκουπιδότοπος βιτρίνα και όχι ένα νησί αληθινό πρότυπο. Για παράδειγμα ο Δημήτρης Νάζος (εγώ) το 2000 κατέθεσε πρόταση για σύνταξη μελέτης ενεργειακής αυτονόμησης της Μυκόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με διαχείριση των αποβλήτων, των απορριμμάτων, των υδάτινων πόρων και προώθηση της τεχνογνωσίας στα γύρω νησιά.

–      Έχουν ασχοληθεί και γράψει βιβλία που αναφέρονται στη παράδοση, ήθη και έθιμα του νησιού και τον πολιτισμό τους. Παράλληλα έχουν αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες (δημιουργία blog) για προώθηση των παραπάνω, τη δημιουργία βήματος ελεύθερης  έκφρασης και όχι μόνο (Δημήτρης Ρουσουνέλος)

–      Έχουν καταθέσει και δημοσιεύσει προτάσεις για πολύ σοβαρά θέματα (Ηλίας Αθυμαρίτης – ανακύκλωση, Δημήτριος Νάζος – συνολική αντιμετώπιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο νησί,  και άλλοι)

–      Έχουν καταγγείλει εγγράφως και επωνύμως ρυπάνσεις, μολύνσεις και λοιπές επιβαρύνσεις του φυσικού περιβάλλοντος.

–      Έχουν προγραμματίσει και συντελέσει καθοριστικά για πραγματοποίηση εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος στο Γρυπάρειο και αλλού

–       Το όνομα τους δε βρίσκεται σε καμία λίστα καταθετών, διωκόμενου από το Νόμο  επίορκου Δημ.Υπαλλήλου

–        Όσο διάστημα κατείχαν κάποια θέση, ενημέρωναν λεπτομερώς και ανελλιπώς και πάντοτε εγγράφως τους συμπατριώτες τους, για τη δράση και το έργο που παρακολουθούσαν και επιτελούσαν

–        Όταν ο φίλος μου ο Γιάννης Κουκάς – Λωλός εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος  και άρχισε να δέχεται δια συνεχών δημοσιευμάτων τα ομαδικά πυρά και την σκληρή φθορά από το πολιτικό κατεστημένο του νησιού, δεν τον υπερασπίστηκε δημοσίως κανένας άλλος (ούτε καν ο αρχηγός του συνδυασμού στον οποίο συμμετείχε κ.Φιορεντίνος) πλην εμού που έστειλα  επιστολή  προς τους Δημ. Άρχοντες  δημοσιεύοντας την στις τοπικές εφημερίδες  στους οποίους πρότεινα δημοσίως, να αγκαλιάσουν και να αξιοποιήσουν προς το συμφέρον του Δήμου ένα νέο μορφωμένο άνθρωπο με τη δυναμική που εμφάνιζε, αντί να προσπαθούν να μηδενίσουν την παρουσία και υπόσταση του. Σαν απάντηση δέχτηκα την «τιμή» των πυρών του κ.Κλωναρίδη μέσω της δημοτικής εφημερίδας και την άρνηση δημοσίευσης  επιστολής μου, τόσο από τον ΜΥΚΟΝΙΑΤΗ όσο και από την τοπική εφημερίδα MYKONOS NEWS, όπου απαντούσα στο επίπεδο που είχε εκείνος επιλέξει.

–       Το παράπονο που εκφράστηκε από τον τότε Δήμαρχο κατά τη διάρκεια Δημοτ.Συμβουλίου, τον ενάμισι σχεδόν χρόνο που ήμουν Δημ.Σύμβουλος,  ήταν ότι  κατέθετα  έγγραφα τα οποία ζητούσα να πρωτοκολληθούν για τα θέματα που μας απασχολούσαν ή για τις απόψεις και θέσεις μου, αφού είμαστε μια παρέα και μπορούσαμε κάλλιστα να το συζητάμε χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να υπάρχουν χαρτιά. (το έκανα διότι τα γραπτά μένουν και λένε την αλήθεια)

–        Όταν ανακοίνωσα από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (κ.Κοντιζά)  την παραίτηση μου από Δημοτικός  Σύμβουλος και τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή  το 2004, ο εκφωνητής απεύθυνε γενικόλογες ερωτήσεις προς εμένα επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Δεν ήθελα να μπω διάλογο, αφού ήταν συγκεκριμένος ο λόγος εμφάνισης μου στο ραδιόφωνο. Πρότεινα όμως τότε να οργανωθεί από το σταθμό ανοιχτή συζήτηση, με καθορισμένη ατζέντα και  με αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των φορέων που είχαν σχέση με τα κοινά, στην οποία ευχαρίστως θα συμμετείχα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

–       Μέρη του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά η Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών το 1998, εμπλουτισμένη, ανανεωμένη, έμπειρη και αδέσμευτη εξέλιξη της οποίας  είναι σήμερα η ΚΕΠΟΜ, είχαν αντιγραφεί και περιέχοντο  στα προγράμματα  των συνδυασμών που από τότε έχουν διεκδικήσει  τη Δημαρχία και συνεχίζουν να είναι παρόντα στη πολιτική σκηνή του τόπου. Εμείς δεν αντιγράφομε ούτε αναθέτομε σε επικοινωνιολόγους  την κατασκευή σχέσης με τον κόσμο. Διαθέτομε αμφίδρομη αμεσότητα  και την απολαμβάνομε καθημερινά.

–        Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου μελετήθηκαν και αναπαράχθηκαν   και με τη συστηματική, κοπιαστική και χρονοβόρα δουλειά και υποκίνηση μελών της κίνησης (Ξυδάκη και Αθυμαρίτη) χωρίς να αγνοείται η πολύ σημαντική προσφορά και άλλων εκτός κίνησης προσώπων, σώθηκε το αμπέλι στο νησί, δίνοντας πολύ καλά δείγματα οινοποίησης. Εξαίρετοι επιστήμονες προσκλήθηκαν από μέλη της ΚΕΠΟΜ και ήρθαν στο νησί για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και για την επιμόρφωση των ντόπιων που ενδιαφέρθηκαν.

Η ενδεικτική και όχι περιοριστική παραπάνω αναφορά έρχεται σαν απάντηση στον ψευτοπροβληματισμό που έντεχνα καλλιεργείται «που ήταν αυτοί τόσο καιρό;»  «εδώ, μαζί, συμμετέχοντας στις χαρές, λύπες, προβληματισμούς και ανάγκες  και εκθέτοντας τους εαυτούς μας ντόμπρα και επώνυμα για όποιο πρόβλημα αντιλαμβανόμαστε και θα ήταν εγκληματικό να κάνομε ότι δεν το βλέπομε, πάντα έτοιμοι να διαθέσομε εαυτούς και πόρους για τον τόπο μας. Με προτάσεις και παρεμβάσεις, με προοδευτική ματιά και χωρίς καμία διάθεση μείωσης, απαξίωσης, εξευτελισμού και εκφοβισμού οποιουδήποτε δεν ήταν «δικός μας».

Για τα παραπάνω εισπράξαμε το κόστος από τη  λειτουργία του μηχανισμού λάσπης που τόσο εύκολα αναπαράγεται στο νησί..

Δε θα ήθελα να σχολιάσω όλα τα αρνητικά που  έχω αντιληφθεί να λέγονται για εμάς με σκοπό να διαμορφώσουν κακή εικόνα και να μας κατατάξουν στους εχθρούς της προόδου και της κοινωνίας. Οι πορείες μας δείχνουν την αλήθεια.  Μέχρι σήμερα δεν ζήσαμε παρασιτικά εις βάρος άλλων. Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου, ο καπτα Γιάννης  μου έλεγε πολύ συχνά όσο ζούσε «ας δένει ο κόμπος κι ας λεει ο κόσμος». Όπως εκείνος έτσι και εμείς συναισθανόμαστε  το χρέος μας απέναντι στη «ράτσα» ( έτσι αποκαλεί το ανθρώπινο είδος ο Ν.Καζαντζάκης στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ του) και γι αυτό ζούμε με σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο μας και την κληρονομιά μας, φυσική και πνευματική για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας, πιστεύοντας  ότι η στιγμή της καλής απολογίας είναι γλέντι παράδοσης-παραλαβής και όχι καταδικαστική ποινή.

Θεωρώ σημαντικότερο το να προσφέρομε  περισσότερες γωνίες θέασης των πραγμάτων από το να δηλώνομε υποψήφιοι. Αυτό προκύπτει ούτως ή άλλως. Εκείνο που πρέπει όμως να κάνομε είναι να φανερώσομε  για τους εαυτούς μας  στοιχεία που απεκρύπτοντο ή αλλοιωνόταν,  για να μας εμπιστευτεί ο κόσμος, αφού η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο και σπουδαιότερο από αυτά που θυσιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο βωμό της εξουσίας δια της τακτικής του «θεαθήναι»  και του  «διαίρει και βασίλευε». Καθένας μας έχει τη δική του πολιτική άποψη και θέση. Η ΚΕΠΟΜ χωρίς κομματικές κηδεμονίες απευθύνεται προς και προσδοκά από κάθε σκεπτόμενο που ενεργεί με σεβασμό και υπευθυνότητα έναντι όλων και όχι μόνο των «δικών μας».

Δημήτρης Ι. Νάζος – Μαδούπας

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s