Είμαστε πάντα εδώ

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Είμαστε πάντα εδώ

Και ένα προφητικό ντοκουμέντο από το 2000

Γράφει ο Γιώργος Γαλ. Ξυδάκης
(δημοτικός σύμβουλος 1998-2002 / υποψήφιος δημ. σύμβουλος 2010)

Τώρα που τα σύννεφα έχουν σκεπάσει τη ζωή μας και τον τόπο μας, ένα έχω να πω: Είμαστε πάντοτε εδώ, από την πρώτη στιγμή που σύραμε την πέννα μας στην εφημερίδα «Μυκονιάτικη», το 1988, μέχρι σήμερα, με όλους τους τρόπους και στάσεις ζωής.

Είμαστε οι μόνοι που αντισταθήκαμε εμπράκτως στις πολιτικές όλων όσοι σήμερα κατηγορούνται για κακοδιαχείριση και απιστία.
Είμαστε οι μόνοι που δεν συνεργαστήκαμε ποτέ με τα κυκλώματα της σήψης και οι μόνοι που μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια και όραμα την τύχη του τόπου μας.
Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα παλέψουμε να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα μας στέρησαν οι φαύλοι και οι συνοδοιπόροι τους.
Αποσυρθήκαμε από το προσκήνιο όταν η κοινωνία αποσύρθηκε κι αυτή, όταν το πάρτι της διαπλοκής και των εκβιασμών αγρίεψε, και δουλέψαμε στη δημιουργική σκηνή της κοινωνίας, όπως πάντα, με δουλειά σε συλλόγους, με δημόσιες παρεμβάσεις, βιβλία, αρθρογραφία.
Παραμείναμε στις δικές μας επάλξεις της δημιουργίας, της διαρκούς κοινωνικής προσφοράς, της αξιοπρέπειας και της κριτικής στάσης.
Και είμαστε πάλι εδώ, τώρα που ο τόπος μάς χρειάζεται, τώρα που χρειαζόμαστε τον τόπο καθαρό όσο ποτέ άλλοτε.

Μια προφητεία από τον Αύγουστο του 2000

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, και για να πάψουν οι κακόβουλοι ανωνυμογράφοι, αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Η ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ», αριθμός φύλλου 129, Αύγουστος 2000, τη δημόσια παρέμβασή μας για την οικονομική διαχείριση του Δήμου.

ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Επικοινωνιακές σκιές στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου

Ένας δημοτικός σύμβουλος δικαιούται, αν όχι επιβάλλεται, να γνωρίζει καλά, ζητήματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Επιβάλλεται να έχει απρόσκοπτη και εύκολη πρόσβαση στα αρχεία του Δήμου και μάλιστα στα οικονομικά αρχεία των Δημοτικών Ταμείων. Μόνο έτσι μπορεί να ασκεί το έργο του.
Στις 20 Ιουλίου 2000 ζήτησα προφορικώς από τον, υπεύθυνο επί του θέματος, γραμματέα του Δήμου κ. Ρουσσάκη να με ενημερώσει σχετικά με την καταβολή του δημοτικού τέλους (2%).
Συγκεκριμένα ζήτησα να πληροφορηθώ πόσοι οφείλουν το δημοτικό τέλος, πόσες από τις οφειλές έχουν βεβαιωθεί στο Δημόσιο ταμείο, πόσοι οφείλουν τέλη παρελθόντων ετών και σε ποιό ύψος ανέρχονται αυτά τα ποσά. Κοντολογίς ζήτησα να μάθω πόσα χρήματα οφείλονται στο Δήμο, για να έχω μια πληρέστερη εικόνα όταν χρειαστεί να συζητήσουμε ή να πάρουμε κάποιες αποφάσεις επί παρόμοιων θεμάτων.

Η ενέργεια αυτή, μαζί με τη γραπτή ερώτηση στις 16 Ιουνίου, για την οικονομική διαχείριση της ΔΕΠΠΑΜ, σκοπό έχει την ενημέρωση και τον έλεγχο της ορθής και διαφανούς διαχείρισης των δημοτικών χρημάτων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για όσα ερωτώ, παρά τον άφθονο χρόνο που έχει μεσολαβήσει(δύο και τρεις μήνες αντίστοιχα).

Γιώργος Γ. Ξυδάκης, 22.9.2000


Μετά δέκα έτη

Αυτά ακριβώς έγραφα πριν από δέκα χρόνια στη Μυκονιάτικη, όταν είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών, ως μόνος αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος. Βέβαια απάντηση επ΄αυτού ουδέποτε έλαβα και αποδεικνύεται μετά από τόσα χρόνια ότι πολλά δεν πήγαιναν καλά όσον αφορά τη διαφάνεια και τη διαχείριση αυτών των εσόδων.

Δήμαρχος τότε ήταν ο κ. Χρήστος Βερώνης. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας, νυν Δήμαρχος. Αντιδήμαρχος τότε και τώρα ο κ. Αλέκος Βαμβακούρης (Κορνίβας). Στο συμβούλιο συμμετείχαν 7 νυν σύμβουλοι: ο νυν αντιδήμαρχος κ. Κοντομήτρος, οι νυν υποψήφιοι δήμαρχοι κ.Φιορεντίνος και κ. Κουσαθανάς, και οι κ. Σκαγιάς, Κονταράτος, Καλαμαράς, Παπουτσάς. Τώρα όλοι ξιφουλκούν υπέρ της διαφάνειας, του νοικοκυρέματος και της έντιμης διαχείρισης. Τόσα χρόνια δεν διερωτήθηκε κανείς για αυτά που εμείς θεωρούσαμε αυτονόητα και εισπράτταμε αδιαφορία και απαξίωση.

Θεωρώ πως όσοι συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στη συνδιοίκηση του Δήμου και δεν εξέφεραν λόγο αντίστασης σε αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει σήμερα το Δήμο και το νησί, είναι πολιτικά και ηθικά συνυπεύθυνοι.

Εμείς και τότε όπως και τώρα υπερασπιζόμαστε τις διαχρονικές αξίες της δημοκρατικά θεμελιωμένης κοινωνίας: Νομιμότητα, πλουραλισμό, διαφάνεια, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Γι’ αυτά μιλούσαμε παντά και αυτά υπερασπιζόμαστε σταθερά.

Έρχεται τώρα η Εισαγγελέας Σύρου και διατάσσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για απώλειες εσόδων από ανείσπρακτες οφειλές, που δεν βεβαιώθηκαν από το 2002 έως και το 2009 και αφού πέρασαν την 5ετία παραγράφονται βάσει νόμου. Το αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης ωφελούσε:
1. τους επιχειρηματίες που κατακράτησαν τους εισπραγμένους φόρους και
2. αυτούς που εκχωρώντας αυτή την αντικοινωνική εύνοια την μετέτρεπαν σε ομηρεία, συναλλαγή και δι΄ εκβιασμού κατακράτηση της εξουσίας.
Στην προκαταρκτική αυτή εξέταση καλούνται να καταθέσουν ως υπόλογοι τέσσερις αιρετοί, πρώην και νυν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, και τρεις υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι έπρεπε να περάσει μια δεκαετία και πλέον για να αντιληφθεί ο κόσμος αυτά που λέγαμε ως αυτονόητα.
Σημασία δεν έχει μόνο τι λες σήμερα. Σημασία έχει και τι έλεγες χθες και πως το εκφέρεις.
Εμείς αυτά κάναμε και νοιώθουμε συνεπείς προς την κοινωνία, την οποία καλούμε σε και σήμερα σε εγρήγορση. Το πρόταγμα της νομιμότητας και της διαφάνειας δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Απλώς τώρα είναι ανάγκη να λειτουργήσουν υπέρ της κοινότητας.

Από την πλήρη ανοχή στην ανώνυμη αντιπολίτευση

Είκοσι τουλάχιστον χρόνια άνθησε ο βερωνισμός στο νησί εν πλήρει κοινωνική ανοχή. Είκοσι χρόνια ήταν αρκετά για να διαβρωθούν συνειδήσεις, συνοχή, δημοκρατικές λειτουργίες, να καταληστευθεί ο δημόσιος πλούτος και να επικρατήσουν η μισαλλοδοξία, ο ηγεμονισμός, η συνενοχή και ο εκβιασμός, η αρπαγή και ο δόλος.

Εμείς σε δύσκολους καιρούς και επί πολλά χρόνια, όταν κανείς δεν τολμούσε να ψελλίσει κάτι αμφισβητήσαμε τον αυταρχισμό και την αδιαφάνεια του βερωνισμού. Στηλιτεύσαμε τον τραμπούκικο αποκλεισμό του Αντώνη Σαμαρά από το δημαρχιακό μέγαρο, όταν ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείτο της Πολιτικής Ανοιξης, και οι τοπικοί προεστοί χρησιμοποίησαν τον Δήμο για να εκφράσουν τα προσωπικά τους γούστα.

Το 1998 ορθώσαμε ανάστημα και κατεβήκαμε στις εκλογές, με ουσιαστικό λόγο για μια πολιτική αναγέννηση του νησιού. Ο μυκονιάτικος λαός μάς τίμησε με την ψήφο του και σταθήκαμε στο ύψος μας για μια τετραετία.

Όταν το 2002 ζητήσαμε πάλι βοήθεια από την κοινωνία του νησιού, βρεθήκαμε επτά (!) όλοι κι όλοι για να κάνουμε «ψηφοδέλτιο». Ολοι λούφαξαν, και ο συνδυασμός Χρ. Βερώνη, μήτρα πάσης κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, δεξιοί, πασόκοι και πρώην αριστεροί, όλοι μαζί, κατέβηκε μόνος του, εν είδει Σοβιετικής Ενωσης.

Τώρα, ανωνυμογράφοι και τρωκτικά της μπλογκόσφαιρας και άλλοι αιώνια λουφαδόροι μηρυκάζουν για την απουσία μας από τον Δήμο μετά το 2002, λες και δεν υπήρχε κοινωνικό σώμα και δημοτικό συμβούλιο να ελέγχει όσα γίνονταν. Λες και ήμαστε ίδιοι με αυτούς που τρέχανε πίσω από τους ηγέτες τους και όσους τους στήριζαν, συναλλασσόμενοι και κληρονομικοί παραγοντίσκοι.

Είμαστε υπεύθυνοι για όσα πράξαμε παρουσία της κοινωνίας και αυτά ήταν και είναι η πυξίδα μας.

Οραματιστήκαμε πάντα ένα λαμπρό μέλλον, αντάξιο της Μυκόνου.
Υπήρξαμε πεισματικά αρνητές των κακόβουλων σεναρίων των ολίγων εις βάρος της κοινωνίας των πολλών. Τέτοια σενάρια δυστυχώς αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα.

Ποτέ δεν συναγελαστήκαμε με κάθε μορφή βερωνισμού, αντιθέτως με όσους πρόσφατα σηκώσανε «αγλέστρα» για την καρέκλα που αιφνίδια και ανεξήγητα άφησε ο κ. Βερώνης.
Όσοι έχουν αντίθετη άποψη, να μας δείξουν τι αντιπολιτευτικό και κριτικό έχουν πράξει ή πει δημοσίως στο παρελθόν, κάτι που να νομιμοποιεί την όψιμη αντιπολιτευτική τους στάση στο καθεστώς που λίγο πολύ όλοι, κατά καιρούς υπηρέτησαν.

Είμαστε πάντα εδώ

Η κοινωνία ήταν πάντοτε ο χώρος μας και είμαστε εδώ ΠΑΡΟΝΤΕΣ και πάλι για να εγγυηθούμε ότι όλα είναι εφικτά μέσα από την πείρα μας, την καθαρή ματιά και τα καθαρά χέρια μας.

Δέκα τρία χρόνια στη «Μυκονιάτικη» λέγαμε αυτά τα «ίδια». Δέκα χρόνια κάνανε να φτάσουνε οι ενστάσεις μας στην εισαγγελία και τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Πόσα χρόνια θέλουμε σαν κοινωνία να αντιληφθούμε ότι είναι καιρός να αναλάβουμε τα ηνία της ζωής μόνοι μας; Χωρίς προστάτες και άπιστους άρπαγες του δημοσίου χρήματος και του μέλλοντος του τόπου.

Είμαστε και πάλι παρόντες να δώσουμε τον αγώνα που χρειάζεται για προκοπή και καθαριότητα, για καλύτερη παιδεία και υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες κυκλοφορίας και ποιότητας ζωής, να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα για ζωή με αλληλεγγύη, με σεβασμό στον πολίτη, στο περιβάλλον και στη ζώσα μνήμη του τόπου.

Η Μύκονος μάς χρειάζεται όλους.

20 Αυγούστου 2010

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

4 σκέψεις σχετικά με το “Είμαστε πάντα εδώ”

 1. Κανένα σχόλιο…
  Δεν χρειάζεται σχόλιο στα αυτονόητα, που ίσως μονάχα στην Ελλάδα, τον τόπο, που πληγώνουμε, παραμένουν διαρκώς διεκδικούμενα!
  Εύχομαι Καλή Επιτυχία όχι σε σας και στην ΚΕΠΟΜ – στην Μύκονο το εύχομαι! Να αφυπνισθεί, να απελευθερωθεί από τα δεσμά της με το νοσηρό κατεστημένο και να ψηφίσει σωστά αυτή την φορά, για νάχει την τύχη την καλή…

 2. @asteroid, ευχαριστούμε!

  @Λάβαμε και δυστυχώς δεν δημοσιεύουμε, μακροσκελές σχόλιο αναφορικά με το παραπάνω άρθρο του Γ.Γ.Ξυδάκη καθώς και για κείνο του Δημήτρη Νάζου, από τον ίδιο αποστολέα.
  Επιθυμία και απόφασή μας είναι να είμαστε ανοικτοί στον διάλογο ό,τι κι αν πρεσβεύει ο συνομιλητής μας, με μια προϋπόθεση: η ταυτότητά του να είναι γνωστή και να γνωρίζουμε, εμείς τουλάχιστον, με ποιον συνομιλούμε.
  Ο τομέας διαδικτύου της ΚΕΠΟΜ υπόσχεται να διαφυλάξει την επιθυμητή ανωνυμία και να μη δώσει ποτέ τα στοιχεία όσων δεν επιθυμούν να είναι αυτά εμφανή.
  Διάλογος νοείται μεταξύ πολιτών που σέβονται τα στοιχειώδη. Τα σχόλια θα δημοσιευτούν αυτούσια μόλις καλυφθεί αυτή η προϋπόθεση.

  1. Επανήλθατε και πάλι με ψεύτικο e-mail και μάλιστα θρασύτατα μας ψέγετε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Επαναλαμβάνουμε μπορείτε να μας κάνετε όσο σκληρή κριτική θέλετε. Μπορείτε να είστε όσο ψευδώνυμος θέλετε, αλλά ο όρος είναι να σεβαστείτε τα στοιχειώδη ως ανωτέρω. Επωνύμως γράφουμε, επωνύμως σχολιάζετε, τέλος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: