Μπορούμε να γίνομε αφορμή αισιοδοξίας και ελπίδας

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Επιδιώκομε δεσμεύσεις με τους γύρω μας και όχι απλώς ολοκλήρωση ενός νεοπλουτίστικου-γκλαμουράτου χρέους.


Γράφει ο  Δημήτρης Ι. Νάζος (Μαδούπας)

Μύκονος: άνοιγμα φωτός

Η συνεκτική εμφάνιση της Κ.Ε.Πο.Μ., ο ουσιαστικός, συνεπής και συνεχής λόγος των μελών της, όπως αποδεικνύεται από γεγονότα, ο ενθουσιασμός, ο σεβασμός προς τους άλλους και όχι η βλάβη τους και, τέλος, η δύναμη να μην επιτρέπομε το φόβο να παραλύει  τη θέληση μας είναι φανερά. Ο επαρκής και αμερόληπτος πολίτης παρατηρεί και συμπεραίνει από τις συμπεριφορές και τις τοποθετήσεις των γύρω του. Γι αυτό τη στάση  των συνυποψήφιων πάνω σε θέματα που αφορούν όλους μας, μόνο θα την αναφέρομε δίνοντας στοιχεία, για να την κρίνει ο κάθε πολίτης.

Ομοιότητα

Τα προηγούμενα κείμενα, αποδεικνύουν ότι είμαστε πάντα εδώ. Για όποιον το αμφισβητεί ο δρόμος του επώνυμου διαλόγου είναι ανοιχτός. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ανώνυμους που αλλάζοντας τίτλο υπογράφοντος, στέλνουν την ποιότητα, το υλικό και πιθανόν τον πανικό τους στα blogs. Είμαστε πάντα εδώ, όπως και πολλά στελέχη  των συνυποψήφιων συνδυασμών.

Διαφορές

Ενώ λοιπόν είμαστε πάντα εδώ μαζί με τους άλλους, μας διαφοροποιούσε η έλλειψη εμμονής διατήρησης στην εξουσία. Γι αυτό το λόγο και είχαμε επιλέξει να εκφραζόμαστε επώνυμα και ενυπόγραφα σε αντιδιαστολή με όσους είχαν επιλέξει να σιωπούν και ως εκ τούτου να  αποδέχονται, να συμφωνούν και να διευκολύνουν.

Τώρα λοιπόν που σημαντικοί τομείς της Δημοτικής Δραστηριότητας δοκιμάζονται με πρωτοφανή σφοδρότητα, αυτά  που εκφράζαμε κατά συνείδηση και με γνώμονα το κοινό συμφέρον αποδεικνύονται  προφητικά, σημαντικά και ανιδιοτελή. Οι μέχρι πρότινος σιωπούντες και συναινούντες, με τη τωρινή τους στάση  παραδέχονται για εμάς ότι  είχαμε δίκιο και τολμούσαμε να το υπερασπιστούμε.

Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν πολλές  περιπτώσεις που η σιωπή είναι χρυσός, αν σκεφτούμε όμως μερικές από αυτές, θα καταλήξομε ότι η φράση μάλλον αναφέρεται σε ατομικό καλό και προστασία ή σε «εμπόλεμες» καταστάσεις. Για εμάς το τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εξέφραζε τίποτα από αυτά.

Στη πορεία μας συναντήσαμε ως επιλογή των περισσοτέρων από αυτούς που μέχρι σήμερα κάθονται στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου τη σιωπή, που ισοδυναμούσε με συναίνεση. Πρόταση για ηχογράφηση των συνεδριάσεων του Δημοτ.Συμβουλίου είχε κατατεθεί κατά τη θητεία 1998-2002 από το Γ.Ξυδάκη, η οποία δεν υλοποιήθηκε και από εμένα κατά τη θητεία 2002-2006, η οποία υλοποιήθηκε αμέσως μετά την παραίτηση μου. Άλλη μία απόδειξη της προσπάθειας μας για διαφανείς διαδικασίες.

Στίγμα

Πιστεύω ότι  τα άτομα που ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και τολμούν να εκφραστούν κατά συνείδηση, απορροφούν μηνύματα, τα επεξεργάζονται, τα σφραγίζουν με το όποιο δικό τους χάρισμα και  τα μοιράζονται όπως οφείλουν, με αυτούς που δίνουν νόημα στη ζωή τους, δηλαδή τους συνανθρώπους  τους. Με τέτοιο στίγμα, θεωρώ αυτονόητη την υποχρέωση να συμμετέχομε αποτελεσματικά στις πολιτικές επιλογές που κυριαρχούν στη ζωή μας.

Διεκδικούμε χώρο για να επιδιώξομε δεσμεύσεις με τους γύρω μας και όχι απλώς για  να ολοκληρώσομε ένα νεοπλουτίστικο-γκλαμουράτο χρέος. Λέμε «δόξα τω θεώ» για ό,τι απολαμβάνομε και χαιρόμαστε για την πρόοδο των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν έχει επιτευχθεί σε βάρος των υπολοίπων. Όμως είναι φανερό ότι «η εμμονή στην οικονομική ανάπτυξη μας έχει κάνει να χάσομε κάθε επαφή με τα στοιχεία εκείνα της παιδείας που είναι καθοριστικά για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της δημοκρατίας, όπως η ικανότητα μας να σκεφτόμαστε κριτικά»*

Το να είμαστε σε θέση να διαμορφώνομε αντίληψη του κοινού καλού και να μπορούμε να αναπτύσσομε κριτική θεώρηση των πραγμάτων κατά το σχεδιασμό της ζωής μας, είναι προϋποθέσεις για αναβάθμιση της κοινωνίας. Η αναβάθμιση της κοινωνίας είναι κάτι που αφορά όλους μας αφού είναι δεδομένη η συμμετοχή μας σε διάφορες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η Κ.Ε.Πο.Μ. διαθέτει ρίζες που την τρέφουν, κορμό που τη στηρίζει και κλαδιά που θέλουν να παράγουν και να τέρπουν.  Δεν έχει ανάγκη από κάποιον ξένο σώμα επί του οποίου παρασιτικά θα αναπτυχθεί για να μπορεί να υπάρχει. Με αυτό σαν δεδομένο και επειδή χωρίς κανένα δισταγμό θα ζητούσαμε συγγνώμη και θα προσπαθούσαμε να επανορθώσομε αν κατά λάθος βλάπταμε κάποιον, αποφασίσαμε να  προσπαθήσομε, αντιστεκόμενοι σε κάθε ισοπέδωση και εξαφάνιση ευαισθησιών που διατηρούν ζωντανή την κοινωνία του νησιού μας.

Οι ταμπέλες «δεξιός» κι «αριστερός, είναι έγκλημα να μολύνουν τα Δημοτικά και να τα μετατρέπουν σε αρένα επιδίωξης ιδιωτικού κέρδους, κατακερματίζοντας τη μικρή μας κοινωνία.  Επαΐοντες πολιτικάντηδες, έχετε να προσφέρετε εναλλακτική συνταγή υγιούς διαχείρισης και κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, πέρα από τεχνάσματα κατάληψης της εξουσίας; Η κρομυδόπιτα, η φάβα και οι δίπλες έχουν περάσει στους μπουφέδες των γκλαμουράτων πάρτι του νησιού μας. Έχετε κάποιο σύμπλεγμα έναντι όσων τα φτιάχνουν ακόμη στο σπίτι τους ενώ έχουν μάθει να δουλεύουν με υπολογιστή, να ακούν όταν θέλουν μουσική από το γκατζετάκι που έχουν στη τσέπη τους, να διαβάζουν μόνοι τα e-mail τους όπου κι αν βρίσκονται, να σκάβουν τον κήπο τους με σύγχρονο σκαπτικό μηχάνημα, να απολαμβάνουν τη φύση και να είναι  και πολίτες του κόσμου;

Μπορούμε να γίνομε αφορμή αισιοδοξίας και ελπίδας για καλύτερους και δικαιότερους κανόνες διαβίωσης και συνύπαρξης σ’αυτό το νησί; Μπορούμε. Το μέλλον χρειάζεται κοινωνίες Ενεργών Πολιτών που θα συνυπάρχουν με Ομόνοια, Σεβασμό και Εκτίμηση. Διαθέτομε ικανότητες, εμπειρία, γνώσεις και δυνατότητες  σε «διαφανή, συμμετοχική και οικονομική συσκευασία».

Εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο στήριξη σήμερα, είναι όσοι επί δεκαετίες χωρίς σωστή καθοδήγηση, επωφελήθηκαν παγιδευόμενοι. Αυτοί σήμερα είναι εγκαταλειμμένοι, εκτεθειμένοι απέναντι στο Νόμο και τους συμπολίτες τους και αβέβαιοι. Όπως δίνομε καθημερινά μάχες για τα μέλη της οικογένειας μας, τους φίλους μας ή τους ανθρώπους που συναλλασόμαστε στη δουλειά μας,  έτσι θα είμαστε δίπλα σε όποιον χρειάζεται βοήθεια, γνωρίζοντας τι να περιμένει από εμάς.

Δημήτρης Ι. Νάζος (Μαδούπας)

*Martha Nussbaum, Αμερικανίδα καθηγήτρια φιλοσοφίας του δικαίου.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s