Η ικανότητα δεν ανήκει αποκλειστικά στους δοκιμασμένους

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Γράφει ο Δημήτρης Ι. Νάζος (Μαδούπας), υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος K.E.Πο.Μ.

Οι περισσότεροι φοβούνται να εκτεθούν. Όμως, με το που ανακοινώθηκε η κίνηση μας, η ΚΕΠΟΜ, αγκαλιάστηκε σε πρώτη φάση φανερά από τους πολίτες.Οι πολίτες και ένα μέρος των επιχειρηματιών αγκάλιασαν την κίνησή μας με στόχο να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες να αποδείξουμε τις ικανότητες μας. Να αποδείξουμε τις ικανότητες μας κάνοντας πράξη το όραμα μας. Το όραμα μας, που είναι πολύ απλό. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.

 

φώτο Βιβή Χανιώτη

 

Κανένας δεν αμφισβητεί, εκεί που υπήρξαν, τις επιτυχίες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Έχουμε όμως το θάρρος και την αρετή να μη βαφτίζομε επιτυχίες τα πάντα. Από το σημείο και ύστερα που έγιναν κατεστημένο, έπαψαν να είναι δημιουργικές και παραγωγικές για το νησί. Το καθήλωσαν στο βόλεμα και τη σιγουριά του πρόχειρου και της λαμπερής βιτρίνας. Δημιούργησαν και διατήρησαν   μια «αυλή», που στήριζε και συγχρόνως επωφελούταν από το κατεστημένο. Αυτή η «αυλή», σήμερα είναι μετέωρη και πιο αβέβαιη από ποτέ.

Παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των πρώην μεγάλων ότι όλα είναι καλά, παρατηρούμε ότι το σκάλισμα του παρελθόντος μόνο δυσοσμία βγάζει και μόνο κατηγορητήρια φορτώνει τους τέως χαρισματικούς, αλλά και τους επίδοξους συνεχιστές τους. Υπάρχουν ακόμη θαυμαστές αυτής της καθεστωτικής πολιτικής πρακτικής που καταβάλλουν προσπάθεια να εμβολίσουν το μέλλον. Όμως, όπως και να το κάνεις, ένα μεταξωτό πουκάμισο με λεκέ από καυτή πατάτα (τηγανιτή ή κοκκινιστή) είναι πάντοτε ένα λεκιασμένο πουκάμισο από καυτή πατάτα. Το αύριο  είναι πιο φιλικό για όσους αποδειχτήκαμε διορατικοί κι ας κυνηγηθήκαμε κι ας χλευαστήκαμε κι ας υποτιμηθήκαμε από τους αλαζόνες του παρελθόντος. Το αύριο περιμένει την ΚΕΠΟΜ που ήταν πάντα εδώ, με τους ανθρώπους της χαμογελαστούς και φιλικούς σήμερα, όπως ήταν και χτες που εισέπρατταν την άρνηση του κατεστημένου.

Ο χρόνος επιβεβαίωσε την καθαρότητα των προθέσεων μας.  Αποδείχθηκε ότι αν εφαρμοζόταν η τάξη και η διαφάνεια που ζητούσαμε σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου μας, ο Δήμος μας δε θα είχε επιχειρηματίες από τους οποίους άδικα ζητά χρωστούμενα σήμερα, δε θα είχε ζημιογόνες Δημοτικές επιχειρήσεις, δε θα είχε αναξιοποίητο το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του (υλικών και ανθρώπινων) και δε θα ήταν μεταξύ των λίγων Δήμων των Κυκλάδων που είναι χρεωμένοι. Ποιος;  Ο Δήμος Μυκόνου είναι χρεωμένος, όπως είναι λίγοι φτωχοί Δήμοι και κοινότητες των Κυκλάδων.

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι όσο πιο άδεια είναι τα ταμεία του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, τόσο πιο βαθιά πρέπει ο Δημότης να βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει πανάκριβα τις παροχές που δικαιείται.

Δεν είναι φανερό ότι κλείνει ο κύκλος του τρόπου διαχείρισης των κοινών και του μοντέλου ανάπτυξης που μας οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο και το τέλμα; Δεν είναι φανερό οτι μόνο η ΚΕΠΟΜ διαφοροποιείται από την ολέθρια συνταγή, του να θυσιάζεται το κοινό καλό στο βωμό της διατήρησης στην εξουσία;

Ποιοι πολεμούσαν, διαμαρτυρόταν και κυνηγιόταν επειδή πρότειναν πράγματα, όπως καθαρή ενέργεια στο νησί, ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, προστασία υδάτινων πόρων, όρους και διαχείριση του κυκλοφοριακού με βάση τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και πολλά άλλα που δυστυχώς οι υπόλοιποι τα πρόφεραν μόνο προεκλογικά και τα εγκατέλειπαν μετεκλογικά; Όλα αυτά που είναι επιτακτικές ανάγκες για ποιοτική καθημερινότητα αναγνωρίζονται από όλους σαν άλυτα προβλήματα του νησιού. Ο τρόπος που εμείς ζούμε, αποδεικνύει ότι αποτελούν καθημερινό μέλημα στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή.  Eίμαστε καταδικασμένοι να προσπαθήσομε για να χαρούμε και να μοιραστούμε με τους συντοπίτες μας, την καλοσύνη, την καθαριότητα, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη φυσική κληρονομιά, τις ανθρώπινες σχέσεις, την καθημερινότητα μας.

Το μοντέλο εξουσίας που εφαρμόστηκε τα τελευταία 30 χρόνια στο νησί  απαγόρευε την ενεργοποίηση του δημότη. Για να βάλουμε τα πράγματα στη πραγματική τους βάση: Η συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας, είναι ευθύνη και υποχρέωση μας. Δεν είναι υπέρβαση, είναι ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε όλους, Ανθρώπους και Φύση.

Ελάτε να φύγομε από την απάθεια, ελάτε να ενεργοποιηθούμε. Ελάτε να γίνομε αφεντικά στις επιχειρήσεις μας και στην ιδιωτική μας ζωή.  Το λάθος που κάναμε να μετατρέψομε τους Δημάρχους και Συμβούλους που είναι εργάτες των Κοινών, σε αφεντικά των Δημοτών με ραβδί στο χέρι, οδήγησε σε παγιδεύσεις και αδιέξοδα.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που επί δεκαετίες υιοθετώντας βολικές υποδείξεις και εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αξιόπιστου Δημοτικού ελεγκτικού  μηχανισμού, επωφελήθηκαν και συγχρόνως παγιδεύτηκαν. Αυτοί σήμερα είναι εγκαταλειμμένοι, εκτεθειμένοι απέναντι στο Νόμο και τους συμπολίτες τους και αβέβαιοι. Ενώ πλήρωναν, σήμερα φαίνεται ότι χρωστούν. Υπάρχει κι η άλλη κατηγορία δημοτών από τους οποίους ο Δήμος και οι Δημοτικές επιχειρήσεις δεν απαίτησαν εγκαίρως τις οφειλές τους και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες τους υποχρεώσεις. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους, ότι όσο περισσότεροι μοιράζονται τα βάρη, τόσο λιγότερα πέφτουν στην πλάτη καθενός. Θα δώσομε μάχες για όλους αυτούς τους πατριώτες μας, ώστε να μην εμπλακούν σε άδικη ταλαιπωρία.

Εσάς που μας αγκαλιάζετε θα σας δικαιώσομε και θα αποδείξομε την ικανότητα μας να κάνομε πράξη τα οράματα. Και εσάς τους επιφυλακτικούς θα σας εκπλήξομε, αποδεικνύοντας σας ότι μας ενδιαφέρετε εξίσου με όσους μας αγκαλιάζουν. Πάμε καθαροί και αδέσμευτοι στις εκλογές, με γνώση των προβλημάτων του νησιού, επίγνωση των ικανοτήτων μας και κατανόηση απέναντι στους συμπολίτες μας.

Η τύχη (!!!) εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης που εμείς οι άνθρωποι περιβάλλομε τα γεγονότα και τις πράξεις μας. Την έχομε φροντίσει όσο γίνεται καλύτερα.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s