Η δύναμη της συλλογικότητας

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Γράφει η Άννα Καμμή, υποψήφια Δημ. Σύμβουλος Κ.Ε.Πο.Μ

Δεν έχουμε εκτιμήσει σωστά τη δύναμη που έχει ο καθένας μας, τη δύναμη που έχουν οι επιλογές μας, τη δύναμη που έχει η ψήφος μας. Την τελευταία μάλιστα, είμαστε ικανοί να την ξεπουλήσουμε για ένα μικρό ή μεγάλο προσωπικό ρουσφέτι.

Κάνοντας έναν απολογισμό στα πολιτικά δρώμενα των τελευταίων χρόνων πανελλαδικά και τοπικά, η απογοήτευση διαδέχεται την πικρία και τον θυμό.
Απογοήτευση για τα χρόνια που πήγαν χαμένα, πικρία γιατί ακόμα διεκδικούμε τα αυτονόητα, θυμό για τον τόπο μας που ξεπουλιέται και διασύρεται!

Για να αισθανθούμε καλύτερα, μεταθέτουμε τις ευθύνες στους άλλους: φταίνε οι ανίκανοι και επικίνδυνοι πολιτικοί, φταίει το σύστημα, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Φαίνεται πως δεν έχουμε εκτιμήσει σωστά τη δύναμη που έχει ο καθένας μας, τη δύναμη που έχουν οι επιλογές μας, τη δύναμη που έχει η ψήφος μας. Την τελευταία μάλιστα, είμαστε ικανοί να την ξεπουλήσουμε για ένα μικρό ή μεγάλο προσωπικό ρουσφέτι .

Οι πολιτικοί και το σύστημα που ισχυριζόμαστε γενικώς και αορίστως ότι φταίει, διατηρούνται και δυναμώνουν από εμάς τους απλούς πολίτες. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της συμμετοχής μας στην εκλογή τους. Αν ισχυριζόμαστε ότι το πολιτικό σύστημα είναι διαβρωμένο, ανίκανο και αναποτελεσματικό θα πρέπει τελικά να ζητήσουμε ευθύνες πρωτίστως από τον εαυτό μας για τις επιλογές μας!

Πολλοί από εμάς αντιδρούμε σε ότι μας ενοχλεί με αποχή νομίζοντας ότι έτσι στέλνουμε μήνυμα διαμαρτυρίας. Αντίληψη λανθασμένη, αφού η σωστή ερμηνεία της μη συμμετοχής είναι συνενοχή.

Οι φετινές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξάγονται σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κακής διαχείρισης και της κατάχρησης εξουσίας έχουν δημιουργήσει καινούρια δεδομένα: η χώρα βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, συνέπεια εγκληματικής άσκησης εξουσίας τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Για να μιλήσουμε για τα δικά μας, η ίδια τακτική στον Δήμο της Μυκόνου έκανε το σύστημα να μπλοκάρει, να ξεχειλώσει, με αποτέλεσμα το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο.

Όλα όσα γνωρίζαμε -γιατί τα γνωρίζαμε -τόσα χρόνια και επιμελώς τα κρύβαμε, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια:
-σκάνδαλο αποτελεί η ξαφνική παραίτηση του παντοδύναμου πρώην δήμαρχου στην μέση της θητείας του
-σκάνδαλο η εξακριβωμένη υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από υπαλλήλους του Δήμου
-σκάνδαλο οι πολιτικές ευθύνες των αιρετών
-σκάνδαλο το γεγονός ότι ο υπάλληλος του Δήμου, υπόλογος για υπεξαίρεση, παρέμενε πανίσχυρος και παντοδύναμος στην θέση του μέχρι πριν λίγες ημέρες ενώ θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί εδώ και μήνες
-σκάνδαλο οι χειρισμοί του νυν Δημάρχου για το καυτό αυτό θέμα
-σκάνδαλο ο χρηματισμός του προϊστάμενου της Πολεοδομίας της Σύρου ακόμα και από αιρετούς
-σκάνδαλο το κύκλωμα προστασίας των αυθαιρέτων.
Και έπεται συνέχεια…

Πως όλοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι τώρα μας εγγυώνται ότι θα διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον ;

Το καινούριο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, γνωστό ως «Καλλικράτης», μεταφέρει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του κράτους στην περιφέρεια, δίνοντας υπερεξουσίες στους Δήμους αλλά όχι και αντίστοιχους κρατικούς πόρους. Οι αλλαγές που θα επέλθουν θα φέρουν διοικητικές ανακατατάξεις και πιθανόν να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Το κράτος δείχνει προς το παρόν ανέτοιμο να υποστηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση στο κρίσιμο αυτό μεταβατικό στάδιο.
Οι καινούριοι εκπρόσωποι θα πρέπει εκτός από γνώσεις να έχουν και την πολιτική βούληση να διοικήσουν με διαφάνεια, ισονομία και δημοκρατία.
Για να πετύχει το καινούριο μοντέλο διοίκησης θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και να ασκείται σωστός έλεγχος. Οι μέχρι σήμερα εκλεγμένοι με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν.

Έφτασε η ώρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς ως σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες!
-Να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να ευνοηθεί το κοινό καλό και να ξεφύγουμε από την κυρίαρχη έως τώρα νοοτροπία, ότι πρέπει να συντασσόμαστε με τον ισχυρό, για να έχουμε όφελος .
-Να καταλάβουμε ότι το συλλογικό φέρνει και το ιδιωτικό καλό.
-Να αναδείξουμε την δύναμη της συλλογικότητας σε κινητήρια δύναμη αλλαγής και εγγύησης της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος .
-Να δείξουμε με την ψήφο μας ότι ξέρουμε τους υπεύθυνους της κατάντιας του τόπου που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
-Να συμβάλλουμε στην αλλαγή που χρειάζεται το νησί!

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο: συλλογικά και οργανωμένα προβάλει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, που με σεβασμό στο περιβάλλον και στους θεσμούς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα διεκδικήσει το χαμένο έδαφος.

Η διαρκής παρουσία μου στα κοινά από τα μαθητικά μου χρόνια έως σήμερα με έχει διδάξει ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με σωστή ενημέρωση και διεκδικήσεις.
Για αυτόν τον λόγο συντάσσομαι με τις δυνάμεις της ΚΕΠΟΜ και θα είμαι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο, γιατί πιστεύω ότι είναι υποχρέωση όλων μας η ενεργή πολιτική παρουσία. Θεωρώ ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση, έχουν τις γνώσεις, την βούληση και το μεράκι να κάνουν την διαφορά.
Στόχος μου εκτός των άλλων η συμβολή μου σε μια πολιτική του Δήμου για τον πολίτη του, στην αναβάθμιση της παιδείας και των υπηρεσιών υγείας, στην ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού και στην σωστή τουριστική προβολή του.

Στηρίζω την Δέσποινα Νάζου, επικεφαλής του συνδυασμού, γνωστή για τις δημοκρατικές της αντιλήψεις, την αγωνιστικότητα και την πίστη της στην συλλογικότητα καθώς και για την επιστημονική της κατάρτιση. Μια νέα γυναίκα ικανή να κάνει πράξη τους ομαδικούς στόχους του συνδυασμού.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, καλώ τις Μυκονιάτισσες και τους Μυκονιάτες να επιλέξουν ανθρώπους που η στάση ζωής τους εγγυάται την τήρηση των υποσχέσεων του πολιτικού λόγου τους! Υπάρχει ακόμα ελπίδα εάν τολμήσουμε να κάνουμε μια καινούρια αρχή.

Άννα Καμμή, Οκτώβριος 2010

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

4 σκέψεις σχετικά με το “Η δύναμη της συλλογικότητας”

 1. Πολλοί συμπολίτες μας ενώ αισθάνονται την αλήθεια , ενώ την γνωρίζουν , ωστόσο διστάζουν να την κοιτάξουν στα μάτια και η βούληση τους κυριαρχείται και αιχμαλωτίζεται από εκβιαστικά διλλήματα .Άλλοι νομίζουν ότι έξω από τον εαυτό τους δεν συμβαίνουν γεγονότα .Συνηθίσαμε να θεωρούμε φυσική την ηθική μας αυτοκαταδίκη .Θα είμαστε κατώτεροι αν αφήσουμε να μας ξεγελάσει η σκηνοθετημένη μοίρα που μας επιφυλάσσουν .Σε αυτές τις εκλογές αφυπνίστηκε η συνείδηση μου .
  Συνείδηση δεν είναι ο ησυχασμός του Εγώ μου .
  Όπου καίγονται σκουπίδια καιγόμαστε και εμείς .
  Η φωνή της συνείδησης είναι φωνή χωρίς σκιές .
  Τολμώ να μιλώ , τολμώ να πω καταδικάζω , τολμώ να αντιτεθώ .
  Η συνείδηση μου είναι ένα άθροισμα από τα προβλήματα του τόπου , από πρόσωπα που απορούν , από λαβωμένους που μορφάζουν . Καθένας από εμάς για να κρίνει έχει σχηματίσει μέσα του ένα ανθρώπινο μέτρο – Με αυτό το μέτρο θα αντιπαρατεθούμε στην παρακμή. Μια απλή εποπτεία των προβλημάτων γύρω μας δίνει την γνώση – ας ξυπνήσει ο λόγος μας , ας πολεμήσουμε για τα αυτονόητα .

  Αν το πνεύμα μας δεν κάνει το χρέος του πάνω στην τρέχουσα πραγματικότητα που του μένει να το κάνει ? Συμπαραστέκομαι στο αίτημα της αφύπνισης σου Άννα .
  Είμαστε φτιαγμένοι για κάτι καλύτερο .Ξεκινούμε από το όνειρο αλλά στο βάθος βλέπουμε την δυνατότητα , νιώθουμε ότι θα νικήσουμε τυφλές δυνάμεις και φωνές υφασμένες από υποκρισία . Ο λόγος μας έχει δύναμη .

  1. Φίλε Μάκη,
   συμπαραστάτη στην προσπάθεια να αποκτήσουμε τα αυτονόητα,
   η ομάδα έγινε πιο δυνατή και με την δική σου συμμετοχή!
   Ο λόγος μας σίγουρα έχει δύναμη και αυτό γιατί έχε αφετηρία κοινές ανησυχίες και επιθυμίες!
   Καλή επιτυχία!

 2. Άννα
  Παρ’ όλο που σε ξέρω χρόνια, σε έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάς για τα κακώς κείμενα στο νησί αλλά να μιλάς και σαν μητέρα, σαν φίλη, σαν πρόεδρος, ο λόγος σου συνεχίζει να με συγκινεί γιατί έχει κάτι άμεσο, αληθινό, χειροπιαστό. Αυτή η αλήθεια λείπει από την πολιτική σκηνή του τόπου μας που εν μέσω σκανδάλων έγινε και σ’ αυτές τις εκλογές πασαρέλα ύφους, ντυσίματος και φιλοσοφικών αναφορών. Και καθώς μπερδεύτηκε το πολιτικό σύνθημα με το τσιτάτο, το μόνο σίγουρο είναι πως ο τόπος έστω και λεηλατημένος θα συνεχίζει να υπάρχει αλλά που και που φωνές σαν τη δική σου θα μας θυμίζουν πως η Μύκονος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα! Να ‘σαι καλά. Με συγκίνησες.

 3. Αγαπητέ prospero,
  ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει να μιλάω από καρδιάς, με ειλικρίνεια!
  Ναι, η Μύκονος δεν έχει πει α΄κόμη την τελευταία της κουβέντα!
  Υπάρχει ελπίδα αν το κεντρικό σύνθημα της ΚΕΠΟΜ :
  Aπό το Εγώ στο Εμείς , γίνει επιτέλους πράξη!
  «Καλή ψήφο » που΄έλεγε και η «λαλά» μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: