Σύνδεση με Κάιρο

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις του συνδυασμού. Δημοσιεύονται στο πλαίσιο του υγιούς και διάφανου διαλόγου και οι συντάκτες φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

Γράφει ο Μάκης Μωράκης

Φωτό: Chris Hondros / Getty Images

Σύνδεση με Κάιρο

Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός για να κατανοήσει ότι στην Αίγυπτο και σε μικρότερες Αραβικές χώρες, η άμυνα στον φονταμενταλιστικό ισλαμισμό των ΗΠΑ επέβαλε ή ανέχτηκε ολοκληρωτικά καθεστώτα μην αφήνοντας να αναπτυχθούν ιδεολογικά αντίβαρα και να μορφοποιηθούν σχήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν εκδημοκρατισμό των εκεί κοινωνιών.

Η αυθόρμητη αντίδραση των αιγυπτίων δεν καθοδηγείται από καμία αντιπολιτευτική πρόταση, αλλά από την ανέχεια και την στέρηση της ελευθερίας.

Στην Αίγυπτο δεν διαδηλώνουν τα συνδικάτα, τα κόμματα ή οι αναρχικοί. -Επαναστατούν οι άνθρωποι που καταδυναστεύονται από την εξουσία και πεινούν. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη κοντά στον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης που να μπορεί να εκφράσει την αυθόρμητη λαική εξέγερση. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα «λαός και στρατός θα αλλάξουν το καθεστώς». από την στιγμή που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει και ένα μέλος σε στρατιωτική θητεία, ακούγεται παγερό.

Το δυτικό δόγμα της ελεύθερης αγοράς παράγοντας φαντασιακά εχθρούς διόγκωσε το έλλειμμα κοινωνικού ανθρωπισμού στις κοινωνίες και η ασέβεια της παγκοσμιοποίησης στις πολιτισμικές διαφορές και τις ιδιαιτερότητες των κρατών οδήγησε σε αδιέξοδα. Μετά την παραίτηση Μουμπάρακ (που φαντάζομαι καθυστέρησε την παραίτηση του μέχρι να διευθετήσει τα τεράστια περιουσιακά του στοιχεία) η  εκδοχή ενός εισαγόμενου εκδημοκρατισμού φαντάζει θολή και αβάσιμη.

Στην Ελλάδα όπου τα κόμματα ταυτίζονται ακόμη με ιδεολογικά σχήματα  πετυχαίνουν να διαχωρίζουν τις αντιδράσεις των πολιτών , περιορίζοντας την αυθόρμητη αντίδραση. Συνδικαλιστικές, φοιτητικές οργανώσεις εξαρτώμενες από κόμματα, αναρχικοί, αριστεροί, ακροδεξιοί αντιδρούν ξεχωριστά σε μία προβλέψιμη φόρμα πάλης. Αρκεί όμως ο αυτοπροσδιορισμός των κομμάτων σε ιδεολογικές συνιστώσες να πείσουν για την ουσία των ιδεών τους;  Το Πασοκ συντηρεί τον όρο σοσιαλιστικό, η ΝΔ επιλέγει τον όρο λαική δεξιά χωρίς όμως να πείθουν ότι αυτοί οι όροι εκφράζουν πλέον κάτι απτό και βαθύτερο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι  η νέα facebook γενιά, τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους με την δολοφονία του Αλέξη,  επιζητεί να αντιδράσει διακατεχόμενη  από μία  νέα απολιτικ συνείδηση. Μία συνείδηση που είναι καθαρή και αγνή και ενάντια στον  ψευτοϊδεολογικό κομφορμισμό της γενιάς των 30άρηδων και άνω. Χωρίς όμως ιδέα για το αύριο η νέα ακραιφνής συνείδηση των νέων δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Ελπίζω και πραγματικά πιστεύω όχι στον λαϊκισμό.

Το σκληρό δεδομένο του 2011  είναι η κρίση και η καθημερινή διάρρηξη  του κοινωνικού ανθρωπισμού με την επιθετική άνοδο της ανεργίας και της φτώχιας των Ελλήνων. Αυτή η διάρρηξη  είναι η σύνδεση μας με το Κάιρο.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: