Η ψυχή μας μια χωματερή στις Κυκλάδες π’ αρμενίζει με μαύρα πανιά

Πριν λίγες μέρες είχαμε ένα ξαφνικό μπουρίνι, όχι από τα συνήθως καταστροφικά εκείνα που έχουμε ξαναζήσει στο νησί. Ήταν όμως όπως φάνηκε αρκετό για να φέρει στο φως το απόλυτο μπάχαλο, που αφορά στην κατάσταση και στους κινδύνους που καιροφυλακτούν κι απειλούν την δημόσια υγεία στη Μύκονο. Ανέδειξε δε βγάζοντας εκτός λειτουργίας τα συστήματα του Χ.Υ.Τ.Α., ότι πρόκειται για έργο που σύντομα θα αναδειχθεί σε μέγα σκάνδαλο. Κυρίως γιατί έτσι όπως λειτουργεί κι όπως «άρπα κόλα» στήθηκε και μπήκε στη ζωή μας, τείνει να αποτελέσει σύντομα την ταφόπλακα στην αναπτυξιακή προσπάθεια του νησιού. Ο αντίκτυπος μια μέρα θα είναι καταστροφικός και πολύ φοβόμαστε ότι (σαν την γάτα) η σημερινή Αρχή, απλά σκεπάζει με χωματάκι τα κακά της προηγούμενης.

Πρέπει λοιπόν να βγούνε και να ανακοινώσουν, όχι με μισόλογα κατά της Βερωνικής δημαρχίας όπως συνηθίζουν, αλλά επίσημα για το τι παρέλαβαν. Κυρίως όμως πρέπει να ενημερώσουν για το τι ουσιαστικό έπραξαν και προγραμμάτισαν μέχρι σήμερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες.

Κάποια στιγμή πρέπει να πούνε την αλήθεια στους Μυκονιάτες.

Κάποτε πρέπει να μπει φραγμός στον αργό θάνατο που μας επιβάλει η παντός είδους μόλυνση -ατμοσφαιρική, εδάφους και υδάτων- χάριν μιας πολυετούς αδιαφορίας.

Τα πομπώδη λόγια τύπου, «βιβλική καταστροφή», «ακραία καιρικά φαινόμενα», «θεομηνία» και λοιπά φαντάζουν εκτός από τρομολαγνικά, κοινότυπα πια και δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες κάτω από το χαλί. Η βίαιη αλλοτρίωση του φυσικού τοπίου και η πολιτική αδιαφορία όλα αυτά τα χρονιά. στερούν από την φύση τον λειτουργικό της χώρο. Μία συζήτηση για το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο περιβάλλον και τι στοχεύουμε να κάνουμε πρέπει να ανοίξει άμεσα.

Για εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας κι ακόμα περισσότερο για τα νέα παιδιά  που μεγαλώνουν με σύγχρονες αντιλήψεις πολιτισμένης διαβίωσης, το περιβάλλον είναι άμεσης προτεραιότητας. Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να δράσουμε αναλόγως. Για τα μέλη της Κ.Ε.Πο.Μ., αυτή είναι η πιο σημαντική συνεισφορά στον τόπο: να αναδείξουμε τα προβλήματα και να πιέσουμε για μια άλλη πολιτική. Πολιτική ζωής κι όχι αργού θανάτου.

Για την επικινδυνότητα των χύδην χωματερών στις Κυκλάδες δεν έχουμε πάψει να μιλάμε τις τελευταίες δεκαετίες όσοι πολίτες δίνουμε περισσότερη σημασία στο δικαίωμά μας για ζωή. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου κι έχουμε απτές αποδείξεις για την τεράστια δυστυχώς οικολογική καταστροφή που αυτές μπορούν να προκαλέσουν. Ιδού η Άνδρος λοιπόν, ιδού και το πιθανό μελλοντικό πάθημα της Φτελιάς.

Η χωματερή στην Άνδρο υπέστη κατολίσθηση. Τα σκουπίδια της Άνδρου μπάζωσαν μια παραλία του νησιού και ταξιδεύουν ήδη στα νερά του Αιγαίου. Το καλοκαίρι θα τα συναντήσουμε στις παραλίες των Κυκλάδων και οι Ανδριώτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Το νησί αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο να πνιγεί στα ίδια του τα σκουπίδια και ζητά να τα στείλει πριν είναι αργά σε Χ.Υ.Τ.Α. γειτονικών νησιών.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες από το Χ.Υ.Τ.Α. και τον δρόμο με τα μπάζα, τα ελαστικά αυτοκινήτων, τα στρώματα και τον απίστευτο όγκο σκουπιδιών που κατέληξαν στο ρέμα της Φτελιάς, δεν δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Μπορούμε να φανταστούμε όμως τι έγινε στην περιοχή μιας και είναι πολλές ώρες μετά την νεροποντή.

Φωτογραφίες από τον Δημήτρη Χανιώτη.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Η ψυχή μας μια χωματερή στις Κυκλάδες π’ αρμενίζει με μαύρα πανιά”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: