Στον 21ο αιώνα με μπούσουλα δεκαετίας ’70

ΠΕΡΙ  ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

KAI ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

Στο  δημοτικό συμβούλιο  στις 28/4/ 2011 κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε για πρώτη φορά για οικοδομικές άδειες καταστημάτων εκτός πόλης στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει ο Δήμος. Παλαιότερα για τέτοιου τύπου άδειες ήταν αποκλειστικά υπέυθυνη η πολεοδομία.

Με αυτήν την ευκαιρία συνειδητοποιούμε ότι  είμαστε πάλι αντιμέτωποι με την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου ανάπτυξης από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Είτε μέσα στα δημοτικά συμβούλια, είτε μέσα από το  συμβούλιο της δημοτική ενότητας Μυκόνου θα έρχονται συνεχώς αιτήματα από πολίτες, επιχειρηματίες που δικαίως ή αδίκως  θα θέλουν μερικοί να χτίσουν, άλλοι να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και να αποκτήσουν εισοδήματα, ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, και θα απευθύνονται σε μια δημοτική αρχή που δεν  έχει έναν οδηγό ορθολογικής  ισορροπημένης ανάπτυξης που να θέτει τους όρους σχετικά με το τί εμπορικές /επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να ενισχύσουμε από το 2011 και μετά, ποιοι οικονομικοί τομείς έχουν διογκωθεί και είναι επιζήμιοι για τον πληθυσμό, για τον τόπο, το τοπίο, την κληρονομιά. Επιπροσθέτως οι νέες οικοδομές θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την πλευρά του δήμου ως προς το  για ποιές χρήσεις προορίζονται, αν σέβονται ανθρώπους, δημόσια τάξη και περιβάλλον.

Στα αιτήματα των πολιτών για άδειες ποικίλων χρήσεων, ο δήμος δείχνει μια εντελώς ξεπερασμένη λογική, της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όπου δέχεται  ο κάθε κάτοικος, αυθαίρετα, αποσπασματικά να χτίζει και να εκμεταλλεύεται οικονομικά  τις συγκυρίες,  εξυπηρετώντας έτσι  η συμπολίτευση εξώφθαλμα συγκεκριμένα προσωπικά συμφέροντα.

Το ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, πλάνο ισορροπημένης ανάπτυξης το βλέπουμε ήδη μέσα από δύο παραδείγματα:

1. Είμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες στο δρόμο του αεροδρομίου όπου χωρίς καμιά πρόβλεψη και δημοτικούς κανονισμούς για πάρκιγκ και χρήση δημόσιου χώρου, ο δρόμος κλείνει τις ώρες αιχμής και γίνεται άκρως επικίνδυνος για πεζούς και οχήματα

2. Το δεύτερο παράδειγμα σχετίζεται με την υδροκέφαλη ανάπτυξη του μεγάλου περιφερειακού δρόμου και την αντίστοιχη υποβάθμιση και ερήμωση της χώρας, που τους χειμωνιάτικους μήνες δεν έχει σχεδόν καμιά εμπορική κίνηση (μόνο καφετέριες στην παραλία και δύο τρία νυχτερινά μαγαζιά), ενώ το καλοκαίρι είναι ένα εμπορικό σκηνικό στημένο για τις τουριστικές ανάγκες που δεν αφορά και πολύ τον ντόπιο πληθυσμός που ζει όλο το χρόνο στο νησί.

Πώς μπορούμε να συνεχίζουμε να μην έχουμε πλάνο, να μην εφαρμόζουμε εξειδικευμένες μελέτες σχετικά με τη περαιτέρω ικανότητα ανάπτυξης,  να  βάλουμε εμείς από το Δήμο τους δικούς μας όρους για τη Μύκονο της επόμενης δεκαετίας και  με δίκαιους τρόπους ,  για όλους τους πολίτες, να προτείνουμε χρήσεις, να προσανατολίσουμε εμπόρους, νέους επιχειρηματίες,κατόχους ακινήτων σε συγκεκριμένες εμπορικές δραστηριότητες;

Μα βάση τα παραπάνω, θέλουμε να καταθέσουμε τις επιφυλάξεις μας για οποιαδήποτε άδεια οικοδομής ή άλλη δοθεί από το Δήμο ειδικά εκτός χώρας Μυκόνου. Οι επιφυλάξεις μας αφορούν μόνο στην απαράδεκτη πολιτική λογική που υποστηρίζεται από το Δήμο, τη λογική του ότι «δρούμε αποσπασματικά»  και  «χωρίς πρόγραμμα»,. Οι επιφυλάξεις μας δεν  αφορούν στους εμπόρους, ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες που δεν έχουμε  προσωπικά  να μοιράσουμε μαζί τους, ούτε εμπορικά και οικονομικά. Αν είχαν ένα καθαρό  βιώσιμο πλαίσιο και σχέδιο αναπτυξιακής πορείας, αν η Δημοτική Αρχή ήταν ικανή να  επιβάλει μια άλλη αναπτυξιακή λογική, σίγουρα και αυτοί θα λειτουργούσαν διαφορετικά, και βέβαια  θα είχαμε μια άλλη  οικονομική και περιβαλλοντική, εικόνα και δομή της Μυκόνου. Με νοοτροπίες του 1970, δεν θα φτάσουμε ποτέ στον 21ο αιώνα!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΖΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΠΟΜ

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: