Προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών ερήμην των πολιτών

H ΚΕΠΟΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

  1. Το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης της κάθε εγγραφής ώστε να υπάρχει η αποκωδικοποίηση των αριθμών προκειμένου να γίνουν οι πίνακες με τους κωδικούς κατανοητοί με βάση μια περιγραφική και αναλυτική γλώσσα
  2. Δεν πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο ή ανοιχτή συγκέντρωση  πριν την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος ή του προϋπολογισμού προκειμένου να συζητηθούν οι προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη και με άξονα τις ανάγκες των κατοίκων. Ούτε προσκλήθηκαν οι κοινωνικοί φορείς προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό.
  3. Ο προϋπολογισμός δόθηκε σε έντυπη μόνο μορφή δύο μέρες πριν το δημοτικό συμβούλιο. Αυτός ο χρόνος ανάγνωσης και προετοιμασίας των Συμβούλων είναι εντελώς ανεπαρκής για τη μελέτη και την ουσιαστική παρέμβασή τους.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο προϋπολογισμός που μας προτείνει η δημοτική αρχή είναι πολύ χαμηλών προσδοκιών και άκρως αντιπροσωπευτικός της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να διοικήσει αποτελεσματικά, με όραμα προσανατολισμένο στα δίκαια των πολιτών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Με τα νούμερα που παρουσίαζονται στα έσοδα και έξοδα, η Μύκονος γίνεται, χειρότερη.  Η κρίση που συνεχώς επικαλείται η δημοτική αρχή είναι το άλλοθί της για να κρύψει τις δομικές της αδυναμίες να τα βγάλει πέρα σε αυτήν την συγκυρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Τα έσοδά προβλέπονται ότι θα είναι μειωμένα κατά περίπου 6.5000.000 ευρώ! Ενώ έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές τουλάχιστον μέχρι το 2006, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να εισπράξει, για παράδειγμα, τα τακτικά έσοδα από το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, διάφορα τέλη χρήσεων, διάφορα μισθώματα από παραλίες.
  2. Στον Προϋπολογισμό υπάρχουν  προβλεπόμενα έσοδα που καθώς φαίνεται δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τέλη χρήσης από τα σφαγεία, το ΦΠΑ από αυτά, δηλαδή παραπάνω από 40.000 δεν θα εισπραχθούν γιατί τα σφαγεία έκλεισαν με απόφαση της περιφέρειας. Χαρακτηρίστηκαν περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές δεκάδες παραβάσεων! Πότε θ’ανοίξουν και με ποιο τρόπο είναι άγνωστο. Όχι μόνο η δημοτική αρχή δεν είναι ικανή να εισπράξει έσοδα, αλλά από κακή διαχείριση καταστρέφει και τους δρόμους πρόσβασης σε δημοτικό χρήμα!
  3. Το 30% των δαπανών προορίζεται για έξοδα προσωπικού. Το πρόβλημα είναι όμως ότι αυτό το μεγάλο ποσό δεν αντιστοιχεί ούτε σε μια καθαρή Μύκονο, ούτε σε  ένα καλοδιοικούμενο νησί, με ασφάλεια, με εξυπηρετούμενους πολίτες  που ζούνε την καθημερινότητά τους όπως τους αξίζει, με υψηλής ποιότητας δημοτικές παροχές! Αντιθέτως έχουμε κακοφωτισμένους δρόμους, κυκλοφοριακά προβλήματα, έλλειψη ελέγχων,απουσία σεβασμού του δημόσιου χώρου, ανυπαρξία σεβασμού της υγείας των κατοίκων, με αδικαιολόγητες ελλείψεις σε υποδομές, αλλά και εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί δεν βλέπουμε αποτέλεσμα ενώ δαπανούμε τόσα χρήματα στην καθαριότητα, στην δημοτική αστυνομία και σε άλλες υπηρεσίες; Οι ευθύνες δεν πέφτουν βέβαια στους υπαλλήλους που στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες, αλλά σε όσους αιρετούς δεν παίρνουν τις αποφάσεις εκείνες ώστε να δουλέψουν οι υπηρεσίες βάσει αποτελεσματικών προγραμμάτων σε κρίσιμους τομείς, αναπτύσσοντας στο έπακρο  και τις ικανότητες του –ολιγάριθμου πια- προσωπικού.
  4. Από την άλλη πλευρά οι συνολικές δαπάνες που προβλέπονται για το 2012 δεν αφορούν σε έργα υποδομής που πραγματικά θα βελτώσουν την ζωή των κατοίκων. Γυμναστήρια, αποκαταστάσεις χώρων και περιοχών, ένα νέο γυμνάσιο για την Άνω-Μερά, αποχευτευτικό σύστημα για την Άνω Μερά και πολλά άλλα ακόμη είναι  ουσιαστικά εκτός προϋπολογισμού αφού πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και όλοι γνωρίζουμε  ότι τον Δήμο χαρακτηρίζει η ανικανότητα εμπρόθεσμης υποβολής ολοκληρωμένων φακέλλων των αιτήσεων.
  5. Προνοιακές δαπάνες για την βοήθεια ατόμων που πλήττονται από την κρίση  ενώ προβλέποναι για το 2012, το 2011 δεν πραγματοποιήθηκαν και ίσως είναι και αυτός ένας κωδικός μόνο προθέσεων και όχι πράξεων!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το τμήμα των εσόδων από παραλίες και άλλες οφειλές και προτείνουμε να διατεθεί στην παραγωγή  πολιτισμού που θα συνδυαστεί με την τουριστική προβολή, που κρίνεται ανεπαρκής όπως διαμορφώνεται από την ιδιωτική εταιρεία προβολής. Είναι απαράδεκτο να μην χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται πολιτιστικοί σύλλογοι με μεγάλο έργο και εμπειρία στα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι επίσης απαράδεκτο να μην προβλέπεται για τους συλλόγους αυτούς κονδύλι στον νέο προϋπολογισμό.

Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό την ενίσχυση δομών όπως ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, και γενικότερα την οικονομική ενίσχυση όσων δημοτικών θεσμών  ενδυναμώνουν τους πολίτες, οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, περιβαλλοντικά  και πολιτιστικά σε αυτή τη δύσκολη ιστορική στιγμή.

Προτείνουμε επίσης τον προϋπολογισμό δαπανών προκειμένου να υπάρξουν επιτέλους μελέτες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κυρίως για ενεργειακή αυτονομία ενός μεγάλου κομματιού της χώρας Μυκόνου με στόχο την ελάφρυνση του κόστους που πληρώνει ο Δήμος στη ΔΕΗ που ανέρχεται στα 700.000 ευρώ ετησίως.

Η ΚΕΠΟΜ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ- ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ- ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΠΕΔΟ.

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟ- ‘ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ’ ΣΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ 2012 ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.

ΜΥΚΟΝΟΣ 15/12/2011

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: