Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην πηγή.

Μπορούμε να μετατρέψουμε όλοι μαζί τη ζημιά για τον τόπο σε κέρδος;

Κι αν μπορούμε, το ερώτημα είναι: Το θέλουμε;

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου πραγματοποίησε  στις  4 Μαρτίου 2012 στην Μύκονο στη φιλόξενη Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης της Βιβλιοθήκης του Παναγιώτη Κουσαθανά*, εκδήλωση που αφορούσε στην ενημέρωση για μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους.

Καλεσμένος ο Σταύρος Αργυρόπουλος– Γεωπόνος από την Σπάρτη ο οποίος έχει ιδρύσει στην Λακωνία μια εταιρία λαϊκής βάσης με σκοπό την διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της περιοχής του.

Η διαχείριση βασίζεται στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση και στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή – δηλαδή στο σπίτι μας,  στο κάθε νοικοκυριό της πόλης.

Σκοπός της εταιρίας αυτής είναι κατ’ αρχάς  η ενημέρωση των πολιτών για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και την σωστή διαλογή.

«Ανοίγεις ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και πετάς τη συσκευασία στα σκουπίδια. Όμως έχεις πληρώσει και για την συσκευασία, με λίγα λόγια πετάς τα λεφτά σου». Αυτή ήταν και η αρχική σκέψη η οποία γέννησε την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων.

Και επειδή όλα τα ανακυκλώσιμα αποφέρουν χρήματα, όλοι οι δημότες που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή θα πληρώνονται για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην εταιρία.

Η εταιρία  με την σειρά της πουλά τα ανακυκλώσιμα υλικά κατά είδος σε ενδιαφερόμενους πελάτες και έτσι προσβλέπει στο κέρδος το οποίο θα μοιράζεται αναλογικά στους μετόχους της εταιρίας.

Το κέρδος αυτό ανάλογα με απόφαση του ΔΣ μπορεί να διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς, καλύπτοντας ελλείψεις του Δήμου.

Σκοπός επίσης της συγκεκριμένης εταιρίας είναι να διεκδικήσει την  κεντρική διαχείριση απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της Λακωνίας, προσθέτοντας στην περιουσία της (εκτός από το κέντρο διαλογής που ήδη έχει νοικιάσει), απορριμματοφόρα οχήματα ακόμα και κάδους για τα συμβεβλημένα νοικοκυριά  για κάθε ανακυκλώσιμο είδος.

Βασική αιτία  για την γέννηση αυτής της ιδέας είναι η ελλιπής αποκομιδή  και διαχείριση των απορριμμάτων  από τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Η κεντρική ιδέα ξεκίνησε από την αντίληψη ότι όλα τα απορρίμματα αποτελούν κοινωνικό προϊόν και οι  καταναλωτές-παραγωγοί τους μπορούν να τα διαθέσουν όπως επιθυμούν.

Αυτή η πρωτοποριακή πρόταση, την οποία ανέλυσε για πολλές ώρες ο ομιλητής και απάντησε σε πολλές απορίες των παρευρισκομένων βρήκε μεγάλη  απήχηση αφού τα προβλήματα από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο της Μυκόνου  είναι τεράστια και συνεχώς μεγαλώνουν.

Αυτό που τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, ήταν ότι:

«Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια,

τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα».

Επισήμανε ότι η ιδέα της συγκεκριμένης εταιρίας βασίζεται σε μια απλή αλήθεια:

Ότι για να πείσεις τους πολίτες να κάνουν κάτι, στην προκειμένη περίπτωση να διαχωρίσουν με μεγάλη συνέπεια τα απορρίμματα τους, πρέπει να τους κάνεις συμμέτοχους, να κερδίζουν δηλαδή από αυτό.

Για τον λόγο αυτό η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι Εταιρία Λαϊκής Βάσης, δηλαδή μπορούν να αγοράσουν μετοχές της όλοι οι πολίτες, όλοι δηλαδή όσοι παράγουν απορρίμματα.

Ο κ. Αργυρόπουλος στην προσπάθεια του αυτή δεν αποκλείει την συμμετοχή των Δήμων του Νομού, με την προϋπόθεση ότι την πλειοψηφία των μετόχων θα κατέχουν πάντα οι πολίτες. Στην συνέχεια τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων της, κάθε χρόνο μετά από γενική συνέλευση του Δ.Σ. θα αποφασίζονται για ποιο σκοπό (κοινωφελή) θα διατίθενται.

Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος, έχει όμως και οικονομικό όφελος, το οποίο η σκέψη είναι να το εισπράττουν οι ίδιοι (οι πολίτες) οι παραγωγοί των προϊόντων. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καθένας, να αναλάβει να διαχωρίζει στην πηγή σωστά τα απορρίμματα. Αυτό σημαίνει ότι θα εργάζεται με ένα τρόπο στο σπίτι του, αλλά και θα αμείβεται γι αυτό.

5% υπολείμματα

Ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων είναι βέβαια τα οργανικά απορρίμματα. Η σκέψη είναι τα οργανικά απορρίμματα  θα οδηγούνται σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου (η μοναδική ενέργεια που αποθηκεύεται) με αναερόβια ζύμωση, ενώ ό,τι περισσεύει στην συνέχεια θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή κομπόστ (οργανικού λιπάσματος)

-το 20 – 25% περίπου των αστικών απορριμμάτων είναι χαρτί που πωλείται 50 – 150 ευρώ ο τόνος ανάλογα την ποιότητα,

-το 20% πλαστικά που πωλείται 50 – 350 ευρώ ο τόνος,

-περίπου 2,5% γυαλί και 2% μέταλλα τα οποία πωλούνται σε εξαιρετικά ακριβές τιμές

-ο σίδηρος 260 ευρώ ο τόνος,

-το αλουμίνιο 2.500 ευρώ ο τόνος και ο χαλκός 4.500 – 5.000 ευρώ ο τόνος

«Εφόσον τα υλικά θα είναι διαχωρισμένα, είναι φανερό ότι θα υπάρχει κέρδος από την πώλησή τους» εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος.
Στο τέλος της διαδικασίας ανακύκλωσης στην πηγή, υπολείπεται περίπου 5% των απορριμμάτων τα οποία δεν μπορούν να καταχωριστούν εύκολα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και άρα θα δεχτούν συγκεκριμένη επεξεργασία.
Είναι τα στρώματα, τα παπλώματα, τα διάφορα έπιπλα, τα βαμμένα ξύλα, τα ρούχα, τα παπούτσια, οι γεμάτες σακούλες από την ηλεκτρική σκούπα κ.ά.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Αργυρόπουλος εξηγεί αναλυτικά την ιδέα και την διαδικασία ίδρυσης της εταιρίας η οποία εντέλει πιστεύουμε ότι μπορεί και να αποτελεί λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο νησί μας. Διότι μόνο όταν όλοι γίνουμε συμμέτοχοι στη λύση του προβλήματος θα γίνουμε και συνυπεύθυνοι, ώστε να καταφέρουμε το ζητούμενο που είναι ο άμεσος περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών με τα οποία φορτώνουμε κάθε μέρα το περιβάλλον του νησιού μας.

Links: Τάνια Γεωργιοπούλου   –  Συνέντευξη

Σημείωση: 2 – 3 μέρες μετά την εκδήλωση, παρά το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στον Δήμο λόγω των απίστευτων αμελειών και της εγκληματικής διαχείρησης και συμπεριφοράς του Δήμου, η καύση των σκουπιδιών συνεχίζεται. Αυτή είναι η συμπεριφορά ανθρώπων που αφήνονται από τους συμπολίτες μας αλλά και από τους φορείς της πολιτείας και της Δικαιοσύνης να συνεχίζουν το έργο τους, ένα έργο που μολύνει τη γη μας και μας οδηγεί σε έναν αργό θάνατο όλους μας.

Φλεγόμενα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Μυκόνου ~ φωτογραφία αρχείου

Κι είθε κάποτε τέτοιες εικόνες σαν τις σημερινές (που αντλούμε από της Ιωάννας S. το φωτογραφικό ραβασάκι στο FB) να μας λείπουν. Γιατί αλίμονο αν Μάρτη μήνα είμαστε σε τέτοιο χάλι …τι μας περιμένει το καλοκαίρι σαν θα πλακώσουν εκείνοι που νομίσαμε για βαρβάρους.

*H ΚΕΠΟΜ ευχαριστεί θερμά τη Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης και ιδιαιτέρως τον Παναγιώτη Κουσαθανά για τη φιλοξενεία της εκδήλωσης.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

4 σκέψεις σχετικά με το “Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην πηγή.”

  1. ονομαζομαι καλλιοπη μπινιαρη.ειμαι εμπιροτεχνιτης ζωγραφοσ.θα αναρωτιεσται τ σχεση εχω μ τ σκουπιδια.φτιαχνω επιπλα κ ειδη διακοσμησησ απο σκουπιδια.πχ./απο πλαστικα μπουκαλια πολυθρονα.Ψαχνω φορεις που θ ηθελαν ν συνεργαστουν μαζι μ.ευχαριστω γ τ χρονο σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s