Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, η κρίση και οι κρίσεις

Του Μάκη Μωράκη

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν σε υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς του νησιού, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

α) Η έλλειψη προσωπικού

Το σύστημα των δημοτικών παιδικών σταθμών βασίζεται σε συμβασιούχους συνεπώς καταλαβαίνει κανείς σε μνημονιακές εποχές πόσο ζοφερό φαντάζει το μέλλον τους ως προς την σωστή στελέχωση και λειτουργία. Οι ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό οδηγούν το θεσμό της προσχολικής αγωγής σε ένα υποβαθμισμένο «πάρκινγκ» παιδιών.

β) Λειτουργικά προβλήματα – Κτιριακές εγκαταστάσεις

Χρόνια είναι τα λειτουργικά προβλήματα του σταθμού στην Άνω Μερά. Καθώς το νηπιαγωγείο δεν έχει άδεια για αυτόνομο ρολόι της Δ.Ε.Η και βασίζεται στο ρολόι του παιδικού σταθμού, δεν αντέχει μεγάλο φορτίο με τραγελαφικά αποτελέσματα. Όταν λειτουργεί το νηπιαγωγείο, στην κουζίνα του παιδικού σταθμού η δουλειά θα πρέπει να γίνεται με ένα μάτι για να μην πέσει το ρεύμα. Ένας βόθρος 10 κυβικών καλύπτει τις ανάγκες νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού και μια φορά την εβδομάδα πρέπει να αδειάζει με το ανάλογο κόστος. Επίσης λόγω του συνωστισμού των παιδιών χρησιμοποιείται ως αίθουσα η παλιά τραπεζαρία και τα παιδιά συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο με τις τουαλέτες παιδιών και μεγάλων.

γ) Αδιαφανής τρόπος επιλογής των παιδιών

Είναι απαράδεκτο η επιλογή των παιδιών να γίνεται με τρόπο, που γεννά φόβο μπροστά σε έναν παντοδύναμο δήμαρχο ο οποίος μπορεί να επιλέξει με ψηφοθηρικά κριτήρια ποια παιδιά θα φιλοξενηθούν στο σταθμό.

Η Κ.Ε.Πο.Μ. προτείνει :

-Να οριστεί συγκεκριμένη περίοδος για τις καταβολές των αιτήσεων.

-Σε περίπτωση που ισόβαρες αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να καλύψει ο παιδικός σταθμός να πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση για την τελική επιλογή τους. Οι απορριπτέες αιτήσεις να μπαίνουν σε προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που διατηρείται το ενδιαφέρον των γονέων.

-Στην σημερινή εποχή πιστεύουμε ότι οι όροι που ορίζονται από το υπουργείο εσωτερικών ως προς την επιλογή των παιδιών πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης. Το κύριο κριτήριο ότι και οι δύο γονείς πρέπει να είναι εργαζόμενοι, δεν αντικατοπτρίζει πια τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί πώς απαντάμε σήμερα σε μία οικογένεια δύο ανέργων που το φαγητό των παιδικών σταθμών μπορεί να είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας για το παιδί τους;

Η σωστή λειτουργία του παιδικού σταθμού είναι παραπάνω από αναγκαία καθώς πρωτίστως συμβάλει στην ψυχική ισορροπία των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον κρίσης και αβεβαιότητας.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, η κρίση και οι κρίσεις”

  1. Αγαπητέ Μάκη, τα προβλήματα των παιδικών σταθμών διαπιστώνω ότι είναι ίδια πανελλαδικά. Η συστηματική και οργανωμένη αντίδραση από τους γονείς είναι ίσως η μόνη λύση. Στη Λαμία αντιμετωπίζουμε παρόμοια, ίσως και σοβαρότερα προβλήματα. Χάρηκα που σε διάβασα. Μια παλιά φίλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s