Αποτελέσματα και προοπτικές του προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης στη Θήρα

Μετά τη Σύρο έφτασε η σειρά και της Σαντορίνης να φύγει μπροστά στο θέμα της ανακύκλωσης. Όσο για τους δικούς μας θεματοφύλακες, τι να πούμε; Το μόνο που έμαθαν 20 χρόνια τώρα είναι να μαζεύουν τα σκουπίδια χωρίς διαλογή και να τους βάζουν φωτιά κι όταν φτάνουν στο αμήν να τα καίνε κι επί τόπου έξω από τους κάδους.

converter

Στo πλαίσιo του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης που ξεκίνησε ο Δήμος Θήρας τον Ιούνιο.

Τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του προγράμματος ανέλαβε ο κος Λουκάς Μπελλώνιας, ενώ την υποστήριξη των συμμετεχόντων σε περίπτωση προβλημάτων ανέλαβε η κα Κωνσταντοπούλου Ευαγγελία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ορίστηκε στις 100 οικίες, αριθμό που να επιτρέπει την παρακολούθηση και υποστήριξη του προγράμματος, και επελέγησαν με σειρά προτεραιότητας. Ιδανικά, μία οικία που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ώστε να εξασφαλίζεται ικανή ποσότητα αποβλήτων κουζίνας, αλλά και κήπο ή χωραφάκι ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες ποσότητες αποβλήτων κήπου αλλά και να υπάρχει μέρος για την τοποθέτηση του κάδου. Τέλος στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί ένας κάδος να μοιράζεται μεταξύ περισσότερων οικιών, 2 έως 5.

Ανάλογα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν μόνο την επιδότηση αγοράς ή παραχώρηση ενός κάδου και τίποτα παραπάνω. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος παρέλαβαν εντελώς δωρεάν ένα σετ 9 τεμαχίων το οποίο περιελάμβανε εκτός από τον κάδο, χρήσιμα εργαλεία για την διαδικασία καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την διαδικασία.

Η ημερίδα για την ενημέρωση των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, στην οποία έγινε αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία της κομποστοποίησης με πολυμέσα και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των παραβρισκόμενων.

Η παρακολούθηση του προγράμματος κατά την διάρκεια της εφαρμογής του είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Η παρακολούθηση έγινε με την αποστολή ερωτηματολόγιων, με τηλεφωνική έρευνα καθώς και με επισκέψεις σε οικίες συμμετεχόντων.

Μέσω  των ερευνών αυτών, υπολογίστηκαν τα ακόλουθα ποσοστά, τα οποία και δείχνουν την επιτυχία του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 100 οικίες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 421 άτομα. Μεγάλο μέρος των οικιών αυτών διαχωρίζει και τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία απορρίπτει στους μπλε κάδους , κάνοντας έτσι πραγματικότητα την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε οικιακό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τα απορρίμματα τα οποία καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων περιορίζονται κατά 80-85%.

Σύμφωνα με το σύνολο των δεδομένων που συλλέχτηκαν, ο μέσος όρος μείωσης των απορριμμάτων από όλες τις οικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ανέρχεται στο 57%. Με απλά λόγια, 421 κάτοικοι του νησιού πετάνε 57% λιγότερα απορρίμματα.

Το σύνολο των συμμετεχόντων δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα και το 98% εξ αυτών δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.

Οι προοπτικές του προγράμματος, μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά εφαρμογής του, είναι καταρχάς η επανάληψη του την επόμενη χρονιά, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι κάτοικοι του νησιού να γνωρίσουν την διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης, αλλά και η εφαρμογή του σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

Επίσης αναφορικά με δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την οικιακή κομποστοποίηση, σχεδιάζεται η εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία του Δήμου Θήρας από την επόμενη σχολική χρονιά (2013-14) καθώς και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της αεροπορικής βάσης του νησιού.

Το σημαντικότερο στοιχείο όλων όμως είναι ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης απέδειξαν πως μπορούν να εφαρμόσουν πετυχημένα τη διαλογή στην πηγή. Απέδειξαν ότι μπορούν να είναι συμμέτοχοι – στο βαθμό που μπορούν – στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με τον πλέον φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο. Κάθε αρμόδια αρχή πρέπει να στοχεύει σε τέτοιες δράσεις, οι οποίες προάγουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος.

του Λουκά Μπελλώνια

 ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Θήρας

πηγή: atlantis-santorini.net

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s