Πάρτε τώρα που γυρίζει: μετά τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια… τώρα ολόκληρα νησιά!

Σαν να μη μας έφταναν όλα τ’ άλλα, ξαφνικά πουλάμε ή νοικιάζουμε ελληνικά νησιά. Κάνουμε δηλαδή ακριβώς ό,τι χλευαστικά και προκλητικά μας έλεγε ο ευρωπαϊκός και κυρίως ο Βρετανικός Τύπος.Αποκαλυπτικός και ευθύτατος στην αντίδρασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος μίλησε από το βήμα της Βουλής και κατήγγειλε όσα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει, κυριολεκτικά από το παράθυρο, σε βάρος ελληνικών νησιών και νησίδων.
«Η κυβέρνηση  αποκάλυψε τις προθέσεις της για ξεπούλημα εκατοντάδων ελληνικών νησιών σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά. Το κάνει μάλιστα  με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο το οποίο έφερε για ψήφιση και αφορά την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Κατάρ.

Syrmalenios_nikos

Η κυβέρνηση αποκάλυψε τις προθέσεις της

για το ξεπούλημα εκατοντάδων νησίδων

Η ένταξη των δημόσιων νησίδων στην τροπολογία που προσπαθεί να περάσει από το παράθυρο η κυβέρνηση αποκάλυψε τις προθέσεις της για ξεπούλημα εκατοντάδων ελληνικών νησιών σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος από το βήμα της Βουλής, σε συζήτηση της Ολομέλειας για ψήφιση νομοσχεδίου για την αεροπορική σύνδεση Ελλάδα-Κατάρ, στην οποία είχε εισαχθεί η επίμαχη τροπολογία για τις δημόσιες και ιδιωτικές νησίδες.

Ο Νίκος Συρμαλένιος, ως εισηγητής επί του νομοσχεδίου, διαμαρτυρήθηκε για την εμμονή της κυβέρνησης να φέρνει αιφνιδιαστικά κάθε φορά στη Βουλή τροπολογίες τελείως άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια, καθώς και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλοιώνοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ζήτησε την άμεση απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, η οποία αναφέρει ότι μετά από έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων, επιτρέπεται η παραχώρηση (μίσθωση για 99 χρόνια) δημόσιων νησίδων σε ιδιώτες.

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι η τροπολογία αυτή έχει τρεις βασικές διαστάσεις και προεκτάσεις: α) την εθνική διάσταση, όπου η κυβέρνηση για να μην υποπέσει σε εθνική «γκάφα» ολκής σε σχέση με την πώληση των νησίδων, καθώς ήδη υπήρξε, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τύπο, πώληση μιας από τις νησίδες Τοκμάκια στη Λέσβο σε Τούρκο μεγιστάνα, έσπευσε να προσθέσει ως όρο την έγκριση του υπουργείου Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων, για να εξετάζονται ζητήματα άμυνας και  εθνικής κυριαρχίας. Όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο να συμφωνήσει ο υπουργός Άμυνας σε εκποίηση εκατοντάδων δημόσιων νησίδων, όταν δεν διακυβεύεται οφθαλμοφανώς η εθνική κυριαρχία, όπως έκανε πρόσφατα με τη νησίδα Οξιά στο Ιόνιο, που πέρασε στα χέρια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, έναντι 5 εκατ. ευρώ. β) την οικονομική διάσταση, όπου είναι προφανής η υποεκτίμηση της αξίας πώλησης των νησίδων, εάν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις γ) την περιβαλλοντική διάσταση, όπου με βάση και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ακτές, παραλίες, νησιά και νησίδες, περιοχές Natura κ.ά. δίνονται «δώρα» στους ιδιώτες επενδυτές να χτίσουν τουριστικά χωριά και κάθε μορφής σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου πάνω από 600.000 τουριστικές κατοικίες έχουν καταντήσει χωριά-φαντάσματα, άδεια κουφάρια από μπετόν, που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό τοπίο, το περιβάλλον, αλλά και το ίδιο το τουριστικό προϊόν των περιοχών  αυτών.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s