Διάλογος, μπροστά στο Νέο Χωροταξικό για τον τουρισμό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

poster-xwrotaksiko-webΤο Σάββατο 30 Μαρτίου η ΚΕΠΟΜ διοργάνωσε ημερίδα στο Γρυπάρειο με προσκεκλημένους ομιλητές τους Ράνια Κλουτσινιώτη, (Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο) και Ντίνο Ξένο (Αρχιτέκτονα –Μηχανικό) με θέμα «Μύκονος, το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό». Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών,ακουλούθησε ανοιχτός διάλογος με τους πολιτές για τα καίρια ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χωροταξίας στην Ελλάδα και την Μύκονο σε σχέση με τον περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη ύστερα από την πρoώθηση με διαδικασίες fasttrack του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό από την κυβέρνηση.

Στο πάνελ των ομιλητών η εκπρόσωπος της ΚΕΠΟΜ κ. Άννα καμμή που χαιρέτησε την εκδήλωση, η
Στο πάνελ των ομιλητών από αριστερά η εκπρόσωπος της ΚΕΠΟΜ κ. Άννα Καμμή που χαιρέτησε την εκδήλωση, ο κ. Ντίνος Ξένος και η κ. Ράνια Κλουτσινιώτη

Οι ομιλητές υπέδειξαν τους κινδύνους που κρύβουν οι νέες ιδέες που συντίθενται υπό το καθεστώς της τρόικας, που εάν εφαρμοστούν θα επιτείνουν δραματικά τις αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και το τοπίο.

Το σχέδιο προωθεί μεταξύ των άλλων, την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού σε μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα και μάλιστα με μικρότερο αντάλλαγμα και όχι στους Δήμους, προβλέπει ευνοϊκότερους όρους δόμησης ακόμα και σε μικρά ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων, μείωση της ελάχιστης έκτασης των νησιών από τα 90 τ.χλμ στα 70 τ. χλμ και δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμη και σε περιοχές που μέχρι σήμερα περιορίζονταν ή απαγορεύονταν (περιοχές Natura και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος).                                      

Ορίζει ως τουριστικές επαύλεις κατοικίες ελάχιστου εμβαδού 100 τ.μ, οι οποίες θα μπορούν να εκμισθώνονται μέχρι 3 μήνες με ευνοϊκούς όρους για τους ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός της απαξίωσης των τοπικών δήμων στα έσοδα καταλύεται η συνταγματική επιταγή για έναν χωροταξιακό σχεδιασμό με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την ισόρροπη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία επίθεση στην ποιότητα του αστικού και υπαίθριου χώρου.

Στον κύκλο της μεταπολίτευσης οι προσπάθειες για ορθολογικό χωροταξιακό σχεδιασμό δεν έφεραν το επιθυμητό απότελεσμα άλλα πήγασαν από την κοινή αφετηρία της λογικής προστασίας του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αποκέντρωσης με ζητούμενο ένα βιώσιμο μέλλον. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η περίφημη μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά για την Μύκονο.Σήμερα στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» επιχειρείται η απορρύθμιση της λογικής αυτής.

 Το σχεδιαζόμενο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό επηρεάζει λίγο ως πολύ και την Μύκονο.  Είναι  ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου που πρέπει να μας αφυπνίσει.  Κεντρικό ζητούμενο για την Μύκονο παραμένει η απόφαση για το είδος τουριστικής ανάπτυξης που θέλουμε για τα επόμενα χρόνια και η προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής προστασίας της Δήλου και της Ρήνειας. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών εναντιώνεται στις λογικές μιας ανάπτυξιακης πορείας  που βασίζεται στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού  με  μεγέθυνση του κλάδου της κρουαζιέρας και στις υπερμεγέθεις  ξενοδοχειακές μονάδες,  μια ανάπτυξη που δεν υπολογίζει την φέρουσα ικανότητα του τόπου, δεν διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ζημιώνει το περιβάλλον.

IMG05863-20130330-2021

Ευχαριστούμε τους καλεσμένους ομιλητές που εκτός της επιστημονικής τους ιδιότητας είναι και ενεργοί πολίτες και ανιδιοτελώς μοιράστηκαν την γνώση και τις ανησυχίες τους. Ευχαριστούμε και τους συμπολίτες μας  που μας τίμησαν με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση.

Η ΚΕΠΟΜ άνοιξε τη συζήτηση για ένα μείζον θέμα και αναμένει από τον Δήμο και άλλους φορείς να ενεργοποιηθούν, να διαβουλευθούν και να προσφέρουν στον πολίτη καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

IMG05860-20130330-2020Η ανάγκη για άμεση ενημέρωση των πολιτών, συμμετοχή και ανοιχτό διάλογο για μείζονα θέματα της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας είναι κεντρικής σημασίας για την ΚΕΠΟΜ. Θα συνεχίσουμε παραγωγικά στο μέλλον με ανάλογες εκδηλώσεις. Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι ενεργός πολίτης.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s