Λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο στα κυκλαδίτικα νερά

Το πράγμα άρχισε να ζώνει τα νησιά μας επικίνδυνα. Αντλούμε την είδηση από Σαντορινιά ιστοσελίδα επειδή μας αφορά κι ευχόμαστε να υπάρξει η ίδια ευαισθησία ενημέρωσης και στα δικά μας χωρικά είτε αυτό αφορά τον Δήμο, είτε το Λιμεναρχείο, είτε τους επαγγελματίες και τους πολίτες.
lagopsaro 1Λαγοκέφαλο στη Νάξο, απειλεί την ηρεμία μας.

Με αφορμή πρόσφατη εμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού “λαγοκέφαλος” στα ανοιχτά της Νάξου, ο Δήμος Θήρας εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την παρουσία του ψαριού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο λαγοκέφαλος ή αλλιώς Lagocephalus sceleratus περιέχει μια δηλητηριώδη νευροτοξίνη, την τετραδοντοξίνη, ισχυρότερη 1.250 φορές από το κυάνιο. Αντίδοτο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση και ανάλογα της ποσότητας έως και 4 ώρες. Τα συμπτώματα συνοψίζονται στα εξής:

– μούδιασμα σε χείλη και γλώσσα
– παραισθήσεις (κλείσιμο ματιού) – αίσθηση ελαφρότητας (σαν να επιπλέεις)
– πονοκέφαλος, έντονος πόνος σε στομάχι – κοιλιά
– σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία
– αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία και στην συνέχεια κατάληξη

Άλλα στοιχεία:

1. Το ψάρι αυτό είναι ανθεκτικό στην τοξίνη, ΔΕΝ την παράγει ούτε την εκκρίνει, την παραλαμβάνει μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά το ίδιο λόγω μίας μεταλλαξης σε ένα αμινοξύ (πρωτεϊνης της αντλίας Na –K) παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση της με τα κανάλια ιόντων νατρίου και κατορθώνει να επιβιώνει.

2. Στην Ιαπωνία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα, μόνο όμως σε ειδικά εστιατόρια τα οποία διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένους “σεφ” που αφαιρούν τα εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, ιδιαίτερα συκώτι-αναπαραγωγικά όργανα κλπ) και το δέρμα, όπου παρατηρείται η συγκέντρωση αυτής της τοξίνης (καθηγητής Πολυχρονιάδης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

3. Το ψάρι αυτό έχει έλθει από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας.

4. Από τον Οκτώβρη του 2007 οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή λαγοκέφαλος, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η καταγραφή των αλιευμένων ατόμων αυτού του είδους, με μεγαλύτερο αυτό που αλιεύθηκε στον Απόλλωνα Νάξου με δίχτυα Άλτα (είδος μανωμένων διχτυών) στις 26/9/2013, από τον παράκτιο αλιέα κ. Νικολάκη Αντώνιο (ολικό βάρος 3,070 Kg, ολικό μήκος 0,70m). Τελευταία καταγραφή έγινε στις 27/9/2013 από τον ίδιο αλιέα στην ίδια θέση με ολικό μήκος 0,375 m και βάρος 0,642 Kg.

5. Όπως φαίνεται οι κλιματολογικές αλλαγές της Μεσογείου (αύξηση της θερμοκρασίας κλπ.) ευνοούν την ανάπτυξη του είδους αυτού και στην περιοχή μας.
lagokefalos_-meg2

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Μετά τα παραπάνω καλούνται:

Α) Οι αλιείς όλων των εργαλείων να δείχνουν την δέουσα προσοχή κατά την διαλογή των αλιευμάτων για εμπορία. Όλα τα άτομα αυτού του είδους να αποστέλλονται ΑΜΕΣΑ στο Τμήμα Αλιείας Νάξου της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου για να γίνεται η καταγραφή τους με απαραίτητα τα στοιχεία:
1. Όνομα – Νηολ. –Αριθμός – ΑΜΑΣ Σκάφους
2. Ημ/νία αλιείας – είδος αλιευτικών εργαλείων
3. Βάθος αλιείας, περιοχή αλιείας (γεωγραφικές συντεταγμένες)
4. Ονοματεπώνυμο αλιέα (με τηλέφωνο επικοινωνίας)

Β) Οι ιχθυέμποροι να ελέγχουν για ύπαρξη μικρών ατόμων λαγοκέφαλου στο προς πώληση αλίευμα και ειδικά όταν εκτίθεται αλίευμα “μικρής μαρίδας – γόπας – αθερίνας”, που μπορεί να διαφύγει της προσοχής των αλιέων.

Γ) Οι εστιάτορες – καταναλωτές να δείχνουν επίσης την δέουσα προσοχή στην προσφορά “ως τηγανισμένων μικρών αλιευμάτων”, όπως αναφέρονται πιο πάνω (μαριδάκι – γοπάκι – αθερίνα).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Τμήματος Αλιείας Νάξου της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου: 2285023990, 2285361455, 2285361456, 2285361456, 2285361457.

Ε, στη Μύκονο λογικά καλέστε το Λιμεναρχείο στο 2289022218

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s