Θέσεις της ΚΕΠΟΜ για την έγκριση του Προϋπολογισμού Δήμου Μυκόνου για το 2014

eyro karavakiΜύκονος, 31/10/2012

 Γιατί η ΚΕΠΟΜ καταψήφισε τον προϋπολογισμό  του Δήμου Μυκόνου-2014

Στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 25 Οκτωβρίου 2013 κληθήκαμε  να εγκρίνουμε τον π/υ του   2014, στα νέα χρονικά και οικονομικά πλαίσια που ορίζει η Κυβέρνηση και η Τρόικα.

Σύμφωνα με τον ν.4111/2013, ν.4172/2013 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών ( ΚΥΑ 30842/31/7/2013), το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ θα αξιολογεί τα σχέδια των π/υ των Δήμων ώστε να διαπιστώνει κατά πόσο αυτός είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος και να παρέχει την γνώμη του στα υπουργεία αυτά.

Με λίγα λόγια, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ακυρώνει στην ουσία την ίδια την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ!

Με πρόσχημα την κατάρτιση ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών επεμβαίνει  στα οικονομικά των ΟΤΑ,  εφαρμόζοντας μνημονιακές εντολές και  επιχειρεί να κατευθύνει τις αποφάσεις των Συμβούλων  ώστε να συμβάλλουν στην περικοπή των λειτουργικών δαπανών,  άρα στην υποβάθμιση  των υπηρεσιών,  κοινωνικών δομών και τελικά της ποιότητας ζωής των δημοτών, ακυρώνοντας έτσι τον ρόλο του ίδιου του ΔΣ και του Δημάρχου!

Αν στις προθέσεις της Κυβέρνησης ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών των Δήμων, τότε θα φρόντιζε να καταβάλει άμεσα τις παρακρατημένες εισφορές για λογαριασμό  των ΟΤΑ  τις οποίες δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα και τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.

Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κατάσταση πολλοί Δήμοι είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης! Ακόμη και Δήμοι με ταμειακά αποθέματα όπως της Μυκόνου (ταμείο 5.000.000 ευρώ) δεν μπορούν να τα διαθέσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αλλά σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου!

Εμείς, το ΔΣ του κάθε Δήμου και η ίδια η κοινωνία θα έπρεπε να είμαστε το παρατηρητήριο του π/υ μας!

Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 έως το 2012 η μείωση σε  ΚΑΠ και ΣΑΤΑ  έχει αγγίξει το 70%, και με τον νέο υπολογισμό για το 2013 στην μείωση αυτή θα προστεθεί ένα επιπλέον 15%.

Διαμαρτύρονται επίσης για  την απαγόρευση προσλήψεων, την μείωση των μισθών, τις απολύσεις εργαζομένων, την στιγμή που από 1η Ιανουαρίου 2013 καλούνται να διεκπεραιώσουν 200 νέες αρμοδιότητες σε ένα ζοφερό περιβάλλον γραφειοκρατίας και βομβαρδισμό πολυνομίας.

Αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος της Μυκόνου δεν συντάχθηκε με την  απόφαση στης ΚΕΔΕ, η οποία σε έκτακτο Συνέδριο τον Ιούλιο του 2013 αποφάσισε να μην στείλουν οι Δήμοι -μέλη της τα οικονομικά στοιχεία και τα προσχέδια των π/υ τους στο Παρατηρητήριο καθώς και να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο  ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης των δύο υπουργείων. Στο ίδιο συνέδριο αποφασίστηκε, οι προϋπολογισμοί να ψηφιστούν από τα ΔΣ όπως πριν και να σταλούν στην  υπάρχουσα εποπτεύουσα αρχή μην λαμβάνοντας υπόψη τους τις νέες εντολές.
(βλ. σχετικά links στο τέλος)

Αξίζει να σημειωθεί  ότι μέχρι τα μέσα  Σεπτεμβρίου, μόνο 25 Δήμοι από όλη την Ελλάδα είχαν στείλει τους π/υ στο παρατηρητήριο.

Επίσης ότι στην ΑΠ 449/4-10-2013 γνώμη του Παρατηρητηρίου για το σχέδιο π/υ του Δήμου Μυκόνου για το 2014 , αντί να ληφθούν υπόψη των Υπουργείων οι ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό, επισημαίνεται η ανάγκη για μείωση των υπερωριών των εργαζομένων!

Γενικές παρατηρήσεις για το π/υ του Δήμου Μυκόνου για το 2014:

  • Γίνεται εμφανές ότι ο Δήμος δεν έχει  πλέον έσοδα, ενώ αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα από παλιές χρήσεις παρότι έχει προβεί και σε δραστικές ενέργειες (κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση ΑΦΜ στην ΔΟΥ κλπ).

Για να εισπράξει  ο Δήμος τα 11.529.863 από ΠΟΕ (προηγούμενων οικονομικών ετών)  βεβαιωμένων οφειλών θα πρέπει να πιέσει και μέσω της ΚΕΔΕ ώστε να γίνει ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να αρχίσει να εισπράττει.

  • Παρά το  χρηματικό υπόλοιπο των 5.000.000 που διαθέτει, δεν μπορεί να καλύψει οφειλές σε προμηθευτές συνολικής αξίας  περίπου 3.000.000 ευρώ( εκτός αυτών που έχουν για διάφορους λόγους παραγραφεί), εξαιτίας των λανθασμένων διαδικασιών που ακολουθούνται, με αποτέλεσμα να  κόβεται η πίστωση από τους προμηθευτές και να μένουν τα απορριμματοφόρα χωρίς βενζίνη, τα σχολεία χωρίς γραφική ύλη και οι παιδικοί σταθμοί χωρίς προμήθειες τροφίμων!
  • Εντύπωση μας κάνει ότι  στον π/υ του 2014  τα ανταποδοτικά έσοδα (μέσω ΔΕΗ) προβλέπεται να είναι 2.200.000 ενώ τα ανταποδοτικά έξοδα 3.300.000, ποσά που θα έπρεπε να είναι ισοσκελισμένα. Το παράδοξο δε είναι ότι,  παρά την ψαλίδα που προβλέπεται να έχουν τα ανταποδοτικά έσοδα και τα έξοδα για το 2014, στο ΔΣ του Δήμου πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για μείωση των ανταποδοτικών τελών, μετά από σχετική εισήγηση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία θα επιφέρει  περεταίρω μείωση στα έσοδα, θα ανοίξει την ψαλίδα εσόδων – εξόδων μέσα στην επόμενη χρονιά και θα δυσχεράνει την δυνατότητα του Δήμου να επενδύσει στην καθαριότητα (αγορά απορριμματοφόρων, κομποστοποιητών, κάδων κλπ.)

Η μείωση αυτή καθώς και τα δυσάρεστα αποτελέσματά της, θα γίνουν εμφανή στην επόμενη διαχειριστική χρήση και τότε θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη αλλά βέβαια θα έχουν περάσει οι δημοτικές εκλογές και το πολιτικό κόστος θα είναι ανώδυνο ενώ αντίθετα η σημερινή μείωσή τους θα προσφέρει πολλά πολιτικά οφέλη!

  • Η εισήγηση του κυρίου Μυτιληναίου για την μείωση των ανταποδοτικών βασίστηκε στην πρόβλεψη ότι τα ανταποδοτικά έσοδα για το 2013 θα είναι κατά 600.000 περίπου περισσότερα από τα έξοδα ενώ θα έπρεπε να είναι ισοσκελισμένα. Αυτό συμβαίνει  γιατί μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε μέσα στο 2012 να εκπονήσει σχετικές μελέτες και να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών, ώστε να κάνει τις σχετικές  και αναγκαίες δαπάνες  για την καθαριότητα μέσα στο 2013.

Αυτός είναι και ένα από τους λόγους που το νησί παρουσιάζει αυτά  χάλια στην καθαριότητα!

Τώρα πλέον είναι αργά για να καλυφθεί αυτό το κενό για εφέτος, άρα χάσαμε την δυνατότητα παρότι είχαμε τα χρήματα να επενδύσουμε  600.000 στην καθαριότητα  και αναγκαστήκαμε να νοικιάσουμε και όχι να αγοράσουμε  απορριμματοφόρα,  να μην έχουμε σπαστήρα κλαδιών, κομποστοποιητές  αλλά ούτε καν απλούς κάδους!

  • Εντύπωση επίσης  μας κάνει  ότι τα χρήματα που θα διατεθούν από τον Δήμο για τις  σχολικές  επιτροπές για το 2014, ανέρχονται στο ποσό των 49.000 ευρώ (εκτός της κρατικής επιχορήγησης) για τις ανάγκες 10 σχολείων α΄βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης!
  • Η απορία μας για την πρόβλεψη είσπραξης από την ενοικίαση παραλιών για το 2014 – μόλις 200.000 ευρώ!- ενώ για το 2013 προβλεπόταν 850.000 ευρώ και μέχρι τις 31.08.2013 έχουν εισπραχθεί μόλις 98.000,  δεν απαντήθηκε επαρκώς.
  • Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μηδενικές.

Για όλα τα ανωτέρω και  για τον λόγο ότι ο Δήμος Μυκόνου χωρίς να ερωτηθούν όλοι οι σύμβουλοι, έστειλε το σχέδιο του π/υ του στο Παρατηρητήριο, υποκύπτοντας έτσι στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και στις εντολές της ΤΡΟΙΚΑ,η ΚΕΠΟΜ καταψήφισε το σχέδιο του π/υ στο σύνολό του, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ρεαλιστικός και είναι πλασματικά  ισοσκελισμένος!

Για την ΚΕΠΟΜ

η δημοτική σύμβουλος

Άννα Καμμή

links:
http://www.iefimerida.gr/news/116124,
http://www.kedke.gr/?p=6798
http://www.karagilanis.gr/images/site/1010/9461_apofash_toy_ds_gia_ton_kratiko_proypologismo.pdf

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s