Μετά από πολλά χρόνια ασυδοσίας, ας διαφυλάξουμε τη μικρή ελπίδα ευταξίας και νομιμότητας στις παραλίες της Μυκόνου

“Προστασία του δημόσιου χώρου υπέρ των πολιτών.
Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις διασφάλιση της ελεύθερης
πρόσβασης σε παραλίες, αιγιαλό, πλατείες, δρόμους”.
Βασική προεκλογική αρχή της ΚΕΠΟΜ, Ιανουάριος 2014.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για φέτος έπεσε στην παραλία της Ελιάς όπου για τα 2 δημοπρατούμενα τμήματα από 21.000 ευρώ ο ανταγωνισμός ανέβασε το αντίτιμο στις 141.000 και 142.000 ευρώ αντίστοιχα που κατοχυρώθηκαν στον ίδιο πλειοδότη. Πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν περίπου 80.000 ευρώ για το καθένα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος ήταν για την παραλία της Ελιάς όπου για τα 2 δημοπρατούμενα τμήματα από 21.000 ευρώ ο ανταγωνισμός ανέβασε το αντίτιμο στις 141.000 και 142.000 ευρώ αντίστοιχα που κατοχυρώθηκαν στον ίδιο πλειοδότη. Πέρυσι το ποσόν ήταν περίπου 80.000 ευρώ για το καθέ τμήμα.

Φτάσαμε και φέτος, μέσα Ιουλίου με αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστέρηση μηνών, στην τσάτρα πάτρα «τακτοποίηση» του θέματος της παραχώρησης των παραλιών.
Το νομικό καθεστώς και το πλαίσιο διαχείρισης έχουν καταστεί αρκετά περίπλοκα, έτσι που ο μέσος πολίτης χρειάζεται πολύωρη ενημέρωση και μελέτη για να κατανοήσει τον τρόπο που ανατίθενται, ενοικιάζονται ή βγαίνουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό τα διάφορα «οικόπεδα» επί των παραλιών.
Υπάρχουν παραλίες που τις διαχειρίζεται ο ΕΟΤ (Ορνός, Μεγάλη Άμμος), παραλίες που ανήκουν στην Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου και τις παραχωρούν στους ΟΤΑ για ένα χρόνο με το δικαίωμα να εισπράττουν (μέχρι πρόσφατα) το 80% του μισθώματος, ενώ το 20% πήγαινε στην Κτηματική. Από 1η Ιουνίου οι παραλίες μεταφέρονται από την Κτηματική στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι αυτό που θα κάνει τις απευθείας αναθέσεις αντί των Δήμων, ενώ το 80%/20% γίνεται 50%/50%.
Υπάρχουν τμήματα που χαρακτηρίζονται ως «παλαιός αιγιαλός» τα οποία διαχειρίζεται μόνο η Κτηματική, τμήματα που προσφέρονται με απ´ ευθείας ανάθεση, τμήματα που ανατίθενται με πλειοδοτικό διαγωνισμό, παράθυρα και μπουκαπόρτες στο θεσμικό πλαίσιο για να γίνεται παιχνίδι με στόχο τη μέγιστη και ασύδοτη εκμετάλλευση των παραλιών.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και κυρίως η ανεύρεση για ξεζούμισμα οποιονδήποτε δημόσιων πόρων για την κάλυψη των δανεικών, έφεραν το θέμα των παραλιών στο προσκήνιο με την εκποίηση αρκετών ακτών από το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος εσόδων από την ενοικίαση των παραλιών στα ταμεία της κεντρικής διοίκησης, στερώντας τους δήμους από σημαντικά έσοδα.
Παρά τους νομικούς περιορισμούς στην εκμετάλλευση των παραλιών, τις φωνές, επί σειρά ετών, για ελεύθερη πρόσβαση και δικαίωμα των λουομένων σε δωρεάν απόλαυση του καλοκαιρινού μπάνιου, ακουμπώντας την πετσέτα τους ή την ομπρέλα τους σε 2-3 τ.μ. μιας ελεύθερης από ξαπλώστρες ζώνης, αυτό σε πολλές παραλίες ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ούτε φαίνεται πια να ενδιαφέρει κανένα αρμόδιο. Έτσι από κει που μας χρωστούσαν στο τέλος μας πήραν και το βόδι!

Εδώ όμως ας σταθούμε και ας δούμε τη στάση του Δήμου όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά τις παραλίες.
Με πρόσχημα την ανάγκη προστασίας των λουομένων από τον ήλιο, αλλά και την οικονομική στήριξη των δημοτικών ταμείων, η ενοικίαση των παραλιών έχει γίνει από χρόνια μια διαδικασία στην οποία ο Δήμος έχει το ρόλο του κακού διαχειριστή. Αυτόν τον ρόλο που φαίνεται να χάνει πλέον, πάντα καθυστερημένος στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, αδιάφορος για την προστασία των πολιτών, αδιάφορος για την τήρηση και προστασία της νομιμότητας, αδιάφορος για το συμφέρον του ίδιου του Δήμου από την καταπάτηση των συμφωνηθέντων και των συμβάσεων που υπογράφει με δικαιούχους και πλειοδότες.
Πάγια αρχή των δημάρχων, αντιδημάρχων και υπευθύνων σε όσα επωνύμως τους αναφέρονται συνεχώς και αδιαλείπτως κάθε χρόνο από πολίτες διαμαρτυρόμενους για το όργιο αισχροκέρδειας και καταπάτησης δημοσίου χώρου, είναι η δήθεν άγνοια ή η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας!
Σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση, ερωτηθείσα η κα δημαρχεύουσα για τις παραλίες όπου είναι άνευ αδείας εγκατεστημένες από το Πάσχα ομπρέλες και ενοικιάζονται χωρίς ανάλογες άδειες, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Προφανώς είναι επικεφαλής του δήμου Αστυπάλαιας!
Με την ίδια λογική δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με το νερό, με τα σκουπίδια και άλλα θέματα που καίνε το νησί, ενώ τρέχουν στους υπουργούς για τα συμφέροντα της επιφανούς συντεχνίας των νυκτερινών κέντρων. Καλή αρχή για τους αδέσμευτους νέους δημοτικούς εκπροσώπους.

Η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας είναι μια άλλη αστεία δικαιολογία για την άρνηση ελέγχου των συμφωνηθέντων μεταξύ Δήμου και εκμισθωτών. Λες και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οποιοσδήποτε έλεγχος στις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού από τη δημοτική αστυνομία. Λες και δεν λειτουργούσε με μόνο κριτήριο να μη δυσαρεστήσει τα συμφέροντα των «ψηφοφόρων μας» και των «δικών μας» ανθρώπων. Έτσι ακούμε πάλι το ίδιο υποκριτικό τροπάριο όπως και προ ιδρύσεως της, πως αν είχαμε δημοτική αστυνομία θα λύναμε τέτοιου είδους προβλήματα. Πράγμα που ουδόλως νοιώσαμε όλα τα χρόνια που πληρώναμε δημοτική αστυνομία χωρίς κανένα όφελος, ούτε μια στοιχειώδη ενημέρωση πόρτα-πόρτα για την ανακύκλωση και τη απόθεση των σκουπιδιών.

Ουσιαστικά ο Δήμος μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί, δίνει την τυπική άδεια παραχώρησης της εκμετάλλευσης και οι επιχειρηματίες στις πλείστες των περιπτώσεων, καταπατούν τις συμβάσεις που υπογράφουν, επεκτείνοντας το χώρο ενοικίασης σε όλη τη διαθέσιμη έκταση, μετατρέποντας την παραλία σε πλατεία τους και χώρο εστίασης και πολλές φορές κάποιοι ούτε πληρώνουν τα συμφωνηθέντα στο Δήμο, με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που στο Κέντρο Υγείας κάνουμε έρανο για γάζες και ράμματα ή χρωστάμε στους προμηθευτές καυσίμων τα πετρέλαια των απορριμματοφόρων.
Το χειρότερο είναι ότι όταν ζητάμε ως νομίμως εκπροσωπούμενη δημοτική παράταξη να μας δώσουν τον κατάλογο των οφειλετών από προηγούμενες χρονιές για να αποκλειστούν από επόμενη χρήση ως αθετήσαντες τα συμφωνηθέντα, οι υπεύθυνοι του Δήμου επικαλούνται την προστασία προσωπικών δεδομένων. Έτσι «οι δικοί μας άνθρωποι» τρώνε καλά εις βάρος του Δήμου και ο Δήμος τους προστατεύει ακόμα καλλίτερα. Με τι αντίτιμο;
Θα θέλαμε να γράφαμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές καθώς και στις ακτές που έχουν αποκλειστεί από τους ιδιοκτήτες των παράκτιων οικοπέδων, αλλά θα ήταν σαν να ψάχναμε γυαλιά ηλίου για τη νύχτα.
Έτσι περιοριζόμαστε να υπερασπιστούμε το δεδομένο νομικό πλαίσιο που συνυπογράφουν και συμφωνούν εκμισθωτές και Δήμος. Αυτό ακριβώς που δυστυχώς ουδόλως τηρείται εδώ και χρόνια!

-Ζητάμε να ελεγχθεί αν όλες οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των παραλιών στο νησί διέπονται από ανάλογες άδειες νόμιμης χρήσης, είτε πρόκειται για κατ’ ανάθεση τμήματα ή δημοπρατούμενα.
-Ζητήσαμε και έχουμε στη διάθεσή μας προς δημοσίευση τους φωτο-χάρτες των παραλιών με τα σαφώς οριοθετημένα παραχωρούμενα προς εκμετάλλευση τμήματα. Τα κοινοποιούμε ώστε να γνωρίζουμε όλοι και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας.
-Ζητάμε επίσης να αναρτηθούν αυτοί οι χάρτες στις οικίες παραλίες μαζί με τα σχετικά νόμιμα αντίτιμα, που είναι για 2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα 12 ευρώ συνολικά(!).
-Ζητάμε να σηματοδοτηθούν με ειδικά χρωματισμένους πασσάλους τα όρια των εκμισθωμένων περιοχών.
-Ζητάμε να ελεγχθεί η νομιμότητα χρήσης των παραλιών σε όλη τους την έκταση(;) ως χώρων εστίασης.
-Ζητάμε να ελεγχθεί η νομιμότητα δενδροφύτευσης στις παραλίες από παρακείμενες επιχειρήσεις.
-Ζητάμε να δοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κατάλογοι με τους πιθανούς οφειλέτες του Δήμου από οικονομικές υποχρεώσεις παρελθόντων χρήσεων παραλιών βάσει συμβάσεων ή εξ απευθείας αναθέσεων, ακόμη και οφειλές δημοτικών φόρων ή άλλων οφειλών για όσους θέλουν να εκμεταλλεύονται τις παραλίες. Αν όντως νομίμως δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα των οφειλών, ίσως θα πρέπει να ζητηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα να λάβει γνώση ο ίδιος για τις οφειλές και να επέμβει με σκοπό τη λήξη αυτής της ζημιογόνας τακτικής.
-Ζητάμε τέλος να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι καταγγελίες των λουομένων πολιτών, των επισκεπτών, των περιοίκων και των γειτονικών επιχειρήσεων στην Αστυνομία, στο Λιμεναρχείο, στον Δήμο και στον Τύπο όπως επίσης οι αποφάσεις και οι αναφορές που έχουν γίνει από αρμόδιες Αρχές.

Μετά πολλών χρόνων αταξία και σκανδαλώδη αδιαφορία, ας έχουμε δείγματα φέτος, που υπάρχουν τουλάχιστον χωροθετήσεις, πως υπάρχει η πολιτική βούληση ότι τα πράγματα για τον δημόσιο χώρο στο νησί της Μυκόνου θα είναι καλύτερα στο μέλλον.

 

παραλία Ψαρού
παραλία Ψαρού

 

παραλία Πλατύς Γιαλός
παραλία Πλατύς Γιαλός

 

Παράγκα
Παράγκα

 

Καλαμοπόδι-Paradise
Καλαμοπόδι-Paradise

 

Καλό Λιβάδι
Καλό Λιβάδι

 

Καλαφάτης
Καλαφάτης

 

Ελιά -ανατολικό τμήμα
Ελιά -ανατολικό τμήμα

 

Ελιά - δυτικό τμήμα
Ελιά – δυτικό τμήμα

 

Αγράρι
Αγράρι

 

Αγία Άννα - Διβούνια
Αγία Άννα – Διβούνια

 

Κόρφος
Κόρφος

 

 

 

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s