ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Kousathanas 2014του Θανάση Κουσαθανά

Ένα ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών:
Όπως πολλοί γνωρίζουμε, το ισόγειο της «Στέγης Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης», που ο συμπατριώτης και φίλος Παναγιώτης Κουσαθανάς έχει παραχωρήσει στον Δήμο Μυκόνου ως κοινωφελές ίδρυμα πολιτισμού και παιδείας, ήταν επαγγελματικά μισθωμένο και η μίσθωση έληγε την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ο χώρος τού πάνω ορόφου, που μας φιλοξενεί εδώ και οκτώ χρόνια, γέμιζε ασφυκτικά τα χειμωνιάτικα βράδια των εκδηλώσεων και όλοι προσβλέπαμε την στιγμή που θα είχαμε και το ισόγειο για να «απλωθούν» με άνεση βιβλία και άνθρωποι. Το θαύμα, λοιπόν, έγινε. Η μίσθωση επιτέλους λύθηκε και ολόκληρος ο χώρος του ακινήτου θα είναι προσεχώς διαθέσιμος αποκλειστικά για τους σκοπούς του ιδρύματος.
Πώς άραγε φαντάζεται τον χώρο, ο δημιουργός και δωρητής του; Μετά από τις αναγκαίες αλλαγές και εσωτερικές επεμβάσεις που θα χρειαστούν, και τις οποίες θα αναλάβει και πάλι όπως πάντα, ο ίδιος ο δωρητής με δικό του κόπο και έξοδα, θα δημιουργηθεί ένας  ενιαίος χώρος, 180 περίπου τ.μ., που θα ντυθεί με βιβλιοθήκες (τα βιβλία της Στέγης είναι αυτή τη στιγμή 10.000 και έπεται συνέχεια), αφιερωμένος σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές (η μουσική «βιβλιοθήκη» περιέχει γύρω στις 6.000 δίσκους βινιλίου, CD και DVD), κινηματογράφο, ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γενικώτερα τέχνης από το πλούσιο πολιτιστικό υλικό που διαθέτει η Στέγη. Θα υπάρχει εσωτερική επικοινωνία με τον πάνω όροφο, που ως γνωστόν ήταν επί περίπου είκοσι χρόνια το σπίτι του Π. Κ., το οποίο και θα παραμείνει ως χώρος μελέτης και έρευνας των σπάνιων λογοτεχνικών και ιστορικών αρχείων του ιδρύματος. Όταν περατωθούν με το καλό οι απαιτούμενες εργασίες στον ισόγειο κεντρικό πλέον χώρο, εκεί θα συνεχιστούν και οι γνωστές «αποσπερίδες πολιτισμού», που με τόση επιτυχία διεξάγονται για όγδοη χρονιά εφέτος.
Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς μας είπε: «Προσβλέπω με ανυπομονησία τον Σεπτέμβρη, ελπίζοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα δείξει την ευαισθησία και την προθυμία που δεν έδειξαν οι προηγούμενοι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για την επίσπευση και την περάτωση επιτέλους των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την απόκτηση νομικής υπόστασης αυτού του μοναδικού για τη Μύκονο και τις Κυκλάδες (και όχι μόνο) ιδρύματος πολιτισμού. Χρόνια τώρα ζω έναν εφιάλτη που ροκανίζει ανελέητα τον χρόνο και την ψυχική ισορροπία μου. Δεν σας κρύβω ότι βρίσκομαι στα όρια των αντοχών μου εξαιτίας της αδιαφορίας, να μην πω και εχθρότητας που αντιμετώπισα, ευτυχώς όχι από όλους. Μ’ ευγνωμοσύνη θα θυμάμαι πάντα τους ελάχιστους που βοήθησαν, κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου υπάρχουν παλιοί μαθητές μου, ο ίδιος ο νέος δήμαρχος ήταν μαθητής μου, ευελπιστώ, λοιπόν, ότι τουλάχιστον αυτοί είναι πεπεισμένοι για τις καλές προθέσεις, την αγάπη και την έγνοια μου για τον τόπο μας. Αλλά ας ξεχαστούν αυτά προς στιγμήν. Η χαρά για την πρόωρη κι ανέλπιστη απελευθέρωση του ισόγειου χώρου χάριν της Στέγης είναι μεγάλη κι επισκιάζει τα πικρά ποτήρϊα που τόσα χρόνια έχω πιει…» .
Γνωρίζοντας την αρχοντιά και την νοικοκυροσύνη του Παναγιώτη Κουσαθανά, ήδη  φανταζόμαστε έναν φωτεινό, φιλόξενο, άνετο και ζεστό χώρο για τα χειμωνιάτικα βραδινά που θα χορταίνει τα μάτια μας, θα γεμίζει τα αυτιά μας και θα γλυκαίνει την ψυχή μας, αντίβαρο στη δυσβάσταχτη καθημερινότητά μας. Έναν χώρο που λείπει από τη Μύκονο και θ’ αποτελέσει κόσμημα για τη γειτονιά και το νησί.
Το πρόγραμμα* της όγδοης περιόδου 2014-2015 για τους ενδιαφερόμενους, έχει ήδη αναρτηθεί από τριμήνου στον πίνακα των ανακοινώσεων, στην είσοδο της Στέγης.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

THE PANAYOTIS KOUSATHANAS LIBRARY

MUNICIPAL RESEARCH FOUNDATION ON CULTURE & TRADITION

Οι ώρες λειτουργίας της Στέγης είναι για το καλοκαίρι: 15.00-17.00 από Δευτέρα έως και Πέμπτη.

Τηλέφ. 22890-22646

E-mail: biblpankous@gmail.com

http://paramilita.blogspot.com

 

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s