ΕΚΑΒ – Τομέας Μυκόνου: η υποστελέχωση, το σοβαρό πρόβλημα που ζητά άμεσα λύση

header_3.54f4953b54f72
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β ΜΥΚΟΝΟΥ

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με φορείς του νησιού που επιδιώκει η ΚΕΠΟΜ θεσμικά για ενημέρωση και εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επικεφαλής και δημοτικής συμβούλου της ΚΕΠΟΜ κ. Άννας Καμμή με τον υπεύθυνο τομέα- διασώστη του ΕΚΑΒ Μυκόνου κ. Αντώνιο Πατσιαβούρα και τον διασώστη κ. Μάρκο Ρέτσα.
Αφορμή για την συνάντηση υπήρξε η ενημέρωση που είχαμε από τους ίδιους για τα προβλήματα του τομέα, κυρίως για την τραγική υποστελέχωση της υπηρεσίας με αποτέλεσμα να μένουν κενές πολλές βάρδιες ασθενοφόρου ήδη από τον Μάρτιο.
Για το ίδιο θέμα αντίστοιχη ενημέρωση με κοινοποίηση επιστολών προς της 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για την αντιμετώπιση του θέματος, έχουμε λάβει από τις 17 Μαρτίου από την επιστημονική διευθύντρια του Κ.Υ Μυκόνου, κ. Μαργαρίτα Γρυπάρη.

Από την συνάντηση προέκυψαν τα εξής:
Η λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ Μυκόνου ξεκίνησε το 2004. Σκοπός του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας είναι η παροχή σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τομέα Μυκόνου από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι σήμερα είναι η υποστελέχωση. Για την 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου απαιτούνται τουλάχιστον 11 Διασώστες. Στο τομέα της Μυκόνου υπηρετούν μόνο 6 Διασώστες (5 μόνιμοι και 1 με απόσπαση), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο με εξειδικευμένο προσωπικό.
Κατά καιρούς τα κενά των βαρδιών καλυπτόταν από απλούς οδηγούς του δήμου Μυκόνου, οι οποίοι μετακινούνταν προς το Κέντρο Υγείας Μυκόνου από άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Από τα μέσα Μάρτιου ο δήμος Μυκόνου δήλωσε αδυναμία διάθεσης προσωπικού με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετές βάρδιες χωρίς ασθενοφόρο. Βρισκόμενοι μπροστά στο αδιέξοδο τη λύση έδωσαν για τον Μάρτιο οι Διασώστες του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά του μήνα με εθελοντική εργασία.

Τι θα γίνει όμως από τον Απρίλιο και μετά;
Σε έναν Τομέα που πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τόσο του μονίμου πληθυσμού όσο και τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του νησιού κατά τη τουριστική περίοδο, θα πρέπει να προστεθεί ότι επιβαρύνεται και με τις μεταφορές – αεροδιακομιδές των διπλανών νησιών λόγω ενός αεροδρομίου που πληρoί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών των ασθενών με στρατιωτικά αεροσκάφη.
Είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να κλείσει το ασθενοφόρο και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!

Οι προτάσεις του ΕΚΑΒ
Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος πρέπει άμεσα:
1. Να υπάρξει προσφορά καταλυμάτων και σίτιση από τη τοπική κοινωνία ή τη Δημοτική Αρχή, για τη μετακίνηση 4 τεσσάρων επαγγελματιών Διασωστών κατά τη θερινή περίοδο από άλλους τομείς της Ελλάδας.
2. Να ασκηθεί πίεση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
3. Προσωρινή, αλλά όχι ενδεδειγμένη λύση, είναι επίσης η παραχώρηση οδηγών από το Δήμο Μυκόνου.

Η μόνιμη λύση του προβλήματος είναι:
α. Να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις σε προσωπικό από επαγγελματίες Διασώστες
β. Λόγω συνεργασίας του ΕΚΑΒ με τους κατά τόπους Υγειονομικούς σχηματισμούς (Κ.Υ. Μυκόνου), να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Κλείνοντας το ΕΚΑΒ Μυκόνου ζητεί την συνεργασία του Δήμου και φορέων του νησιού καθώς και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών έτσι ώστε να διοργανωθούν σεμινάρια πρώτων βοηθειών με αντικείμενο το τραύμα και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση . Αυτές οι γνώσεις είναι σημαντικές για την επιβίωση του ασθενούς μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

header-1

 

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε