Ο Φάρος, ο Αρμενιστής

της Άννας Καμμή
Επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μυκόνου

faros armenistis poster

Αν και για χρόνια εγκατελειμμένος ο Αρμενιστής, με φανερά τα σημάδια καταστροφής που έχει υποστεί από τις σκληρές καιρικές συνθήκες, την έλλειψη πόρων και την τραγική γραφειοκρατία, εξακολουθεί να αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Στέκεται λαβωμένος αλλά επιβλητικός και προσπαθεί να έλξει το ενδιαφέρον και των αρμόδιων αρχών. Μνημείο αγαπημένο που μιλάει στην καρδιά των ντόπιων ειδικά αυτών που έχουν ρίζες ή κατοικούν στην περιοχή του Φαναριού, αλλά περισσότερο αυτών που  οι οικογένειές τους συνδέονται στενά με την ιστορία του Αρμενιστή, οι οικογένειες των Βαρδαλάχων, των Ξενάριων, των Γρυπάρηδων. Πολλοί από αυτούς αθόρυβα και ταπεινά έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για σταθεί όρθιος ο Φάρος!

Το 2009 ο ερευνητής Νίκος Μπένος Πάλμερ και η σκηνοθέτης Βανέσα Ζουγανέλη ανέλαβαν ενεργή δράση για να προβάλουν το σημαντικό αυτό μνημείο, με σκοπό να ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια συντήρησής – διάσωσής του με πρωτεργάτη τον Δήμο.

EKDILOSEIS-FAROS ARMENISTIS 2009-1EKDILOSEIS-FAROS ARMENISTIS 2009-2 Με μια σημαντική εκδήλωση στην καρδιά του καλοκαιριού και με την βοήθεια της Υπηρεσίας Φάρων, του Συλλόγου Γυναικών και του Δήμου,  ο Φάρος έμεινε ανοιχτός στο κοινό για δυο εβδομάδες και υποδέχθηκε δεκάδες επισκέπτες.  Μια σημαντική έκδοση για την ιστορία του Φάρου και ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης της  ιστορίας του με προβολές στους τοίχους του κτηρίου  ξύπνησαν μνήμες στους παλιούς και πλούτισαν τις γνώσεις των νεώτερων. Στο βιβλίο αφιερώσεων  της εκδήλωσης αποτυπώνεται ο θαυμασμός αλλά και όλη η αγωνία ντόπιων και ξένων για την τύχη του. Ο Νίκος και η Βανέσα με την αγάπη τους για τον Φάρο κατάφεραν να ανοίξουν μια πόρτα! Κατάφεραν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ Δήμου και Υπηρεσίας Φάρων.

Οι αγκυλώσεις της τότε Δημοτικής αρχής αλλά και το νομικό πλαίσιο δεν ήταν όσο υποστηρικτικά έπρεπε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως σήμερα τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά!

Η πολιτεία, αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα. Ο νόμος 4278/12 (φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις) θεσμοθέτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να ανακηρυχθούν «ανάδοχοι φάρου». Ο «νονός» αναλαμβάνει «υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα». Ως αντάλλαγμα, η πολιτεία δίνει στον ανάδοχο «δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους αξίας». 

Σε αυτό το εδάφιο του νόμου στεκόμαστε και διεκδικούμε την αναδοχή του Φάρου από τον Δήμο Μυκόνου. Κατά την επίσκεψη γνωριμίας μελών της ΚΕΠΟΜ  στην Υπηρεσία Φάρων τον Νοέμβριο του 2014 εισπράξαμε την υποστήριξη της υπηρεσίας σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά και την διάθεση συνεργασίας με τον Δήμο της Μυκόνου.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε στον νέο Δήμαρχο Κων/νο Κουκά ο οποίος δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον. Επίσης με πρότασή μας στο ΔΣ της ΚΔΕΠΠΑΜ  τον περασμένο Νοέμβριο ζητήσαμε να παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες, πρόταση που βρήκε πρόσφορο έδαφος αφού υπήρχε κοινό ενδιαφέρον. Τόσο ο Δήμαρχος με την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Δήμου όσο και το ΔΣ της ΚΔΕΠΠΑΜ έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η εκδήλωση που διοργανώνει η  Κοινωφελής  Επιχείρηση του Δήμου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει σκοπό όχι μόνο να προβάλει τον Φάρο αλλά να επιβεβαιώσει το πραγματικό ενδιαφέρον ολόκληρου του τόπου για το μέλλον του!

Ας ευχηθούμε οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας αγνές και ανιδιοτελείς να έχουν αίσιο τέλος και κάποτε, όχι πολύ μακριά, ο Φάρος ο Αρμενιστής να επισκευαστεί με πρωτοβουλία του Δήμου που θα ορίζει την τύχη του  και  θα κοσμεί το Φανάρι πιο αγέρωχος και πιο περήφανος , καμαρώνοντας τα παιδιά του τόπου αυτού που σεβάστηκαν την ιστορία του, την φώτισαν  και του χάρισαν την παλιά του αίγλη!

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: