«…ΤΟΙΣ ΚΑΙΡΟΙΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΕΣΘΑΙ»

της Δήμητρας Σικινιώτου –Νάζου

Από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 διοργανώθηκε συνέδριο στην Ερμούπολη με την ευκαιρία της εορτής για τα εκατό χρόνια ζωής του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Μια γιορτή έναρξης που υποσχόταν πολλά και σημαντικά. Την γιορτή στο θέατρο «Απόλλων» άνοιξε με την ωραία ομιλία της η πρόεδρος κα Λιγοψυχάκη και έκλεισε με την εμπεριστατωμένη αναφορά στο ρόλο της γυναίκας ανά τους αιώνες και την ιστορία μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο Β΄.
Στην τελετή έναρξης έγινε θεατρικό δρώμενο με αναφορά στη ζωή της Σύρου και σε ιστορικά γεγονότα του νησιού του τελευταίου αιώνα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σπουδαία χορευτικά από νέα παιδιά της χορευτικής ομάδας του Λυκείου, με συνοδεία πολύ καλών οργανοπαιχτών παραδοσιακής μουσικής, καθώς και οι εξαιρετικές παραδοσιακές φορεσιές της ιματιοθήκης που διατηρούν. Στο χορευτικό είχαμε την τιμή να απολαύσουμε φορεμένες από το χορευτικό αυτό και τρεις ωραίες φορεσιές Μυκόνου από τη Συλλογή του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, που ταξίδεψαν στη Σύρο γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή. Την ημέρα της έναρξης και στη δεξίωση που έγινε στη σάλα του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία τεσσάρων μελών και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου που έτυχαν ομολογουμένως εξαιρετικής υποδοχής και θερμής φιλοξενίας από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
Η κα Δ. Παρασκευαΐδου και το άρθρο της στην Κοινή Γνώμη (της 29ης Ιουλίου 2015) με θέμα την υποδειγματική κατασκευή της μυκονιάτικης ενδυμασίας του 18ου αιώνα από εικόνα γκραβούρας του Γάλλου περιηγητή Joseph Pitton de Tournefort -ένα αξιέπαινο έργο του ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και του Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου- βοήθησε στην επαφή με την Κα Δήμητρα Νάζου στη Μύκονο, για τη δυνατότητα συμμετοχής των μυκονιάτικων ενδυμασιών στην παρουσίαση των χορευτικών στη Σύρο.
Στο Συνέδριο ακούστηκαν πολλά ωραία, χρήσιμα, εποικοδομητικά αλλά και επαινετικά για όσους συνέβαλαν με πολυετή προσφορά και με αρκετές δυσκολίες, σ’ αυτή την εκατόχρονη πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Πρόκειται για το 2ο μετά από αυτό της Αθήνας και ιδρύθηκε στην Ερμούπολη το 1915. Ήταν τότε η εποχή της ακμής της Σύρας και η αστική της υποδομή και ζωή, που επέτρεψαν αυτή την ιδιαίτερη πορεία του. Ακόμη διατυπώθηκαν πολλές ευγενείς προτάσεις, προτροπές, διαπιστώσεις και εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου, με σεβασμό στην πολιτιστική παράδοση του νησιού. Μίλησαν εκπρόσωποι και από άλλα Λύκεια της Ελλάδας, για την ανάγκη ανανέωσης στόχων, κατευθύνσεων και προσώπων με βάση τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Στο Συνέδριο η Κα ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Αικατερίνη, αξιόλογη δημοσιογράφος και συγγραφέας, σύντροφος εν ζωή του φιλοσόφου Κώστα Αξελού (Παρίσι), η οποία εκτός της ομιλίας της, συνόψισε και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σπουδαία φράση των ΣΤΩΙΚΩΝ: «…ΤΟΙΣ ΚΑΙΡΟΙΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΕΣΘΑΙ»
Τις επόμενες δυο ημέρες ακολούθησε ξενάγηση στην Ερμούπολη στη Άνω Χώρα της Σύρου και εκδρομή–προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη, στην γειτονική Τήνο.
Φεύγοντας η κα Δήμητρα Νάζου ευχήθηκε να υπάρξει και άλλη τέτοια ενδιαφέρουσα και ποιοτική συνάντηση στο μέλλον. Τόνισε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους χορηγούς του συνεδρίου και ιδιαίτερα σε όλες τις γυναίκες που εργάστηκαν για το Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s