Ανεκτίμητο δώρο από τον Παναγιώτη Κουσαθανά

Από την Αγγελική Καλαφάτη

Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Οι βιβλιοθήκες είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώση, σοφία, σκέψεις και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

RichardWatson

Όσοι βρεθήκαμε στη «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά – Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης» την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στην εναρκτήρια χειμωνιάτικηΑποσπερίδα αισθανθήκαμε τυχεροί. Η νέα ισόγεια αίθουσα αλλά και ο γνωστός μας παλιότερος ανανεωμένος χώρος του ορόφου αποτελούν πραγματικό κόσμημα για τον τόπο. Η ξενάγηση που προηγήθηκε της Αποσπερίδας από τον ιδρυτή της Στέγης στους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς αυτής της βιβλιοθήκης-μουσείου ήταν αποκαλυπτική.

IDRIMA KOUSATHANA PANORAMIKI .jpg
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Παναγιώτης Κουσαθανάς μας εξομολογήθηκε πως θεωρεί την ολοκλήρωση της Στέγης ως το σπουδαιότερο έργο της ζωής του, έργο που βάζει χωρίς δεύτερη σκέψη πάνω από το πλούσιο συγγραφικό του (έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία, έχει διακριθεί με Κρατικά Βραβείακαι πρόσφατα έχει βραβευθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών). Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στανομικά, γραφειοκρατικά και άλλαεμπόδια που ακόμη συναντά: «Με όχημα πάντοτε τη στοργή και το ενδιαφέρον που ευελπιστούμε ότι θα δείξετε εσείς, οι κάτοικοι του νησιού μας, στους οποίους ανήκει η ολοκληρωμένη πλέον (δυστυχώς μόνο κατασκευαστικά, αλλά όχι ακόμη νομικά εξ αιτίας της γνωστής μάστιγας της γραφειοκρατικής αβελτηρίας, αλλά και της αμάθειας και της καχυποψίας…) πνευματική σας Στέγη, θα συνεχίσομε να σας προσφέρομε μιαν ανάσα πολιτισμού».

IDRIMA KOUSATHANA EGAINIA

Αμέσως μετά, συνεπής στο έμβλημα των Αποσπερίδων από μουσικής άρχεσθε και εις μουσικήν λήγεσθε  ξεκίνησε την Θ’ περίοδο (ένατος χρόνος των Αποσπερίδων!) με δύο μέρη από την Συμφωνία αριθ. 5 του Dmitri Shostakovich.
Αποσπερίδες πολιτισμού λοιπόν και φέτος, με αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες, προβολές έργων  του παγκόσμιου κινηματογράφου, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου. Παραλλήλως, Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες (έκτος χρόνος λειτουργίας) και Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά. Και ποιος ξέρει τι άλλες εκπλήξεις πνευματικής τροφής μας περιμένουν στη λαμπρή νέα Στέγη. Γιατί, επιτέλους, πρέπει να ακουστεί πως στη σημερινή κοσμοπολίτικη Μύκονο παράγεται εκτός από τουρισμός και πολιτισμός.

Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς με την Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης χαρίζει ανεκτίμητο δώρο στον πληγωμένο γενέθλιο τόπο του, ρεμέντιο για την «τρυπωμένη ψυχή του νησιού» της Μέλπως, ανάσα και βάλσαμο για τις ψυχές που ζούμε εδώ.
Ευχαριστούμε κύριε Παναγιώτη μας, ραντεβού στην επόμενη Αποσπερίδα για την προβολή της ταινίας “Philomena” του ΣτήβενΦρίαρς, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ. ακριβώς!

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 17:30 έως 20:30
Email: biblpankous@gmail.com
http://paramilita.blogspot.com

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ανεκτίμητο δώρο από τον Παναγιώτη Κουσαθανά”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s