Σπίτι όσο χωρείς κι αμπέλι όσο θωρείς

Το φετινό εικαστικό αφιέρωμα της ΚΔΕΠΠΑΜ αφορά στην έκθεση σχεδίων και σκίτσων του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστείδη Ρωμανού. που εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.
Τα έργα που εκθέτει ο Ρωμανός είναι σχέδια από την εργασία του στη Μύκονο, αλλά και από άλλους, νησιωτικούς κυρίως, Ελληνικούς τόπους. Παράλληλα εκθέτει και μια σειρά σκίτσων με ήπια σαρκαστική διάθεση για θεματικές ενότητες, όπως: Εξουσία, Τέχνη και πολιτιστική ζωή, το σύμπλεγμα Πόλη / Αρχιτέκτονες/ Πολεοδομία, γιατροί και νοσηλεία.

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Προστασία οικισμών και εξέλιξη» με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει επιμεληθεί ο Αριστείδης Ρωμανός και εκτός από τον ίδιο και τον Μυκονιάτη αρχιτέκτονα Απόστολο Νάζο, συμμετέχουν δύο πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες και καθηγητές του ΕΜΠ ο Γιάννης Κίζης και ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Στόχος της ημερίδας η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των παραδοσιακών οικισμών και των δυνατοτήτων εναρμόνισης της με τις σημερινές αναπτυξιακές τάσεις.

 

romanos-poster-ed

____________

O Δήμος Μυκόνου και η ΚΔΕΠΠΑΜ διοργανώνουν ημερίδα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τίτλο: «Προστασία οικισμών και εξέλιξη» το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 19.30’ στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδίων και σκίτσων του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστείδη Ρωμανού, που εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα στις 21.30΄ στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

romanos-web-invitation-ed-2

Πρόγραμμα ημερίδας
• Γιάννης Κίζης αρχιτέκτονας-καθηγητής ΕΜΠ, « “η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία” (Αρχιτεκτονική και Παράδοση)»
• Aπόστολος Νάζος, αρχιτέκτονας, «Σπίτι όσο χωρείς και αμπέλι όσο θωρείς»
• Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, «To μετέωρο βήμα του πελεκάνου»
• Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας-καθηγητής ΕΜΠ, «50 χρόνια μοναξιάς»

Βιογραφικά συμμετεχόντων

Ο αρχιτέκτων Γιάννης Κίζης είναι διδάκτωρ του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διπλωματούχος αναστηλώσεων του University of York, με πολλές δημοσιεύσεις για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική σε ιστορικό περιβάλλον, την παραδοσιακή κατασκευή και την αναστηλωτική πρακτική. Τιμήθηκε τρείς φορές από την “Europa Nostra” και διακρίθηκε επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο ΕΜΠ και διευθύνει το «Γραφείο ΚΙζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής & Design”.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γ. 1938) είναι αρχιτέκτονας (ΕΜΠ 1962) με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (1970-1973). Εργάστηκε στο Γραφείο Δοξιάδη στην Ελλάδα και στην Αμερική (1964-1970). Δίδαξε πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου ως τη συνταξιοδότησή του (1975-2005) και εκπόνησε αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, παραδοσιακή και σύγχρονη, σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων. Δημοσίευσε 16 βιβλία, μετάφρασε δύο και επιμελήθηκε άλλα τρία. Επιπλέον έγραψε 4 αφιερώματα και 6 μονογραφίες αρχιτεκτόνων στα Αρχιτεκτονικά Θέματα, κρατούσε μόνιμη στήλη στα περιοδικά Φωτογράφος (1991-1994) και Αντί (1989-2008) και έγραψε δύο σενάρια για ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γ. Σκοπετέα (2004, 2010).

Ο Ρωμανός Aριστείδης δίδαξε στη Σχολή Architectural Association του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Προσκεκλημένος καθηγητής ΜΙΤ. Μελετητής στους τομείς Προστασία Ιστορικών Πόλεων με Τουριστική Ανάπτυξη, Κοινωνική Κατοικία, Ανάπλαση Αστικών Περιοχών. Διευθυντής της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.» στην πρώτη φάση των έργων. Διευθυντής Μελετών και Ερευνών στη ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης), 1977-1998. Διευθυντής Χωριών Τύπου στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας 2004. Εμπειρογνώμων και κριτής σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Συγγραφικό έργο σε θέματα πολεοδομίας της Αθήνας, εκτός σχεδίου αυτοστέγασης και ανάπλασης αστικών περιοχών. Εκθέσεις: Σκίτσα/Comics 1989, Ζωγραφική/Collages 2013.

Ο Απόστολος Νάζος γεννήθηκε στην Μύκονο το 1966. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής. Κατοικεί μόνιμα στην Μύκονο, και έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικές μελέτες κατοικιών καταστημάτων κ.λπ.
Η ένταξη των κτιρίων στο τοπίο του νησιού η σωστή τοποθέτηση τους σε σχέση με τον προσανατολισμό, και η κλίμακα τους είναι τα στοιχεία που τον απασχολούν περισσότερο.
Η δημιουργία χώρων ζωής και η αξιοποίηση των μαθημάτων από την μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι οι άξονες για μια αρχιτεκτονική που σκοπό έχει να καλύπτει τις λειτουργικές και ψυχικές ανάγκες της ζωής.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s