Η σκόπιμη πολιτική αμνησία του Δημάρχου Μυκόνου

 

mykonos-old-harbor-by-karolina
Το Παλιό λιμάνι της Μυκόνου, έργο Karolina Wells

Προ ημερών διαβάσαμε ανακοίνωση/παρέμβαση του κ. Δημάρχου Μυκόνου προς τον κ. Πρωθυπουργό,  σχετικά με τις ελλείψεις δημόσιων υποδομών στο νησί. Δυστυχώς συνεχίζουμε να παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές, καθώς διαπιστώνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος και πολύ πιθανόν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης  σκόπιμα αναφέρονται στις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και ξεχνούν ότι οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Το νησί μας στερείται κρατικής μέριμνας εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό και πολλές δημόσιες δομές έχουν γίνει από δωρεές κατοίκων και τοπικών συλλογικοτήτων.

Δείχνει o κ. Κουκάς να αγνοεί παντελώς πού τελειώνουν οι αρμοδιότητες του κράτους και πού ξεκινούν οι δικές του ευθύνες. Υπάρχουν αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ας μην τις απεμπολούμε αγνοώντας τις σκόπιμα.

Διαβάσαμε λοιπόν στην ανακοίνωση –ανάμεσα σε άλλα και τις παρατηρήσεις του Δημάρχου σχετικά με τα «υπερκορεσμένα σχολεία» του νησιού και σχετικά με την «έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου» στο νησί γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές μας να μετακινούνται σε γειτονικά νησιά για τους αθλητικούς τους αγώνες.

-Σχετικά με τις υποδομές της εκπαίδευσης στο νησί:

Συνεχίζει να αγνοεί στοιχειωδώς ο Δήμαρχος του νησιού, εκθέτοντας τον εαυτό του και όλη τη Δημοτική Αρχή, ότι η ευθύνη για την ανέγερση νέων σχολείων και για επισκευή των ήδη υφισταμένων σχολικών μονάδων “βαραίνει” πρώτιστα και βασικά τις τοπικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση.  Οι Σύλλογοι Γονέων του νησιού και το τοπικό σωματείο καθηγητών, η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων επανειλημμένως έχουν επισημάνει το θέμα της ανεπάρκειας και ακαταλληλότητας των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το αντιθεσμικό πλαίσιο (χωρίς διαγωνισμό!!!) κάτω από το οποίο νοικιάζεται κάθε χρόνο το κτίριο της Φτελιάς για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ Μυκόνου. Μετά από πολλές ανακοινώσεις και καταγγελίες του σωματείου των καθηγητών μόλις φέτος ο Δήμος “κίνησε” τη σωστή διαδικασία για την αναζήτηση νέου κτιρίου για το νέο Γυμνάσιο  ή οικοπέδου στην περιοχή της Άνω Μεράς, ύστερα από δυόμισι περίπου χρόνια στα “ηνία” του Δήμου ενώ ακόμα δεν έχει κάνει καμία κίνηση για το ζήτημα του ΕΠΑΛ, τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου σχολείου κρίνονται ιδιαίτερα ακατάλληλες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

-Σχετικά με το Κλειστό Γυμναστήριο:

Ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στην έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου στο νησί, ζήτημα που αφορά επίσης τυπικά και θεσμικά πρώτιστα την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Δυόμισι χρόνια πέρασαν από την εκλογή της σημερινής παράταξης που διοικεί τον Δήμο μας, αλλά καμία κίνηση δεν έχει γίνει για τη συνέχιση των εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο στη περιοχή της Άνω Μεράς. Την ολοκλήρωσή του με λαχτάρα περιμένει η τοπική κοινωνία. Ο Δήμαρχος ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα επικαλούμενος για άλλη μια φορά την έλλειψη υπαλλήλων στην υπηρεσία της πολεοδομίας του νησιού. Θεωρεί ότι ξεχάσαμε πως ακόμα κι όταν υπήρχε προϊστάμενος στην τοπική πολεοδομία καμία κίνηση για τη συνέχιση του έργου του “κλειστού” δεν είχε γίνει. Τα ίδια έργα ολοκληρώθηκαν ήδη σε άλλα κοντινά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος και η Πάρος, κάτω από τις ίδιες δύσκολες συνθήκες.

-Για το μεγάλο ζήτημα της  Δημόσιας Υγείας:

Εάν ήταν πράγματι υπερασπιστής της και εφόσον δηλώνει υπεράνω πολιτικών και κομματικών παρατάξεων θα έπρεπε να έχει πρωτοστατήσει σε μια συλλογική διαμαρτυρία με απαίτηση την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται και δεν επαρκούν παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΥ. Μάλλον σκόπιμα δεν αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Διοικούσα του Κ.Υ. και ταυτόχρονα αφήνει ευκαιριακές φυλλάδες να λοιδορούν τους γιατρούς με αισχρά δημοσιεύματα χωρίς να τους υπερασπίζεται.

-Αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης:

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε και οξύνεται συνεχώς μετά την απελευθέρωση  των αδειοδοτήσεων των τουριστικών κατοικιών. Ο κ. Κουκάς αναφέρεται συχνά σε αυτό αλλά ξεχνά να αναφέρει τις δικές του ευθύνες.

Τι έκανε ο κ. Δήμαρχος από το Φθινόπωρο του 2014 όταν ενημερώθηκε για την ευκαιρία να αγοράσει ο Δήμος κατασχεμένο από τράπεζα ξενοδοχείο στην Άνω Μερά. Ήταν μια καλή ευκαιρία που θα μπορούσε να στεγάσει σχεδόν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του νησιού με χαμηλό ενοίκιο. Στις συχνές επαφές μας για αυτό το ζήτημα, η απάντηση από επίσημα δημοτικά χείλη ήταν ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί. Δυστυχώς καμιά δυναμική κινητοποίηση και παρέμβαση στο υπουργείο δεν ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την λύση του στεγαστικού.
Η δική μας ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών  για το ίδιο ζήτημα κατέληξε σε ενθαρρυντική υπόσχεση όσο αφορά το νομικό πλαίσιο όμως το ακίνητο είχε ήδη πουληθεί σε μεγαλοεπιχειρηματία του νησιού.

Ο κ. Κουκάς, άλλοτε για λόγους μικροπολιτικής προσέγγισης και άλλοτε φοβούμενος το πολιτικό κόστος, υιοθετεί την μεταφορά ευθυνών για να διατηρήσει ατσαλάκωτο το πολιτικό του προφίλ. Είναι προσφιλής η τακτική του να ασκεί διοίκηση με επικοινωνιακά τρικ, βγάζοντας δελτία τύπου και κάθε χρόνο να αυτοδιαφημίζει σαν έργο του –που είναι κυρίως έργο των συμπολιτών μας και των συλλογικοτήτων του νησιού μας- με ακριβοπληρωμένα έντυπα.

Δυστυχώς δεν ασχολείται με τα προβλήματα επί της ουσίας. Ξεχνά τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεν τις ξεχνούν όμως οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι ελλείψεις και οι ευθύνες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης απέναντι στο νησί της Μυκόνου, σε πολλούς και νευραλγικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, είναι σοβαρές, αδιαμφισβήτητες και αδιαπραγμάτευτες. Ωστόσο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού αγνοεί τις δικές του ευθύνες, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους κατοίκους του νησιού και στην τοπική κοινωνία επιτείνει και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ικανότητας διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης από την σημερινή δημοτική αρχή.

Για την ΚΕΠοΜ

Η επικεφαλής

Άννα Καμμή

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s