Τουριστική Επιτροπή: μηδέν εις το πηλίκον

Τα ομιχλώδη έργα και υποέργα του τεχνικού συμβούλου
και η ανυπαρξία της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου

adeies karekles
Άδειες καρέκλες.

Με απραξία και ευτελισμό των θεσμικών οργάνων κλείνει την θητεία της η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, το μοναδικό όργανο που συνδέει τον επαγγελματία με τον Δήμο, το μοναδικό όργανο που μπορεί να ακούγεται η φωνή του ξενοδόχου, του εστιάτορα, του τουριστικού πράκτορα, του καταστηματάρχη και κάθε εργαζόμενου στον τουρισμό. Η φωνή αυτή φιμώθηκε βάναυσα από τον Δήμο.

Δύομισι χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή, ο απολογισμός στον νευραλγικό τομέα του Τουρισμού είναι τραγικός:
•    Απαξίωση της Τουριστικής Επιτροπής η οποία δεν έχει συνεδριάσει από τον  Δεκέμβριο του 2015 και έχει στο ενεργητικό της λιγοστές συνεδριάσεις και ακόμη λιγότερες αποφάσεις, με οριακές απαρτίες και συνεχείς απουσίες μελών που ουδέποτε αντικαταστήθηκαν.
•    Τραγική αδιαφορία των μελών της (με ελάχιστες εξαιρέσεις και κυρίως  αυτή του Γιώργου Ριζόπουλου με τη συνεχή παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή του) αφού η επιλογή πολλών μελώντης δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Ακόμα και τα πιο ενεργά μέλη, όταν αντιλήφθηκαν ότι αποτελούν ένα γραφειοκρατικό σκαλοπάτι, ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να επικυρώνουν στην ουσία τις αποφάσεις του Δημάρχου και της Προέδρου της ΤΕ, έχασαν το ενδιαφέρον τους.
•    Απαξίωση των θεματικών υποεπιτροπών που με τόσο κόπο συστήθηκαν αλλά ουδέποτε συγκροτήθηκαν. Ευθύνη έχει η πρόεδρος και φυσικά ο προϊστάμενος της. Το βέβαιο είναι ότι η Μύκονος στερήθηκε επιτροπές όπως κρουαζιέρας, γαστρονομίας, πολιτισμού, αθλητισμού, δημοσιών σχέσεων και φιλοξενίας.
•    Αποκοπή από τους φορείς τουρισμού και, τελικά,
•    Έλλειψη σοβαρής προσπάθειας για την εκπόνηση ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στον τόπο και την ιστορία του.

Από τις ελάχιστες αποφάσεις που έχει στο ενεργητικό της η τουριστική επιτροπή του Δήμου Μυκόνου είναι η απόφαση (3/2015) με την οποία αποφασίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη της οι κατευθυντήριες γραμμές για τον Τουρισμό και την Τουριστική Διαφήμιση στο νησί της Μυκόνου με σκοπό να συμπεριληφθούν στον διαγωνισμό προβολής του νησιού.
Την απόφαση αυτή ακολούθησαν σειρά απόφάσεων: Mια άλλη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου αυτή την φορά, (50/2015) με την οποία εγκρίθηκε η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα ανάθεσης της εργασίας τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση και παρακολούθηση ολοκληρωμένου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2015-2017, μια ακόμη απόφαση του ΔΣ (52/2015) για τη δαπάνη αλλά και μια ακόμη ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής επιτροπής (198/2015) για την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Με άλλα λόγια αποφασίστηκε τελικά να δοθούν 42.750 ευρώ σε μια εταιρία τεχνικών συμβούλων  (HEADWAY) για να εκπονήσει/παρακολουθήσει το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής του Δήμου από άλλη εταιρία της οποίας το έργο θα φτάσει τις 320.000 ευρώ!
Ποσά τεράστια για να σπαταλούνται χωρίς αποτέλεσμα και αυστηρό δημόσιο έλεγχο αφού τελικά δεν εποπτεύονται από την εξ’ αντικειμένου πλέον αρμόδια Τουριστική Επιτροπή.
Τελικά εν έτη 2017, ο Δήμος διανύει την 3η τουριστική σεζόν αυτής της διοίκησης χωρίς πυξίδα αφού ακόμη και αυτά τα παραπάνω δαπανηρά προγράμματα ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ως επιστέγασμα αυτής της δυσλειτουργίας, στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου στις 3/3/17 εξετάστηκε η παράταση της σύμβασης με την παραπάνω εταιρία τεχνικών συμβούλων, σύμβαση η οποία δεν κατάφερε να παραδοθεί εγκαίρως και  αφορούσε στην εκπόνηση/ παρακολούθηση προγράμματος τουριστικής προβολής για το διάστημα 2015-2017.

Αναρωτιόμαστε:
•    Ποια ήταν η “αναγκαιότητα” και “σκοπιμότητα” της  παράτασης της σύμβασης και μάλιστα με υψηλό αντίτιμο,  της οποίας το έργο αναφέρεται σε περίοδο που κοντεύει να λήξει (2015-2017);
•    Ποιος τελικά παρακολουθούσε για λογαριασμό του Δήμου τα έργα και τα υποέργα των τεχνικών αυτών συμβούλων, οι οποίοι από το βιογραφικό τους δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα τουριστικής προβολής άλλων δήμων;
•    Για ποιο λόγο απαξιώνεται η Τουριστική Επιτροπή, μια από της πιο σημαντικές επιτροπές του Δήμου;

Θλιβερή διαπίστωση ότι παραμένουν στις καλένδες οι επιδιώξεις της δημοτικής αρχής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάδειξη της Μυκόνου  και η συνεργασία με τους  φορείς του Τουρισμού.
Αντ΄αυτού επιλέγεται η  ευκαιριακή εκπροσώπηση του Δήμου σε διάφορες εκθέσεις από τεχνικούς και δημοτικούς συμβούλους , συμμετοχές χωρίς  σχέδιο χωρίς στόχο και όραμα!

Τουριστική πολιτική χαράζεται μόνο με την συνέργεια των ανθρώπων του τουρισμού και του πολιτισμού.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε