Με επέλεξε ομάδα συμπολιτών μου να ηγηθώ

Σημαντικές κινήσεις προαναγγέλει η Δέσποινα Νάζου και ο Συνδυασμός της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου. Με συνέντευξή της στην εφημερίδα Mykonos News της Κυριακής 1 Αυγούστου 2010, απαντά καθαρά σε δέκα ερωτήσεις που της τέθηκαν από την διεύθυνση της εφημερίδας* και κυριολεκτικά μιλά έξω από τα δόντια και χωρίς περιστροφές.

Ζητά την συνεισφορά όλων των υγειών και διαθέσιμων δυνάμεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει.

-Ζητά να στελεχωθεί ο Δήμος με άτομα που έχουν μάθει να δουλεύουν συλλογικά.

-Συζητά συνεργασίες με βάση τη συλλογικότητα, την ομοψυχία και την ανοιχτοσύνη, κοινά αποδεκτούς στόχους, αλληλοσεβασμό και όχι εγωκεντρισμό και φιλαρχία.

Τέλος προαναγγέλει ότι, ο Δήμος πρέπει να στραφεί δικαστικά κατά του ιδίου του σημερινού, αλλά και του τέως δημάρχου κ. Βερώνη. Έβλαψαν με την αδράνεια και την ανεπάρκειά τους το ίδιο αν όχι περισσότερο την Μύκονο, δημιουργώντας και στηρίζοντας τα τελευταία χρόνια το κατάλληλο υπόβαθρο.  Aν στην ΚΕΠΟΜ δοθεί η εντολή, αυτή η εξέλιξη πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.  Για το θέμα μάλιστα ενημερώθηκε ο ίδιος ο  δημαρχος κ. Κουσαθανάς – Μέγας από την τριμελή ομάδα της Κ.Ε.ΠΟ.Μ., που τον συνάντησε επίσημα για αλληλοενημέρωση. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του ότι, ως δήμαρχος Μυκόνου στρέφεται δικαστικά μόνο κατά 4 υπαλλήλων του Δήμου. Προφανώς βιάστηκε να προκαταλάβει εξελίξεις. Σήμερα ήδη έχουμε τη διαταγή από τον εισαγγελέα για προκαταρκτική εξέταση κατά 4 αιρετών (του ιδίου, του τέως δημάρχου και 2 αντιδημάρχων,) που αφορά σε ένα επιπλέον σκάνδαλο που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ από μη διεκδίκηση τελών με αποτέλεσμα την παραγραφή των. Αν θέλει πραγματικά να προστατέψει τα συμφέροντα του νησιού ας το πράξει έστω και τώρα!


Η συνέντευξη έχει ως εξής:

  1. Γιατί κατεβαίνετε για Δήμαρχος;

Μου ζητήθηκε από μια ομάδα συμπολιτών μας να ηγηθώ ενός συνδυασμού για να μπορέσει να αναδειχθεί μια διαφορετική άποψη που μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να βρει  έκφραση σε κανέναν από τους άλλους συνδυασμούς. Δεν έχω πάθος για εξουσία και δεν πιστεύω ότι κανένας μόνος του μπορεί να σώσει το νησί. Η προοπτική που εγώ θέλω να προβάλω είναι μέσα από τη συνεργασία, τις συλλογικότητα και την συμμετοχή να συγκυβερνήσουμε έναν τόπο που ταλανίστηκε τα τελευταία χρόνια από πολιτικές και πρακτικές που μας πήγαν πολύ πίσω. Η ομάδα μας αποτελείται από  άφθαρτους ώριμους σε εμπειρίες και γνώση πολίτες της Μυκόνου με μακρά συμμετοχή στα κοινά, χωρίς εξαρτήσεις,  με ρομαντισμό και ρεαλιστική θεώρηση- συνδυασμό ιδιοτήτων δηλαδή που βοηθά  να πετύχουμε πολλά.

2. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα λάθη του παρελθόντος;

Το μέγιστο λάθος μας είναι η έλλειψη μέτρου και ‘οικονομίας’ που χαρακτήρισε  τις  αναπτυξιακές μας πρακτικές. Αυτή η έλλειψη, συνδυάστηκε με τον παραγκωνισμό ποιοτικών αξιών, για μια ζωή λιγότερο νεόπλουτη και ξιπασμένη,  χωρίς επιδεικτικές σπατάλες, με σεβασμό στη γη, στο τοπίο, στη μνήμη και στη δημοκρατία. Η αδιαφορία για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλά έργα τα περισσότερα σε λάθος χρόνο και με λάθος ιεράρχηση των αναγκών.  Δέστε για παράδειγμα τα σκουπίδια, έπρεπε να έχει λυθεί το πρόβλημα πριν από 2 δεκαετίες κι όμως σήμερα δηλητηριάζουμε ακόμα τη ζωή μας. Σε επίπεδο πολιτικού ήθους θεωρώ ότι ρίχνει βαριά τη σκιά της  η στήριξη που παρείχε μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας σε πρόσωπα και   στη διοίκηση του Δήμου τα τελευταία 20 χρόνια γιατί ο τόπος διοικήθηκε αυταρχικά από μια ομάδα που κάλυπτε την έλλειψη ικανοτήτων και ήθους με την αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

3. Πως θα τα διορθώσετε;

Πρώτα – πρώτα θα καλέσουμε πανστρατιά. Δεν περισσεύουν δυνάμεις για να πάνε χαμένες. Όλοι μαζί θα βοηθήσουμε τον τόπο να πάει μπροστά. Κυρίως όμως πρέπει να αλλάξουμε όλοι μαζί προσανατολισμό. Τον  τουρισμό πρέπει τον υπηρετήσουν άνθρωποι που έχουν λύσει τα καθημερινά τους προβλήματα. Που έχουν τα σωστά σχολεία και  ανθρώπινους  καθαρούς και κυρίως ασφαλείς δημόσιους χώρους. Αρχή μας θα είναι το μέτρο και η, υπό διωγμό στη Μύκονο, αισθητική.  Ο πολίτης  επίσης θα συμμετέχει μέσα από ανοικτές διαδικασίες έκφρασης της γνώμης του. Εργαλεία μας ο Τύπος, το διαδίκτυο, τα ανοικτά συμβούλια, οι συνελεύσεις, αλλά και οι δυναμικές κινητοποιήσεις όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

4. Τους τελευταίους μήνες ταλανίζει το Δήμο το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες ενώ νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως. Ποια είναι η δική σας θέση, πως σκοπεύετε να το χειριστείτε και τι θα κάνετε (εφόσον εκλεγείτε) για την επιστροφή των χρημάτων;

Για μας είναι σαφές ότι πέρα από τις ευθύνες όσων καταδικαστούν στο τέλος, η κύρια ευθύνη, πολιτική και ουσιαστική είναι εκείνων που εκλέξαμε για να διοικήσουν με ήθος. Σε ενημερωτική συζήτηση με τον σημερινό δήμαρχο μάθαμε ότι ο Δήμος στρέφεται κατά τεσσάρων υπαλλήλων για να διεκδικήσει όσα πρέπει να διεκδικήσει. Εμείς του ζητήσαμε να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την δικαστική προσφυγή κατά του εαυτού του ως σημερινού δημάρχου και του προκατόχου του που φαίνεται να είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για το υπόβαθρο στο οποίο λειτούργησε το σκάνδαλο. Οι χειρισμοί είναι από την αρχή κλασσικοί όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις των σκανδάλων. Υπάρχει εμπαιγμός και συνυπευθυνότητα στην μη τήρηση των διαδικασιών. Εμείς και αυτό το θέμα θα το στείλουμε στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα προς όφελος του ταμείου του Δήμου. Αλλά μην περιμένετε από μας να κάνουμε σημαία της προεκλογικής εκστρατείας το σκάνδαλο. Πολλοί θα το ήθελαν για να κρύψουν τις πομπές τους, ή την ανυπαρξία προοπτικής,  αλλά εμείς βλέπουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα να ταλανίζουν τον τόπο κι αυτά θα αναδείξουμε.

5. Αν υποθέσουμε ότι είστε ο νικητής των εκλογών, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε την επόμενη μέρα σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο;

Το πρώτο πράγμα θα είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με άξιους και ορεξάτους συμπολίτες μας. Τέρμα πια στην κομματοκρατία και το μηχανισμό ελέγχου των πάντων.

Σε πολιτικό επίπεδο θα δώσουμε το βάρος στον εκδημοκρατισμό των μηχανισμών και στην αλλαγή της σχέσης πολίτη Δήμου. Κυρίως όμως εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά είναι το νέο πρόσωπο του Δήμου όπως θα προκύψει με τις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης. Θεωρούμε δεδομένο ότι η συνεισφορά όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαραίτητη.

6. Ποιες είναι οι 5 πρώτες προτεραιότητες σας και πως θα τις προωθήσετε;

Δεν υπάρχουν για μας πέντε ή επτά προτεραιότητες. Για μας προτεραιότητα είναι συνολικά ο ‘πολιτισμός’ που περιλαμβάνει από την διαχείριση των απορριμμάτων και την  ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραγωγικών ομάδων της κοινωνίας μας μέχρι τις πολιτιστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να ισορροπήσουμε ως κοινωνία υποδοχής τουριστών και να ξανασκεφτούμε ότι  είμαστε φτιαγμένοι όχι μόνο από ύλη αλλά και από πνεύμα και συναισθήματα. Στόχος το υψηλό!

7. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι αποτελεί πλεονέκτημα και σας διαφοροποιεί από τους πολιτικούς σας «αντιπάλους»;

Εμένα, όπως είπα ήδη, με επέλεξε μια ομάδα συμπολιτών μου. Στην πορεία μάλιστα η υποψηφιότητά μου επιβεβαιώθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες σ΄ ένα ευρύτερο κύκλο υποστηρικτών και μελών της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα πάω για δημαρχίνα.

Πιστεύω ότι αυτό που επίσης με διαφοροποιεί από τους ανθυποψηφίους μου (και όχι αντιπάλους) είναι  το γεγονός ότι και σαν φοιτήτρια και σαν Διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο, έμαθα να δουλεύω μεθοδικά και να ανασυνθέτω αποτελεσματικά  αμφισβητώντας όμως  κάθε μορφή εξουσίας  και επιβεβλημένης βεβαιότητας , χωρίς φόβο. Ασκημένες ικανότητες δηλαδή που θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμες   στη διακυβέρνηση που οραματιζόμαστε.

Επίσης  η  παρουσία μου από τη δεκαετία του 1990 σε  συλλογικότητες , όπως ο Πολιτιστικός –Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου που πρόσφεραν και προσφέρουν καθημερινά στον τόπο αποτελεί ισχυρή ένδειξη του βαθιάς μου πίστης στην αξία της συλλογικής δράσης,  της ‘κοινωνίας πολιτών’, της προσφοράς με μόνο στόχο το κοινωνικό όφελος.

8. Πολλοί λένε ότι είναι η στιγμή για αλλαγές στο Δήμο. Θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή προσώπων, για αλλαγή πολιτικής ή και για τα δύο;

Σε ηγετικό επίπεδο τα πρόσωπα πρέπει να αλλάξουν. Έχουν αποτύχει παταγωδώς. Όσοι ασχοληθούμε τελικά με τον Δήμο Μυκόνου, οφείλουμε να δούμε σοβαρά και το θέμα του προσανατολισμού. Κυρίως όμως πρέπει να το δει και να το αποφασίσει η κοινωνία, να το κάνει κτήμα της και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αν η κοινωνία δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν καταλάβει το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα δεν κάνουμε τίποτα.

9. Σε περίπτωση που δεν βγει νικητής από την πρώτη Κυριακή, είστε θετικός σε συνεργασίες;

Οι συνεργασίες γίνονται παρουσία και όχι ερήμην της κοινωνίας. Εμείς είχαμε  προτάσεις συνεργασίας επί μακρό χρονικό διάστημα και εισπράξαμε απαξίωση. Προτάσεις έχουμε και τώρα. Οι συνεργασίες όμως προϋποθέτουν συλλογικότητες, ομοψυχία και ανοιχτοσύνη ενώ παράλληλα προϋποθέτουν κοινά αποδεκτούς στόχους και αλληλοσεβασμό και όχι εγωκεντρισμό και φιλαρχία.

10. Πως βλέπετε το νησί τα επόμενα 5 χρόνια;

Το νησί τα επόμενα 5 χρόνια θα περάσει μια δύσκολη περίοδο. Η οικονομική κρίση και η ύφεση θα μας χτυπήσουν σοβαρά την πόρτα και πρέπει να προετοιμαστούμε.  Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε  από την Πολιτεία με πολύ δυναμικό και ριζοσπαστικό τρόπο όσα δεν μας έχουν δοθεί, γιατί είμαστε ένας Δήμος με αυξημένες ανάγκες. Από την άλλη μεριά πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά και με κριτική διάθεση τις υποδομές μας, αφού η ανάπτυξη των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται από την  βουλημία των εποικιστών.

Για αυτό ο Δήμος μας πρέπει να στελεχωθεί με  άτομα που έχουν μάθει να δουλεύουν συλλογικά, έχουν μάθει να ακούν, να βλέπουν και να διαβάζουν, που έχουν πίστη στη νομιμότητα και στη δημοκρατία. Και σε αυτή την αλλαγή θέλουμε η κοινωνία να είναι παρούσα και συμμετοχική.

* οι ίδιες ερωτήσεις δόθηκαν

και στους άλλους τρεις υποψήφιους δημάρχους.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

4 σκέψεις σχετικά με το “Με επέλεξε ομάδα συμπολιτών μου να ηγηθώ”

  1. (Μεταφέρουμε εδώ με copy paste) σχόλιο συμπολίτη μας που εκ παραδρομής αναρτήθηκε σε προηγούμενο ποστ.

    Γιώργος Σουρλάγκας (06:40:04) :

    “Εμείς του ζητήσαμε να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την δικαστική προσφυγή κατά του εαυτού του ως σημερινού δημάρχου και του προκατόχου του που φαίνεται να είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για το υπόβαθρο στο οποίο λειτούργησε το σκάνδαλο.”

    Διαβάζοντας το παραπάνω στην συνέντευξή σας δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου…
    Δηλαδή του ζητήσατε να μηνύσει τον .. εαυτό του;
    Ή δεν καταλαβα καλά λόγω.. ηλικίας;

    Σε κάθε περίπτωση το τοπίο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ!

    Καλή επιτυχία!

  2. Αγαπητέ Γιώργο έγινε ακριβώς έτσι.
    Του είπαμε εφ’ όσον ο ρόλος του Δημάρχου είναι η προστασία των συμφερόντων του Δήμου και έκρινε ότι πρέπει να ασκήσει ένδικα μέσα (που τα άσκησε ήδη) κατά 4 δημοτικών υπαλλήλων καλά θα κάνει να κινηθεί σαν δήμαρχος και κατά του εαυτού του και του τέως δημάρχου.
    Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν ξέραμε παρά μόνο από ράδιο εισαγγελικής αρβύλας για το τεράστιο σκάνδαλο της παραγραφής που αναδεικνύει η Μykonos News στο τελευταίο της φύλλο. Μάλιστα δε οι πληροφορίες μας ήταν για κοντά 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σταμάτησε στα 2 εκατομμύρια όπως φαίνεται, τουλάχιστον για την ερευνώμενη περίοδο.
    Επί του θέματος όμως θα επανέλθουμε αφού η περίπτωση Ρουσσάκη και των συν αυτώ φαίνεται να είναι μια απλή παρανυχίδα στο μεγάλο πάρτι που είχε στηθεί.

  3. Πάντως με ικανοποίηση παρατηρώ οτι και εσείς σημειώνετε στην συνέντευξή σας οτι :
    «Αλλά μην περιμένετε από μας να κάνουμε σημαία της προεκλογικής εκστρατείας το σκάνδαλο. Πολλοί θα το ήθελαν για να κρύψουν τις πομπές τους, ή την ανυπαρξία προοπτικής, αλλά εμείς βλέπουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα να ταλανίζουν τον τόπο κι αυτά θα αναδείξουμε.»

    Οι πραγματικοί ένοχοι των υπεξαιρέσεων πρέπει να τιμωρηθούν ασφαλώς, αλλά υπάρχουν και ορια στην συλήβδην καταδίκη των αιρετών δημοτικών.
    Η επιμονή και η μονομέρεια του προεκλογικού λόγου στα σκάνδαλα ή στις ατυχείς διαδικασίες, από την μια αποπροσανατολίζουν τον πολίτη από τα υπαρκτά προβλήματα που θέλουν ΤΩΡΑ εφικτές προτάσεις για τη αντιμετώπισή τους, και από την άλλη δυστυχώς μαρτυρούν αυτήν ακριβώς την έλειψη ιδεών και προτάσεων.

    Δεν πρέπει να «διολισθήσετε» στην αναζήτηση λύσεων ΜΟΝΟ για την σωστή διαχείρηση της σημερινής κατάστασης, αλλά να αναζητήσετε ιδέες καινοτόμες, εφικτές και κυρίως αποδεκτές από τους Μυκονιάτες για την αλλαγή νοοτροπίας, και την ομαλή αποδοχή της νέας πραγματικότητας που θα διαμορφώσει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση που θα δώσει έξτρα ευθύνες αλλά και εξουσίες στην Δημοτική αρχή.

    1. Γιώργο,
      κυκλοφορούν διάφορα τα οποία και διερευνούμε. Το σκάνδαλο δεν είναι ήσσονος σημασίας, αλλά όπως τονίζει και Δέσποινα Νάζου στην συνέντευξη δεν θα παρασυρθούμε αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα οπου επίσης τρέχουν.
      Έχουμε αυτή την ευθύνη και το ξέρουμε, γιατί ο κόσμος από μας περιμένει πολλά. Κυρίως περιμένει καινοτόμες ιδέες και αλήθειες.
      Θα περιμένουμε πάντως την πορεία των δικαστικών ερευνών. Ήδη οι αιρετοί στους οποίους αναφέρεσαι φαίνεται να είναι αρκετά μπλεγμένοι κι αναμένεται πολύ σύντομα να έχουμε εξελίξεις. Έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη κι ο τρόπος με τον οποίο έχει μέχρι σήμερα λειτουργήσει δείχνει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για τη διερεύνυση όχι ενός, αλλά μιας σειράς σκανδάλων που αναφέρονται στο νησί μας.

Σχολιάστε