Παραλίες Μυκόνου, ώρα …και πέντε. Ηθικός αυτουργός η εγκληματική αμέλεια!

Super Paradise - Μπλυντρί
Paradise – Καλαμοπόδι 12 Αύγούστου 2014

Σκανδαλώδες κεφάλαιο στα δημοτικά ζητήματα αποτελεί το θέμα «ΠΑΡΑΛΙΕΣ».
Η διαχείριση των παραλιών από τις διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια είχε τραγικές συνέπειες για το Δήμο και όπως μετά λύπης διαπιστώνεται και συνέπειες για την δημόσια ασφάλεια! Από την συμμετοχή στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου με την εξαφάνιση ανυπολόγιστων ποσών από τα δημόσια έσοδα, την σκόπιμη(;) ανοχή στην παραβατικότητα έως τον πρόσφατο τραγικό χαμό ενός 10χρονου αγοριού.
Όλα στον βωμό του κέρδους!
Δεν ήταν «η κακιά η ώρα» αιτία του τραγικού δυστυχήματος.
Ήταν εγκληματική αμέλεια κατά συρροή!
Τα τελευταία χρόνια οι δημοπρατήσεις παραλιών γίνονται πολύ αργότερα από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Για το 2013 οι παρενέργειες του οικονομικού σκανδάλου και η απομάκρυνση του Δημάρχου και των δύο Αντιδημάρχων από τα καθήκοντά τους οδήγησε τη δημοπρασία στις 15 Ιουλίου.

Την ίδια ημερομηνία πραγματοποιήθηκε και φέτος για διάφορους λόγους:
• Η ψηφοθηρία λόγω των δημοτικών εκλογών και οι πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ συμβούλων και επιχειρηματιών;
• H σκόπιμη κωλυσιεργία του προέδρου του ΔΣ να φέρει έγκαιρα το θέμα του καθορισμού της έκτασης και του ύψους του μισθώματος για το 2014 στο τραπέζι των συνεδριάσεων πριν τις εκλογές, ώστε να ξεκινήσει νωρίς η όλη διαδικασία;
• Η άρνηση του μοναδικού τοπογράφου μηχανικού της ΤΕ του Δήμου να συντάξει τους απαιτούμενους ορθοφωτοχάρτες με αποτέλεσμα αυτό να γίνει με καθυστέρηση και με γραπτή εντολή της Δημάρχου;
• Οι τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου για τον υπολογισμό του μισθώματος των παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μέσα στο Μάιο που πήγε πίσω τη διαδικασία;
• H αδιαφορία πολλών συμβούλων να ανταποκριθούν σε σχετική πρόσκληση για συνεδρίαση ΔΣ από τις 22 Μαΐου και μετά ώστε να αναβάλλεται ελλείψει απαρτίας;
• Η λανθασμένη διαδικασία λήψης απόφασης στη σχετική συνεδρία του ΔΣ στις 2/6/2014, κυρίως με ευθύνη του προέδρου του ΔΣ, που οδήγησε σε ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επανάληψη της συνεδρίασης για το ίδιο θέμα μετά βίας στις 17/6;
• Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου που οδηγεί τα πάντα σε καθυστέρηση;

Όλα αυτά μαζί οδήγησαν την λήψη απόφασης στα μέσα Ιουνίου και την δημοπράτηση ένα μήνα αργότερα.
Έτσι κρατήθηκαν για άλλη μια αφορά σε ομηρεία ευσυνείδητοι επιχειρηματίες αλλά συγχρόνως δόθηκε η ευκαιρία στους επίδοξους ενοικιαστές να εκμεταλλεύονται κομμάτια της παραλίας ανεξέλεγκτα και παράνομα (για να μην χαθεί η σεζόν, αφού το ποσό που θα πληρώσουν στον Δήμο είναι το ίδιο είτε δουλέψουν από τον Μάιο είτε από τον Ιούλιο), στην ουσία καταπατώντας δημόσιο χώρο, χωρίς να τον έχουν ακόμη κατοχυρώσει!
Πώς άραγε ήξεραν ότι θα διεκδικήσουν τα επίμαχα κομμάτια με επιτυχία;

Αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης δεν είναι μόνο η παραβατική λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες από τον Μάιο μέχρι την ημέρα της δημοπρασίας. Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σπόρ η διαδικασία έχει και συνέχεια, αφού η συμμετοχή τους στην δημοπρασία από μόνη της δεν τους εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις έκδοσης ετήσιας άδειας λειτουργίας. Απαιτείται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από τρία μέρη ( Δήμος, Επιχειρηματίας, Κτηματική Υπηρεσία) για να εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας από το Λιμεναρχείο.
Μέχρι σήμερα 20/8/2014, η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει στείλει τις συμβάσεις πίσω στον Δήμο με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις ενοικίασης θαλασσίων σπορ να λειτουργούν αυτήν την στιγμή χωρίς την συγκεκριμένη άδεια του Λιμεναρχείου!

Έλεγχοι βέβαια δεν πραγματοποιούνται από τον Δήμο και οι έλεγχοι από το λιμεναρχείο πραγματοποιούνται περιστασιακά και μόνο μετά από επώνυμες καταγγελίες. Τότε απλά βεβαιώνεται η παράβαση, κόβεται ένα πρόστιμο και η υπόθεση σταματάει εκεί.
Έπρεπε να χαθεί μια ζωή για να βιώσουμε τραγικά τις συνέπειες της χρόνιας ολιγωρίας και της συγκάλυψης!

Αγία Άννα -Διβούνια
Αγία Άννα -Διβούνια 13 Αυγ. 2014

Μετά από σχετική έρευνα που έκαναν μέλη της ΚΕΠΟΜ τον χειμώνα που πέρασε, διαπιστώθηκε ότι για το 2013:
• Για κομμάτια παραλιών που χρησιμοποιήθηκαν με απευθείας ανάθεση ακόμη και από επιχειρηματίες δημοτικούς συμβούλους, όχι μόνο ο Δήμος δεν εισέπραξε χρήματα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν υπέγραψαν καν σύμβαση με τον Δήμο, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται ως οφειλέτες του για την χρήση της παραλίας!
• Ακόμη και επιχειρηματίες που πλειοδότησαν σε δημοπρασία παραλιών δεν υπέγραψαν τελικά την σχετική σύμβαση, ούτε έχουν πληρώσει για την χρήση του 2013, με τον Δήμο να δηλώνει αναρμόδιος και υποστελεχωμένος για να τους ελέγξει και ότι είναι στην αρμοδιότητα της επίσης υποστελεχωμένης και απομακρυσμένης Κτηματικής Υπηρεσίας να τους κυνηγήσει!
• Μεγάλα ονόματα καταστηματαρχών σε παραλίες με κομμάτια με απευθείας ανάθεση δεν είχαν δημοτική ενημερότητα και παρόλα αυτά δούλεψαν ανενόχλητοι. Σε σχετική ερώτηση προς τον Δήμο για τους λόγους που δεν επεμβαίνει δυναμικά, η απάντηση που δίνεται είναι ότι η Κτηματική Υπηρεσία έχει κάνει τους σχετικούς ελέγχους και έχει επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας και για να κατανοήσουμε γιατί έως τις 31/8/2013 οι εισπράξεις από παραλίες δεν έφταναν ούτε τις 100.000 ευρώ, στις 4 Νοεμβρίου 2013 η ΚΕΠΟΜ ζήτησε να ενημερωθεί από την Οικονομική Υπηρεσία για τους οφειλέτες του Δήμου και να πάρει αντίγραφα των υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί για την απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τις παραλίες, είναι ότι αφού τα έγγραφά μας έγιναν μπαλάκι από γραφείο σε γραφείο, τελικά στα μέσα του Δεκέμβρη 2013 μας δόθηκε η απάντηση ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορούμε να τα έχουμε (ακόμη και τις συμβάσεις που αποτελούν δημόσια έγγραφα) γιατί η δημοσιοποίησή τους προσκρούει στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν επιτρέπει ούτε στους δημοτικούς συμβούλους τέτοια ενημέρωση!

η
η Ελιά 16 Αυγ. 2014

Και πάμε στο 2014!

Στις 14 Φεβρουαρίου 2014 κοινοποιήθηκε και στον Δήμο Μυκόνου η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών περί απευθείας παραχώρησης του αιγιαλού, παραλίας κλπ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού με αντάλλαγμα (σχετικό ΦΕΚ 28/13-2-2014).
Αίτημα της ΚΕΠΟΜ ήταν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκμίσθωσης των παραλιών μέχρι τον Απρίλιο ώστε να αποφύγουμε τον περυσινό διασυρμό!
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές στις 17/4/2014, ενώ το θέμα προετοιμαζόταν να ενταχθεί στα διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τελικά δεν συζητήθηκε ενώ αυτό για την αλλαγή της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (που θα εξυπηρετούσε συμφέροντα ιδιώτη κόντρα στο έργο του συνεταιρισμού ανακύκλωσης ΜοικοΝΟΣ) ενώ δεν ήταν στην θεματολογία του συμβουλίου τελικά μπήκε εμβόλιμα για να …προλάβουμε τις προθεσμίες!
Τυχαίο; Τίποτε δεν είναι τυχαίο, ειδικά σε θέματα που αφορούν τον Δήμο της Μυκόνου!

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία ανάθεσης και δημοπράτησης φέτος για πρώτη φορά βασίστηκε σε υπογεγραμμένους από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ορθοφωτοχάρτες, στους οποίους επίσης για πρώτη φορά τηρήθηκαν στην αποτύπωση τα όρια απόστασης των δημοπρατούμενων γηπέδων από κάθε άλλη εκμετάλλευση (100 μ), με αποτέλεσμα να δημοπρατηθούν λιγότερα κομμάτια ειδικά στις πολυσύχναστες παραλίες όπως Καλό Λιβάδι, Αγράρι κ.ά.
Αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι το 2013 σκόπιμα τα όρια δεν τηρούνταν για να ευνοούνται κάποιοι επιχειρηματίες και …για « να μην χάνει ο Δήμος έσοδα»!
Το γεγονός αυτό μπορεί να δυσαρέστησε τους επιχειρηματίες που ενοικίαζαν μέχρι πέρυσι αυτά τα κομμάτια αφού δεν θα μπορούσαν να τα ενοικιάσουν πλέον, όμως δεν εμπόδισε κάποιους άλλους να τα χρησιμοποιούν καταπατώντας δημόσιο χώρο, αφού είναι εκεί ήδη εγκαταστημένοι από τον Μάιο.

Η αλλαγή της νομοθεσίας από το 2013 όσο αφορά τον Παλαιό Αιγιαλό στον οποίο ανήκουν οι παραλίες Λιά- Ελιά( σε ένα κομμάτι) Καλό Λιβάδι ( σε ένα κομμάτι)- Καλαμοπόδι- Αγράρι, οδήγησε εφέτος τους επιχειρηματίες όμορων επιχειρήσεων σε συμβάσεις απευθείας με την Κτηματική και όχι με τον Δήμο. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι να μειώνονται τα έσοδα του Δήμου από αυτά( θα εισπράξει το 50 % και όχι το 80% από τα συγκεκριμένα) και να μην είναι απόλυτα στην δική του αρμοδιότητα να τα ελέγξει.
Σημαντική αλλαγή για το 2014 επίσης είναι ότι ο Δήμος μπορούσε να συνάψει συμβάσεις για την ενοικίαση κομματιών με απευθείας ανάθεση μόνο με όσους έκαναν αίτηση σε αυτόν μέχρι τις 31/5/2014. Οι αιτήσεις μετά την ημερομηνία αυτή υποβάλλονται στην Κτηματική Υπηρεσία.*

Ελιά
η Ελιά 10 Αυγ. 2014

Τι γίνεται στις παραλίες αυτή την στιγμή;

• Καταπάτηση δημόσιου χώρου αφού χωρίς έλεγχο ο κάθε επιχειρηματίας απλώνεται όπως τον βολεύει! Ακόμη και σήμερα επιχειρηματίες που δεν έχουν λάβει μέρος στην δημοπρασία νοικιάζουν ομπρέλες! Επίσης σε παραλίες που δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση, μαγαζάτορες στήνουν ομπρέλες χωρίς καμιά άδεια (βλέπε Πάνορμος).
• Αισχροκέρδεια αφού σε πολλά μαγαζιά τα σετ χρεώνονται περισσότερο από τα 12 ευρώ που έχει υποδείξει ο Δήμος.
• Επί πλέον οι κατ´ ανάθεση εκτάσεις σε επιχειρηματίες εστιάτορες ή ξενοδόχους, έχουν μετατραπεί σε καθολική κατάληψη των παραλιών χωρίς όρια, πολλάκις συμπεριφερόμενοι με θρασύτητα και αναίδεια στους κολυμβητές που δεν θέλουν να υποστούν την οικονομική εκμετάλλευση της υποχρεωτικής ενοικίασης ομπρελών.
• Πουθενά δεν υπάρχουν όρια των εκμεταλλευομένων εκτάσεων και σχεδόν πουθενά δεν εφαρμόζονται όσα συμφωνούνται μεταξύ δήμου και επιχειρηματιών. Και το χειρότερο είναι ότι δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως στο τέλος ο Δήμος θα εισπράξει και τα συμφωνηθέντα. Γιατί στην πλάτη του Δήμου και «με ξένα κόλυβα» οι αχυράνθρωποι του Δήμου ασκούν την εμπνευσμένη πολιτική τους δημιουργώντας έτσι στρατιές υποχρεωμένων ψηφοφόρων για να συνεχίζουν το έργο τους και να κάθονται στις καρέκλες εις βάρος του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου.
• Ανύπαρκτοι έλεγχοι από τον Δήμο αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση να τηρηθούν οι όροι των συμβάσεων και το αρμόδιο όργανό του για την επιτήρηση των παραλιών, η περίφημη « Επιτροπή Αισθητικής» είναι επίσης ανύπαρκτο …δια του προέδρου της!

Η σκανδαλώδης διαχείριση των παραλιών από τον Δήμο της Μυκόνου και οι κακές πρακτικές του παρελθόντος οδήγησαν τις δημοτικές συμβούλους της ΚΕΠΟΜ Δέσποινα Νάζου και Άννα Καμμή να μην συνηγορούν στην εκμετάλλευση των παραλιών άνευ όρων απαιτώντας από τον Δήμο να αποκτήσει την πολιτική βούληση για την τήρηση της νομιμότητας και της προστασίας του Δημόσιου Χώρου. Ζητήσαμε την τοποθέτηση διακριτικών πασάλων που να οριοθετούν τα παραχωρημένα κομμάτια καθώς επίσης και την ανάρτηση χαρτών σε κάθε παραλία για την ενημέρωση των λουόμενων για τα σαφή όρια. Αντιδράσαμε δυναμικά στο να μη δοθεί δεύτερη άδεια σκαφών θαλασσίων σπορ στο Καλό Λιβάδι λόγω αυξημένης επικινδυνότητας. Αρχικά υπήρξαμε μόνοι, αλλά κατά την επανάληψη του συμβουλίου τελικά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και το δεύτερο τμήμα για θαλάσσια σπορ δεν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η απουσία αυτής ακριβώς της πολιτικής βούλησης του Δήμου οδήγησε την Άννα Καμμή σε παραίτηση από την επιτροπή δημοπρασιών την ημέρα της επαναδημοπράτησης, 3 μέρες μετά τον θάνατο του 10χρονου αγοριού αφού ούτε τότε ο Δήμος έδειχνε την διάθεση να συμμορφωθεί και να αποκλείσει από την διαδικασία τους αποδεδειγμένα παρανομούντες επιχειρηματίες.

Στο και πέντε λοιπόν, ζητάμε από την υπεύθυνη εισαγγελική αρχή να παρέμβει, αφού όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι και κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για όσα συμβαίνουν και καταγγέλλουμε, να διερευνήσει τα παραπάνω για να μάθουμε και μεις που μπορούμε να βάζουμε την πετσέτα μας χωρίς να μας τα παίρνουν ή να μας εξευτελίζουν.
Ενδεικτικά ας επισκεφθούν την Παράγκα, το Καλό Λιβάδι, το Πλυντρί, το Καλαμοπόδι την Ψαρρού, την Λιά, τον Πάνορμο, την Φτελιά, τον Ορνό και την Ελιά.

Άννα Καμμή
Γιώργος Ξυδάκης

Αγ. Στέφανος 17 Αυγ 14
Αγ. Στέφανος 17 Αυγ 14

Ελιά 16 Αυγ. 2014
Ελιά 16 Αυγ. 2014
Άγιος Γιάννης στο Διακόφτη 14 Αυγ 14
Άγιος Γιάννης στο Διακόφτη 14 Αυγ 14
Καλό Λιβάδι 13 Αυγ 2014
Καλό Λιβάδι 13 Αυγ 2014
Λιά 17 Αυγ. 2014
Λιά 17 Αυγ. 2014
Πλατύς Γιαλός 14 Αυγ 2014
Πλατύς Γιαλός 14 Αυγ 2014
Ψαρού 14 Αυγ. 2014
Ψαρού 14 Αυγ. 2014
Παράγκα 14 Αυγ. 2014
Παράγκα 14 Αυγ. 2014
Super Paradise Μπλιντρί 12 Αυγ. 2014
Super Paradise Μπλιντρί 12 Αυγ. 2014
Πάνορμος 14 Αυγ. 2014
Πάνορμος 14 Αυγ. 2014

*Οι αλλαγές αυτές σταδιακά οδηγούν στον αποκλεισμό
των Δήμων από την διαχείριση των παραλιών αφού
απώτερος σκοπόςείναι το ξεπούλημα σε ιδιώτες.
Η ΚΕΠΟΜ έχει πάρει θέση για αυτό κατ’ επανάληψη.

Μερικές ακόμα φωτογραφίες
updated 28.08.14

Παραλία Φτελιάς-Ανατολικό τμήμα Αυγ.2014
Παραλία Φτελιάς-Ανατολικό τμήμα Αυγ.2014
Παραλία Φτελιάς Δυτικό τμήμα Αυγ. 2014
Παραλία Φτελιάς Δυτικό τμήμα Αυγ. 2014

Παραλία Ορνού, Αυγ 2014
Παραλία Ορνού, Αυγ 2014

 

Πάνορμος - 08 2014
Πάνορμος – 08 2014

 

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε