Δρόμος στα «κόκκαλα»


Dimitra Voulgaraki Mykonos MetalleiaΣτην τελική φάση επεξεργασίας
το υλικό της έρευνας της Δήμητρας Βουλγαράκη
για τα μεταλλεία της Μυκόνου

Οι ακάματες  και πολύχρονες προσπάθειες της Δήμητρας Λοίζου- Βουλγαράκη για την καταγραφή της ιστορίας των μεταλλείων  και των μεταλλειωτών, έχουν μοναδική πυξίδα και πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης το μεράκι και την αγάπη της  για το τόπο.
Επιθυμία της είναι να σώσει από την λήθη ένα  σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Η όλη ερευνητική προσπάθεια ,  εξ αρχής  συνάντησε την αποδοχή και την υποστήριξη όλων μας μιας και γνωρίζουμε την μεθοδικότητα με την οποία διεκπεραιώνει ό,τι καταπιάνεται η αγαπητή φίλη και εκλεκτή Μυκονιάτισσα.

Διαλογή Βαρίτη Μύκονος
Γυναίκες στη χειροδιαλογή βαρίτη. Μύκονος 1957.
Η φωτογραφία προέρχεται από τα προσωπικό αρχείο του αείμνηστου Λουίζου Παρασκευαΐδη, παλιού διευθυντή της Μύκομπαρ
Εξ αρχής, άλλωστε, είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα άνοιγε κι εκείνη, σαν τον πατέρα της, δρόμο στα «κόκκαλα», για να πλησιάσουμε ξανά για εκ-μετάλλευση τον πλούτο της γης και του παρελθόντος μας.
Στην δύσκολη διαδρομή  μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της, βρέθηκαν  οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι αντιλήφθηκαν τον πλούτο και την σημαντικότητα των στοιχείων που συλλέγονται επίμονα και επίπονα, μεθοδικά και υπομονετικά εδω και χρόνια. Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής φαίνεται ότι σύντομα θα φτάσει στο τέλος. Η Δήμητρα συγκεντρώνει και τακτοποιεί το υλικό της. Ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, μια σημαντική συνεισφορά στη μελέτη της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Μυκόνου και όχι μόνο.
Ήδη ένα μικρό σποτάκι προαναγγέλει την σπουδαιότητα του θέματος που πραγματεύεται η συγγραφέας-ερευνήτρια.
Προσδοκούμε στο κοντινό μέλλον να έχουμε την χαρά μιας ολοκληρωμένης γεύσης από την έρευνα αυτή.
Καλή ευόδωση Δήμητρα!

«…είμαστε στη διάθεσή σας για ότι μπορεί να σας βοηθήσει στο σκοπό σας»

Παραθέτουμε επιστολή που έλαβε η Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη πριν λίγες μέρες από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και τον Δημήτρη Καλιαμπάκο καθηγητή ΕΜΠ.
Λαύριο, 17.05.2017 Αρ. Πρωτ. 4382 
Προς: Κα Δήμητρα Λοΐζου- Βουλγαράκη 
Θέμα: Συνδρομή του ΤΠΠΛ στην ερευνητική εργασία σας

Αγαπητή κυρία Λοΐζου,
τιμούμε πολύ την ερευνητική σας πρωτοβουλία σχετικά με την ιστορία των μεταλλείων της Μυκόνου και τη θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική για τη μεταλλευτική ιστορία του τόπου μας. Η εργασία σας θα συμπληρώσει ένα κομμάτι στην εικόνα της μεταλλευτικής δραστηριότητας που για πάνω από έναν αιώνα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ως συνέχεια της αρχαίας μεταλλευτικής παράδοσης. Ιδιαίτερα οι μαρτυρίες ανθρώπων που κουβαλάνε  αναμνήσεις και πληροφορίες για την εποχή αυτή έχουν ανεκτίμητη αξία.

Εγώ προσωπικά και το δυναμικό του ΤΠΠΛ, θα είμαστε στη διάθεσή σας για ότι μπορεί να σας βοηθήσει στο σκοπό σας. 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Δημήτρης Καλιαμπάκος
Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αντιπρόεδρος Ε.Α.Δ.Ι.Π. Ε.Μ.Π.
Σημείωση: Το σποτάκι του Δημήτρη Καλφάκη, εδώ:

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε