ΟΧΙ ΣΤΗΝ EKΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ – Πρόταση ουσιαστικής παρέμβασης από την ΚΕΠΟΜ

Στις 22/10/2012, έγινε Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο η Δέσποινα Νάζου κατέθεσε εκ μέρους της ΚΕΠΟΜ  αίτημα για προσφυγή του Δήμου Μυκόνου στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η παραχώρηση του Λιμανιού του Τούρλου στην Α.Ε.  «ΤΑΙΠΕΔ».

Λιμάνι Μυκόνου στον Τούρλο – εκχωρείται όπως είναι, άρον άρον κι ανευ όρων;
Φωτογραφία αρχείου από Ιωάννα Σαμιωτάκη

Το Δ.Σ. δεσμεύτηκε να ζητήσει τη γνώμη της νομικής συμβούλου του Δήμου, έτσι ώστε, σε έκτακτο ή τακτικό μελλοντικό Συμβούλιο,  να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη έκθεση για  αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Οι όποιες κινήσεις όμως πρέπει να γίνουν ταχύτατα διότι τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφυγών εναντίον των παραχωρήσεων των λιμανιών στην εν λόγω Α.Ε.

Ελπίζουμε, η δυναμική αυτή παρέμβαση της ΚΕΠΟΜ, να μην πέσει στο κενό και να δείξει η Δημοτική Αρχή, στις ελάχιστες μέρες που απομένουν ως το τέλος Οκτώβρη, ότι πραγματικά είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, έστω και την ύστατη στιγμή. Έτσι όπως καταρρέουν οι δομές και οι θεσμοί, δεν αρκούν μόνο οι επιστολές διαμαρτυρίας του Δημάρχου ή οι αποφάσεις   του Δημοτικού Συμβουλίου.  Χρειάζεται παράλληλα δράση που περνά από τα νομικά όργανα  και αποτελεί   ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία στα χέρια των Δήμων και των πολιτών για να αντιστρέψουν ό,τι φαίνεται ως αναπόφευκτο και δεδομένο.

Ήδη, ο Δήμος Ρεθύμνου έχει πάρει απόφαση από το καλοκαίρι να κινήσει νομικές διαδικασίες για το δικό του λιμάνι, ενώ πολλές ενώσεις πολιτών και πολιτικές συλλογικότητες  προσφεύγουν στο ΣτΕ για να αποτρέψουν την εκποίηση των λιμανιών της περιοχής τους .

Παραθέτουμε το κείμενο της ΚΕΠΟΜ  που κατατέθηκε στο Δ.Σ. για την προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ:

   ΘΕΜΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ

Από τη Δημοτική Παράταξη
«Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου»

ΜΥΚΟΝΟΣ, 22/10/2012

«ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών  Μυκόνου, καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν για την προσφυγή  του Δήμου Μυκόνου στο ΣτΕ κατά της απόφασης εκχώρησης του Λιμανιού Τούρλου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», η οποία θα έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακι­νήτων εντός της χερσαίας ή/και της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα του Τούρλου.

Η μεταβίβαση του λιμανιού του Τούρλου στην παραπάνω ανώνυμη εταιρεία με  κερδοσκοπικό χαρακτήρα χωρίς αντάλλαγμα, συνιστά  λάθρα παραχώρηση της κυριότητας κοινοχρήστων πραγμάτων όπως ο Λιμένας και η Χερσαία Ζώνη του.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι άμεση καθώς στις 30/10/2012 λήγει η προθεσμία δικαιώματος προσφυγών κατά της παραπάνω απόφασης.

Η ΚΕΠΟΜ θεωρεί αναγκαία την προσφυγή για την ακύρωση της παραπάνω απόφασης, καθώς είναι η μόνη δραστική λύση προκειμένου να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού , για την οποία άλλωστε έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του,  σύσσωμο το Δ.Σ. με απόφασή του. Πρέπει ως Δήμος να δείξουμε εμπράκτως και ουσιαστικά πλέον την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού προχωρώντας  στις  νομικές εκείνες ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή των επιζήμιων για τη Μύκονο αποφάσεων, προστατεύοντας το κοινό συμφέρον των κατοίκων της.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΠΟΜ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΖΟΥ

Λιμάνι Μυκόνου στον Τούρλο – ντόκος κρουαζιεροπλοίων-
Φωτογραφία αρχείου από Ιωάννα Σαμιωτάκη, με Queen Elisabeth 2012

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

One thought on “ΟΧΙ ΣΤΗΝ EKΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ – Πρόταση ουσιαστικής παρέμβασης από την ΚΕΠΟΜ”

Σχολιάστε