Η Κ.Ε.Πο.Μ στην Άνω Μερά

Την Κυριακή 26/09/2010 η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου πραγματοποίησε συνάντηση κατοίκων και φορέων στο εστιατόριο «Βαρδάρης», στην πλατεία Άνω Μεράς. Η πρόσκληση αφορούσε τη γνωριμία των κατοίκων με τα μέλη της Κ.Ε.Πο.Μ., τη συζήτηση και την καταγραφή των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους.

Στην Άνω Μερά βρίσκεται το αναπτυξιακό μέλλον της Μυκόνου. Ένα μέλλον που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις αφού όλα δείχνουν ότι αύριο το νησί, για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό, πρέπει να προβάλει το διαφορετικό του πρόσωπο.

Μετά την εισηγητική ομιλία της επικεφαλής του συνδυασμού Δέσποινας Νάζου -η οποία επεφύλαξε έκπληξη παρουσιάζοντας την πρώτη εικοσάδα υποψηφίων του συνδυασμού καθώς και στοιχεία του προγράμματος- έγιναν συμπληρωματικές τοποθετήσεις για επιμέρους θέματα και ενημέρωση για τον Καλλικράτη από μέλη της Κ.Ε.Πο.Μ.

Ακολούθως έλαβαν το λόγο πολίτες που ανέπτυξαν με αγωνία τα επί χρόνια άλυτα προβλήματα της Άνω Μεράς και των γύρω περιοχών. Συσσωρευμένα προβλήματα, που τείνουν να πνίξουν ένα χωριό φημισμένο, τραγουδισμένο, όμορφο κι αξιοπρεπές. Οι κάτοικοι δίκαια αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν βλέπουν έργα πνοής, ούτε ενδιαφέρον μόνιμο και διαρκές. Κι όμως εδώ στην Άνω Μερά βρίσκεται το αναπτυξιακό μέλλον της Μυκόνου. Ένα μέλλον που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις αφού όλα δείχνουν ότι αύριο το νησί, για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό, πρέπει να προβάλει το διαφορετικό του πρόσωπο.

Αυτό όμως το μέλλον φαντάζει όλο και πιο απόμακρο όταν η Άνω Μερά είναι ένα ασύνορο χωριό με έλλειψη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, με νερό κακής ποιότητας, χωρίς τη μέριμνα να απολαμβάνει ο επισκέπτης στοιχειώδεις υποδομές, όπως ένα γραφείο πληροφοριών και δίκτυο δημόσιων τουαλετών στις παραλίες. Όταν λείπει το ενδιαφέρον για τους ψαράδες και τους αγρότες. Όταν η πολιτική που θα αναδείξει την Άνω Μερά σε εναλλακτικό τόπο διακοπών, με τα εκκλησιαστικά μνημεία, τους ανεμόμυλους, τους περιστεριώνες, τα παραδοσιακά χωριά, τη μουσική παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τον διαφορετικό τρόπο ζωής, απουσιάζει παντελώς.

Η πολιτιστική συνεισφορά του Δήμου περιορίζεται σε μια δυο εκδηλώσεις στα ‘Νιάμερα, ενώ έχουμε δημόσια κτίρια χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, λείπουν η καλή συγκοινωνία, η μέριμνα για το παιδί, τη νεολαία, και τους ηλικιωμένους, δεν υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους και αστυνόμευση, εξακολουθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών, ενώ τα ρέματα κι οι ακρογιαλιές δέχονται βοθρολύματα.
Κι αν όλα αυτά ήταν μια ανεκτή πραγματικότητα στα χρόνια του ’60, σήμερα απλά είναι ο ορισμός της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

Η Κ.Ε.Πο.Μ. με απλές και δημόσιες κινήσεις κατέγραψε εν πολλοίς γνωστά από χρόνια προβλήματα. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει παρά μόνο προς το χειρότερο. Η συνάντηση ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε ο συνδυασμός στοχεύοντας στην ουσιαστική ανάδειξη των θεμάτων της υποβαθμισμένης Άνω Μεράς.

Το πλαίσιο μια τέτοιας εκδήλωσης αποτελεί πρόταση, ενός άλλου τρόπου προσέγγισης των προβλημάτων και των συμπολιτών μας, με κοινωνική ευαισθησία, ευθύνη και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Είναι ο τρόπος της Κ.Ε.Πο.Μ., μιας κίνησης που έχει 70 μέρες οργανωμένης παρουσίας και ήδη βάζει τη σφραγίδα μιας νέας πραγματικότητας. Ήρθαμε για να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε λύσεις, να πάμε τον τόπο παραπέρα. Ήρθαμε για να μείνουμε και θα είμαστε πάντα ενεργοί αναδεικνύοντας καθημερινά την απόφασή μας να περάσουμε από το Εγώ στο Εμείς, γιατί η Μύκονος μας έχει ανάγκη όλους.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

3 σκέψεις σχετικά με το “Η Κ.Ε.Πο.Μ στην Άνω Μερά”

  1. Ενδιαφέρουσα βραδιά με γνωριμία (κι αναγνώριση φίλων ως) υποψήφιων με απόψεις γιά την ‘Ανω Μερά που από όταν πρωτοέζησα στη Μύκονο έγινε η Αμοργός μου, τόπος νοσταλγίας διακοπών μιά ζωής πιό απλής σαν εκείνη που με πρωτοέφερε στο νησί. Τα ηλιβασιλέματα στην πλατεία με τη γαλήνη, τα παιδάκια που παίζουν, τις ήσυχες ταβέρνες, το μοναστήρι & τον ‘Αγιο Ονούφριο που κάποια καλοκαιρινά απογεύματα του άναβα το καντήλι που είχε σβήσει, τις βόλτες στα αμπέλια & τα παλιά χωριά. Η Άνω Μερά χρειάζεται συγκοινωνία, αποχέτευση, τράπεζα. Μα πιό πολύ ίσως χρειάζεται, ως κακόν αμιγές καλού, να εκμεταλλευτεί τη γνώση που αποκόμισε αυτά τα χρόνια υποτονικής «ανάπτηξης» & να διατηρήσει το ύφος & το χρώμα της που αγαπήσαμε & αγαπάμε & τη συντήρισε τόπο «θεόκτιστο» στα μέτρα του ανθρώπου.

  2. Αγαπητοί Φίλοι

    Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω οτι στη Μύκονο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά απο τους μόδιστρους και δεν θα αφήσουν τη Μύκονο να καταρεύσει πολιτιστικά και ίσως συμβάλουν στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της, ώστε να μην είναι το νησί μόνο των ιδιαιτεροτήτων, των νεόπλουτων, και του ΄΄κιτς΄΄.

    Η Μύκονος έχει πολιτισμό απο τη Μυκηναική εποχή και είναι κρίμα να μην αναδεικνύουν οι πολίτες την ιστορία της και την επι χιλιετίες ύπαρξή της.

    Θα ήθελα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας και θέσεις που αφορούν σε λήψη μέτρων προστασίας του νησιού απο την αυθαίρετη δόμηση κάτι που αν δεν βάλει φρένο στο παραλογισμό των νεόπλουτων στο μέλλον θα δημιουργήσει τεράστια οικιστικά προβλήματα στο νησί.

    Επιπρόσθετα πρέπει να συμβάλετε στη διάφανη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ενεργοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες θεσμούς και διαδικασίες ώστε να αποτρέψετε εκφυλιστικά φαινόμενα οικονομικών ατασθαλιών που προσβάλουν το Μυκονιάτη. Το βιοτικό επίπεδο του Μυκονιάτη και το κατα κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλό, έπρεπε να διασυρθεί το νησί με όλα αυτά τα γεγονότα?? ο πατέρας μου πείναγε και εγκατέλειψε το νησί προπολεμικά και τέτοιες πρακτικές που συνέβησαν στο νησί ποτέ δεν τις έμαθε, απεναντίας υπήρξε ένας κοινωνικός σεμνός αγωνιστής της αριστεράς, που ποτέ δεν έγινε αρεστός στη κοινωνία της Μυκόνου γι΄ αυτή του τη δράση.

    Το Νησί πάνω απο τα κέρδη!!!

    Καλή επιτυχία!!!

  3. Η Άνω Μερά, δυστυχώς πληρώνει την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής. Στο νησί πολλά χρόνια τώρα όλα κινούνται βάση του κέρδους και κυρίως του ιδιωτικού κέρδους που προκύπτει απ’ την κάκη και πρόσκαιρη τουριστική αναπτύξη. Ένα χωρίο που στερείται τα βασίκα , ένας τόπος εντελώς παραμελημένος. Δεδομένου οτι όλες οι αποφάσεις για τον οικισμό προέρχονται απο το δημοτικό συμβούλιο, κάνουν τα πράγματα ακομά πιο δυσκολά.
    Συγχαίρω την ΚΕΠΟΜ και τάσσομαι στο πλευρό της , γιατι πρώτα απ΄όλα ήρθε σε ανοιχτή συναντήση με τους κατοίκους του οικισμού και απεφύγε το υποκριτικό κουστούμι του σώτηρα , που παρουσιάζει προτάσεις και ζήτα την ψήφό.
    Ανεξάρτητα απο τις πολιτικές αποψεις που κατατίθενται σε τούτη την προεκλογική περιοδό, πρέπει όλοι να καταλάβουν οτι τον πρώτο και τον τελεύταιο λόγο, έχει ο λαός.
    Το πολιτίκο ήθος που δείχνει η ΚΕΠΟΜ μέσω του ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες, μας γεμίζει ελπίδα για μια διαφορετική στάση και κυρίως δράση σε αυτούς τους δυσκολούς καιρούς.

Σχολιάστε