Άκαιρη αντικατάσταση ψηφοδελτίων του συνδυασμού «Μύκονος-Επόμενη Μέρα»

Αιφνίδια χθες το απόγευμα λάβαμε από τον δήμαρχο Μυκόνου κ. Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα αναφορά (αρ. πρωτ. 9346 /03.11.2010) σε σχέση με την αντικατάσταση των δεμάτων με τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Μύκονος- Επόμενη Μέρα». Αποδέκτες: 1) Εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρου 2) Εισαγγελέας Εφετών Σύρου 3) Εισαγγελέας Αρείου Πάγου 4) Έφορος δικαστικών αντιπροσώπων Πρωτοδικείου Σύρου 5) Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, με κοινοποίηση στους 1) Α.Τ. Μυκόνου 2) παράταξη Κ.Ε.Πο.Μ. 3) παράταξη «Μυκονιάτικη Άνοιξη»

Σύμφωνα με την αναφορά του κ. δημάρχου: «στις 13.20 μμ κι ενώ απουσίαζα, εισήλθαν στο γραφείο του οι κ. Φίλιππος Μενάρδος και Δημήτρης Λαζαρίδης από τον συνδυασμό «Επόμενη Μέρα» και αντικατέστησαν τα δέματα των ψηφοδελτίων του παραπάνω συνδυασμού με νέα δέματα, προβάλλοντας την δικαιολογία στον δημοτικό υπάλληλο κ. Μιχάλη Ασημομύτη ότι υπήρχε τυπογραφικό λάθος στα ψηφοδέλτιά τους».

Για το σοβαρό αυτό γεγονός η Κ.Ε.Πο.Μ. εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ

Άκαιρη αντικατάσταση ψηφοδελτίων του συνδυασμού

Μύκονος – Επόμενη Μέρα.

Τρεις μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Από τη μέρα που ευελπιστούμε να σημάνει η μεγάλη αλλαγή στον Δήμο της Μυκόνου. Τρεις μέρες για να απαλλαγούμε από πρακτικές και συνήθειες που προσβάλουν τους πολίτες. Κι ενώ έως χτες όλα κυλούσαν στον συνήθη προεκλογικό ρυθμό, με μικρές διολισθήσεις των συνδυασμών, συνέβη μεσημεριάτικα ένα γεγονός σημαντικό και ουσιαστικό. Ένα γεγονός που δείχνει με τον χειρότερο τρόπο, την διάτρητη κατάσταση του Δήμου Μυκόνου.

Με μια έκνομη και έκρυθμη διαδικασία, ο συνδυασμός «Επόμενη Μέρα», του κυρίου Ανδρέα Φιορεντίνου, αντικατέστησε τα ψηφοδέλτιά του τα οποία είχε επίσημα καταθέσει στον Δήμο Μυκόνου επί αποδείξει 8 ημέρες προ των εκλογών όπως αυστηρά ορίζει ο νόμος. Αυτά τα ψηφοδέλτια από το περασμένο Σάββατο αποτελούν δημόσια περιουσία, Είναι έγγραφα στα οποία κανείς πλην του υπευθύνου δημάρχου του κάθε τόπου δεν θα έπρεπε να έχει πρόσβαση. Οποιοσδήποτε άλλος, είτε υπάλληλος, είτε Αρχή, έχει πρόσβαση, μπορεί να προκαλέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σοβαρό πλήγμα στη διαδικασία των εκλογών. Τέτοιου τύπου περιστατικά μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και την έκπτωση του δικαιώματος συμμετοχής των φορέων της έκνομης πράξης στις εκλογές.

Είχαμε εδώ και μέρες δει, όχι ένα αλλά τρία τυπικά λάθη στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του κυρίου Φιορεντίνου. Τα θεωρήσαμε άνευ ουσίας και απορήσαμε, γιατί θυμηθήκαμε ότι ήταν εκείνος που απαξίωσε την συζήτηση μαζί μας όταν ζητήσαμε δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής. Ένας από τους λόγους ήταν ακριβώς αυτός: «η κατάθεση και από τους 4 συνδυασμούς κοινού τύπου ψηφοδελτίων». Κι ενώ λοιπόν είχαμε την προεκλογική περίοδο ανοικτή γραμμή τρεις συνδυασμοί για τυπικά θέματα Καλλικράτη και ψηφοδελτίων, με τον κ. Φιορεντίνο υπήρξε μόνο μία επικοινωνία, την βραδιά της κατάθεσης των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο. Για τα υπόλοιπα ίσχυε πάντα η δήλωση του ίδιου του κ. Φιορεντίνου ότι μ’ αυτά δεν ασχολείται, αφού τα έχει αντ’ αυτού «αναλάβει μεγάλο γραφείο των Αθηνών». Και ιδού τα αποτελέσματα.

Τα είδαμε λοιπόν τα λάθη, αλλά κρίναμε ότι δεν ήταν αυτός λόγος για να τον θέσουμε εκτός διαδικασίας. Όπως δεν είναι σήμερα λόγος να ζητήσουμε την έκπτωση του συνδυασμού του από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Εκείνο όμως που για μας είναι σημαντικό, είναι ότι αποδεικνύεται σήμερα αυτό που καταγγέλλει ο συνδυασμός μας. Ότι δηλαδή οι ανθυποψήφιοί μας γαλουχήθηκαν σε μια κατάσταση που λειτουργούσε πάντα έτσι: παράνομα ή έστω στα όρια της νομιμότητας.  Και είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο κάποιοι θα διοικήσουν στο μέλλον. Δεν σέβονται τις διαδικασίες και δεν τις σεβάστηκαν ποτέ.

Από την άλλη δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτό που για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ως το μέγιστο πρόβλημα στη Μύκονο. Ο Δήμος και στο παρελθόν και κυρίως επί δημαρχίας Κουσαθανά-Μέγα, είναι διάτρητος και αφερέγγυος. Είναι ένα μαγαζάκι στο οποίο δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Εμπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε. Από τη μια μπαίνουν-βγαίνουν φάκελοι κι εξαφανίζονται μελέτες, αρχεία, πρωτόκολλα, πρακτικά και λογαριασμοί πολιτών. Από την άλλη ο εισαγγελέας κατάσχει σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του Δήμου.

Για να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία, ας ισχύσουν τα δέοντα! Οι συνδυασμοί ας ασκήσουν αν θέλουν το νόμιμο δικαίωμα των ενστάσεών τους και τα αρμόδια όργανα ας επιληφθούν του θέματος στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Για την Κ.Ε.Πο.Μ.–το ξαναλέμε- δεν μπαίνει λόγος ουσιαστικός για την μη συμμετοχή κάποιου στην εκλογική διαδικασία. Τον κύριο Φιορεντίνο και τον συνδυασμό του τον θέλουμε στις εκλογές. Γιατί το σημαντικό είναι να δώσει ο μυκονιάτικος λαός την απάντησή του, κρίνοντας ελεύθερα.

Η Κ.Ε.Πο.Μ επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της. Είναι όμως υποχρεωμένη να καταγγείλει τα γεγονότα και να ζητήσει από κάθε αρμόδιο την διασφάλιση της απρόσκοπτης και νόμιμης εκλογικής διαδικασίας.

Η Κ.Ε.Πο.Μ. προτείνει, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή ενός ατόμου από κάθε συνδυασμό, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της εκλογικής διαδικασίας, που πιθανόν να προκύψουν στο τριήμερο που μας απομένει ως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή τύχη στην ψήφο των συμπολιτών μας.

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

Σχολιάστε