«Μομφή» κατά του κ. Σκαγιά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αλλοίωση πρακτικών, σκίσιμο σελίδων, παρακράτηση κλειδιών του Δήμου…

Επισοδειακή η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη καθηκόντων δημαρχεύουσας από την κ. Ειρήνη Γρυπάρη.
Όλες οι παρατάξεις ης Αντιπολίτευσης δια των εκπρόσώπων τους κατήγγειλαν τον Πρόεδρο του Δ. Σ. για μια σειρά από πρωτοφανείς στο εύρος τους παραβατικές συμπεριφορές που καθιστούν προβληματική την λειτουργία του Δήμου.
Η τετρασέλιδη αναφορά που κατατέθηκε και διαβάστηκε στο Δ.Σ. καλεί τον κ. Σκαγιά σε παραίτηση είναι αποκαλυπτική.

ΣΚΑΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ

Μύκονος, 4/7/2013

Προς: Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Δήμου Μυκόνου

 Θέμα: ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, κκ Δημοτικοί σύμβουλοι,

Κατά την διάρκεια της  παρούσας δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011 , με λύπη μας έχουμε διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά του Προέδρου κυρίου Δημήτρη Σκαγιά  δεν είναι η αρμόζουσα  της θέσης που κατέχει. Σε πολλές δε των περιπτώσεων οι ενέργειες του ιδίου κρίνονται και παραβατικές.

Αναφέρουμε τις σημαντικότερες περιπτώσεις που έχουμε διαπιστώσει τέτοιου είδους συμπεριφορά ως μέλη του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου.

  1. Στις 21/6/2013 με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου τέθηκαν σε αργία ο Δήμαρχος κύριος Μέγας και οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Βαμβακούρης και Κοντομήτρος. Στις 25/6/2013 με έγγραφό της, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. με θέμα την αντικατάσταση του Δημάρχου, σύμφωνα με το άρθρο 89 του νόμου 3463/2006, ώστε να μην παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία των 5 ημερών που σαφώς ορίζεται στο ανωτέρω άρθρο κατά την οποία το Δ.Σ. μπορεί να συνεδριάσει και να ορίσει αντικαταστάτη του Δημάρχου. Παρόλο το αίτημα της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος δεν κάλεσε το συμβούλιο μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, ως όφειλε και δεδομένου ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε  να το πράξει. Το αποτέλεσμα ήταν να παρέλθει η αποκλειστική ημερομηνία των 5 ημερών και το Δ.Σ. να μείνει άπρακτο και κατώτερο των περιστάσεων.
  2. Στις 27/6/2013 ο πρόεδρος απέστειλε πρόσκληση προς τα μέλη του Δ.Σ. για έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αντικατάσταση του Δημάρχου. Η συνεδρίαση όμως πλέον δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αφού είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο των 5 ημερών που ορίζει η νομοθεσία και μέσα στο οποίο μπορούσε το Δ.Σ. να συνεδριάσει. Έτσι η πρόσκληση σε συνεδρίαση με αυτό το θέμα ήταν πλέον παράνομη, το Δ.Σ. είχε χάσει το δικαίωμα να ορίσει αντικαταστάτη του Δημάρχου και ήδη ίσχυε το επόμενο βήμα που ορίζει η νομοθεσία, όπου πλέον Δημαρχεύων γίνονταν αυτόματα ο πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Αυτό άλλωστε, όπως γνωρίζαμε όλοι, είχε δρομολογηθεί και η κ. Γρυπάρη Ειρήνη είχε ήδη αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την σύμφωνη γνώμη της να αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου και μάλιστα πολύ πριν ο πρόεδρος αποστείλει τις προσκλήσεις για την συνεδρίαση. Κατά συνέπεια η σύγκληση του Δ.Σ. θα δημιουργούσε πλέον μόνο αναστάτωση και θα τορπίλιζε την νομιμότητα και την ορθή εφαρμογή των κανόνων. Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και έτσι καμία, ούτε η συμπολίτευση, ούτε η αντιπολίτευση δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση. Αξίζει δε να σημειωθεί, σαν έμμεση συνέπεια των ανωτέρω, ότι τελικά το Δ.Σ δεν συνεδρίασε κατά τον μήνα Ιούνιο ενώ η νομοθεσία ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.
  3. Την Παρασκευή 21/6/2013, ημέρα κατά την οποία, τέθηκαν σε αργία  ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι έγινε καταγγελία από την δημοτική παράταξη ΚΕΠΟΜ ότι άγνωστο άτομο βρισκόταν μέσα στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου σε ώρα μη εργάσιμη. Σύμφωνα δε με την καταγγελία, μετά από φασαρία που έγινε, κατέφθασε στο σημείο ο πρόεδρος του Δ.Σ ο οποίος , εκνευρισμένος, είπε ότι το άτομο αυτό ήταν εκεί, με δική του εντολή και άδεια. Δηλαδή, ο πρόεδρος ενός δημοτικού συμβουλίου έχει τέτοια εξουσία και επιτρέπει σε άτομα ξένα προς την οικονομική υπηρεσία να έχουν πρόσβαση σε αυτή, στο αρχείο της, στους φακέλους, τις καρτέλες και τα έγγραφα που υπάρχουν μέσα σε αυτή
  4. Είναι γνωστό ότι ο κ. Σκαγιάς έχει κλειδιά του Δημαρχείου, στο οποίο παραμένει πολλές φορές μέχρι αργά το βράδυ. Διαπιστώθηκε  δε ότι του έχουν παραδοθεί από τον  αντιδήμαρχο κ. Κοντομήτρο με εντολή Δημάρχου και τα κλειδιά της οικονομικής υπηρεσίας. Πρέπει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο να παρέμβει και οι αρμόδιοι να διαφυλάξουν τα δημόσια έγγραφα και τα κάθε είδους συμφέροντα του Δημοσίου. Πρέπει να δοθούν  από το Δ.Σ., την Δημαρχεύουσα και τους αρμόδιους, αυστηρές εντολές προς τους προϊσταμένους όλων των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να αλλαχθούν όπου απαιτείται οι κλειδαριές των υπηρεσιών του Δήμου και να προσδιοριστούν επακριβώς και αυστηρώς τα άτομα που προβλέπεται εκ της νομοθεσίας να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα της πρόσβασης στα γραφεία.
  5. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 30/11/11 η δημοτική υπάλληλος που είχε οριστεί ως πρακτικογράφος των συνεδριάσεων του Δ.Σ. κατήγγειλε ενώπιον όλου του Δ.Σ. ότι ο κ. Σκαγιάς μετά το πέρας των συμβουλίων και αφού οι σύμβουλοι έχουν υπογράψει και αποχωρήσει, αλλοιώνει τα πρόχειρα πρακτικά, μουτζουρώνοντας γραμμές στο βιβλίο και σκίζοντας σελίδες από αυτό. Ο κ. Σκαγιάς παραδέχθηκε τα λεγόμενα της υπαλλήλου λέγοντας ότι είχε κάθε δικαίωμα ως πρόεδρος να το κάνει αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί η υπάλληλος από πρακτικογράφος και οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας να προχωρήσουν σε καταγγελία.
  6.  Στις 28/4/2011 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόσκληση που απέστειλε ο κ. Σκαγιάς. Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης ήταν  : «Τροποποίηση- υλοποίηση κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας-διοίκησης και διαχείρισης του Δ.Λ.Τ.Μ.»  Στην συνεδρίαση παρανόμως ο κ. Σκαγιάς χωρίς να το γράφει η ημερήσια διάταξη και χωρίς να το θέσει θέμα με την εκτός ημερήσιας διάταξης διαδικασία, κάλεσε το σώμα να συζητήσει και τελικά να ψηφίσει ( κατά πλειοψηφία) την σύσταση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου! (απόφαση 61/2011 του Δ.Σ), και  ακυρώνοντας την προηγούμενη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου να ψηφίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο πλέον δεν ήταν επταμελές αλλά εννεαμελές! (απόφαση 62/2011 του Δ.Σ). Οι παραπάνω αποφάσεις εκτός του ότι πάρθηκαν χωρίς να αναγράφονται ως θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν και για δεύτερο λόγο παράνομες δεδομένου ότι ο αριθμός των μελών των Δ.Σ. των λιμενικών ταμείων καθορίζονται από το άρθρο 28  του νόμου 2738/99 παρ.2.που καθορίζει ότι τα Δ.Σ είναι επταμελή. Το αποτέλεσμα ήταν οι αποφάσεις αυτές να ακυρωθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου αλλά χάρις στον εγωισμό και την αλαζονεία του προέδρου αλλά και του κ. Μέγα το Λιμενικό Ταμείο δεν συνεδρίασε για 9 ολόκληρους μήνες.
  7.  Στις 21/1/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία διαγραφές οφειλών που περιλαμβανόταν στους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Μυκόνου. Ενώ το συνολικό ποσό των διαγραφών έφτανε τις πολλές χιλιάδες ευρώ, κανείς Δημοτικός Σύμβουλος δεν γνώριζε για ποιους οφειλέτες επρόκειτο και ποιο το ποσό για κάθε έναν από αυτούς. Ενώ είχε προκληθεί μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε οι σύμβουλοι να λάβουμε γνώση ο κ. Σκαγιάς αρνήθηκε την χορήγηση οποιουδήποτε στοιχείου πέραν του συνολικού ποσού διαγραφών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ποτέ δεν μάθαμε ποιες διαγραφές έγιναν, αφού υπήρχε και έγγραφο του προέδρου προς τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να μην χορηγούν στοιχεία και έγγραφα σε Δημοτικούς Συμβούλους αλλά μόνο σε εκείνον  και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να τα λαμβάνουν δια του προέδρου!
  8. Στις 30/7/2011 το Δ.Σ. ψήφισε ομόφωνα να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι απαραίτητες διορθώσεις των αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΤΑΠ. Εν’ γνώση όμως του κ.Σκαγιά (αφού  υπογράφει) στην καθαρογραμμένη απόφαση γράφτηκε οι διορθώσεις να έχουν ισχύ από 1/1/12, δηλαδή 6 μήνες μετά! Αποτέλεσμα της αλλοίωσης της απόφασης του Δ.Σ. ήταν να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με διπλάσιο ή και παραπάνω σε αρκετές περιπτώσεις τέλος ακινήτων που καθιερώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2011. Η σωστή απόφαση γράφτηκε τελικά, μετά από καταγγελία της παράταξης « Μύκονος Επόμενη Μέρα» στο συμβούλιο της 15/9/2011 αλλά πλέον ήταν αργά αφού το χαράτσι είχε προσδιοριστεί πλέον  με τις λανθασμένες τιμές.
  9. Με το άρθρο 30 του νόμου3463/2006 καθιερώθηκε ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών των Δημοτικών Συμβούλων. Ο κ. Σκαγιάς όφειλε ως πρόεδρος, με την εγκατάσταση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, να εξετάσει, πράγμα όμως που δεν έκανε, αν πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 30 ώστε να εξασφαλίσει την νομιμότητα της σύνθεσης του Δ.Σ. Η παράταξη «Μύκονος Επόμενη Μέρα» με τα 616/31-1-2011 και  3925/20-5-2011 προς τον Δήμο Μυκόνου έγραφα της, ζητούσε ενημέρωση για το ποιοι  Δημοτικοί Σύμβουλοι  ήταν οφειλέτες του Δήμου κατά την ημέρα εγκατάστασης της Δημοτικής Αρχής. Ως απάντηση  λάβαμε έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας ότι τα στοιχεία που ζητάμε έχουν παραδοθεί στον πρόεδρο ώστε να μας τα παραδώσει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα ήταν τα στοιχεία αυτά να μην μας χορηγηθούν ποτέ!
  10.  Παρά το μέγεθος  των προβλημάτων,  τον όγκο των ζητημάτων  που αντιμετωπίζει το νησί και  τις συνεχείς αιτήσεις των Δημοτικών συμβούλων,  τα δημοτικά συμβούλια  εξακολουθούν να γίνονται με συχνότητα ένα το μήνα.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα θέματα, να συσσωρεύονται οι φάκελοι στο γραφείο του Προέδρου, να μην επαρκεί ο χρόνος των συμβουλίων ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα προς συζήτηση θέματα, να μην μπορούν να ενημερωθούν ουσιαστικά οι δημοτικοί σύμβουλοι.

11. Παρά την σπανιότητα των συμβουλίων, οι φάκελοι των θεμάτων που τίθενται προς ενημέρωση των συμβούλων είναι πολλές φορές ελλιπείς, ενώ πάντα μπαίνουν από τον Πρόεδρο περισσότερα θέματα   από αυτά που αναφέρονται στην πρόσκληση, ακόμη και λίγο πριν την έναρξη των Συμβουλίων.Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική  που υποτιμά την λειτουργία του ΔΣ και το ρόλο των συμβούλων.

12. Πολύ συχνά στα Δημοτικά συμβούλια υπάρχει ανάγκη να παρίστανται ειδικοί από τις υπηρεσίες του Δήμου ή η νομική σύμβουλος προκειμένου να επεξηγήσουν και να απαντήσουν σε απορίες που δημιουργούνται στους συμβούλους τη στιγμή της παρουσίασης των θεμάτων. Δυστυχώς στα περισσότερα συμβούλια είμαστε χωρίς την κάλυψη των ειδικών και έτσι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις χωρίς τη σωστή πληροφόρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

13. Είναι πλέον πάγια τακτική να καλούνται οι σύμβουλοι να συμμετέχουν σε έκτακτα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να προλάβει ο Δήμος να επικυρώσει αποφάσεις εντός προθεσμιών- δηλ. την τελευταία  στιγμή-για μια σειρά από ζητήματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν παρουσιαστεί και να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας  πολύ νωρίτερα. Τα ζητήματα αυτά φτάνοντας την τελευταία στιγμή στο τραπέζι, δεν δείχνουν να έχουν δουλευτεί συστηματικά, ούτε με ορθολογικό τρόπο, ενώ τα περισσότερα αφορούν μελέτες και προτάσεις υποβολής σε προγράμματα για σημαντικά έργα  υποδομής ή ανάπτυξης του τόπου.

14.  Έχουμε διαπιστώσει ότι έγγραφα που κοινοποιούνται σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις από φορείς και ιδιώτες μέσω του Δήμου, δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια μας. Σε σχετική προφορική διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο, η απάντηση που πήραμε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αλλά να φροντίζουμε εμείς να βρίσκουμε αυτά τα έγγραφα από τους αποστολείς.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα της πρακτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος, του   τρόπου που ασκεί τα καθήκοντά του, και συνθέτουν ένα πάζλ που όλα τα κομμάτια μαζί και το καθένα ξεχωριστά υποδεικνύουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει σύσσωμο τον πρόεδρο κ. Σκαγιά και την παραβατική συμπεριφορά του. Επιπροσθέτως η παρούσα επιστολή θα αποσταλεί  στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Εισαγγελία ώστε να αναζητηθούν διοικητικές ή ποινικές παραβάσεις.

Καλούμε δε τον ίδιο τον κ. Σκαγιά σε παραίτηση, ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου και να παύσει και το τελευταίο εμπόδιο στο να γυρίσει η Μύκονος σελίδα και να πορευθεί με ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα χαράσσει το όραμα, θα αποφασίζει το μέλλον και θα κινείται με γνώμονα την νομιμότητα και την διαφάνεια.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ               Ανδρέας Φιορεντίνος      Αντώνης Κουσαθανάς      Άννα Καμμή   

Scan_Pic0169 Scan_Pic0170 Scan_Pic0171 Scan_Pic0172Η καταγγελία αύριο αναμένεται να προωθηθεί στα αρμόδια όργανα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συντάκτης: kepom

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου έχει έδρα τη Μύκονο.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Μομφή» κατά του κ. Σκαγιά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αλλοίωση πρακτικών, σκίσιμο σελίδων, παρακράτηση κλειδιών του Δήμου…”

Σχολιάστε